Beroepsvereniging voor Wetenschappelijke Psychotherapie BWP vzw

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Resultaatgericht Samenwerken
Advertisements

Algemene Vergadering vergadering 22 februari 2013.
WAAROM NIEUWE STATUTEN? WAAROM NIEUWE HHR? • Huidige statuten: 1983 • Praktijk op aantal punten anders • Rol KNHB komt niet naar voren • Huidige HHR: 1989.
VOORSTEL TOT HERVORMING VAN DE ORDE DER GENEESHEREN Walter Michielsen Ondervoorzitter Nationale Raad.
Algemene Vergadering vergadering 22 april Algemene Vergadering: opening Samenstelling van het bureau •2 stemopnemers •Secretaris.
De eerste 100 dagen van de lokale bestuurder
Medico-legale status van richtlijnen
Logo, drie kleuren, drie partijen bij betrokken
EEN VOORBEELD: AZ TURNHOUT
BSWZ.be Beroepsvereniging Sociaal Werkers Ziekenhuizen
Omgaan met kinderen en gezinnen 22 november 2013.
Anorexia en Boulimia Nervosa
UU - 26 oktober 2010 Wat is en doet de NVO? De NVO-registraties.
Radboud Universiteit Nijmegen 22 februari 2008
Statuten en het Huishoudelijke Reglement Vergelijking huidig-nieuw (draft) 1.
Nieuwe VZW Wetgeving 16 november Nieuwe VZW wetgeving n Vorige wet dateert van 27 juni 1921 n Nieuwe wet van 2 mei 2002 werd van toepassing op 1.
1 Advies ‘Waarheen met het lokaal woonbeleid’ Presentatie Studiedag VVSG 12 juni 2012.
Maandag 20 juni 2005Lokaal Sociaal Beleid Gent Infovergadering LSB-FORUM KINDEROPVANG (Lokaal Overleg Kinderopvang)
Presentatie Missie en Visie Lomoz 2012 Anton Rijkers.
KARUUR ? Ondersteuning van jeugdraden – Website – Helpdesk – Vorming – Begeleiding Ondersteuning van jeugdparticipatie – Sporadisch – Projectmatig.
Algemene Vergadering Logo Antwerpen Noord vzw Essen 12/12/2006.
Zorgnetwerk Midden-Brabant. Inwoners: Zorgnetwerk Midden- Brabant Historie 28 december februari 2003.
Netwerk voor sociale inclusie European Anti-Poverty Network EAPN Europees Netwerk Armoedebestrijding.
Huishoudelijk reglement  Doelstellingen  Bestuur  Werkgroepen  Projectverantwoording.
Klinische psychologen en hun aansprakelijkheid
Vereniging Drakenburgerweg
Luc Kupers, voorzitter VVOS Samen op weg naar de toekomst van de VVOS.
Psychotherapie bij volwassenen met een lichte verstandelijke beperking (Richard vuijk) Aline Vanneste 1BaO B2.2.
Klaar voor de toekomst 1 november 2014.
Naar een nieuwe bestuurlijke structuur
Toelichting statuten VZW
Algemene vergadering 18 oktober 2014 Jaarverslag.
Reglement Inwendige Orde Hoofdstuk 1 : Het ontslag van een lid van de Raad van Bestuur. Art.1 Ieder uitgesloten of ontslagnemend bestuurslid kan zich Ieder.
De (T)OR en de bestuurder
Het wettelijk statuut van klinisch psychologen en psychotherapeuten
Opnieuw samen leven met elkaar Presentatie Congres 25 november 2014.
Vereniging Vlaamse Brandweervrijwilligers vzw
Gemeente Heerenveen. Presentatie Fries Zorgcongres Wat is de Participatieraad - Visie en missie - Werkwijze en onze werkgroepen - Advies geven.
Opleiding en Hulpverlening 100 vrijwilligers bekwaam en beschikbaar.
Groepsvereniging & Beheerstichting. Je hebt een Scouting groepsvereniging, maar wat nu …….? Kennisnetwerk Scouting Nederland.
Ledenjaarvergadering 2016 Agenda: inloop en welkom (voorzitter) overzicht activiteiten van het bestuur 2015 (voorzitter) financieel.
Deugdelijk bestuur binnen de groep Emmaüs Guido Van Oevelen 23 juni 2010.
Belangenvereniging Personeel LVNL BPLV Informatiebijeenkomst (potentiele) bestuurs- en kaderleden Dinsdag 28 januari uur.
VZW OF NIET Mr. Yves DAENEN Europalaan 50 bus 2 | 3600 GENK | tel | fax |
Optimalisering van de zorg voor thuisverblijvende cliënten met een psychische problematiek Referentiewerk en intervisie als ondersteuning en deskundigheidsbevordering.
V&VN Geriatrie & gerontologie 1. Organogram V&VN 2.
De maatschappelijke legitimatie van visitatie Prof mr Johan Legemaate, AMC/UvA 29 januari 2015.
Wetsvoorstel Versterking Bestuurskracht. Wetsvoorstel Onderdelen relevant voor medezeggenschap in het HO: Benoemingsprocedure Opleidingscommissies Facilitering.
Aansprakelijkheid & verzekering Contactraad 2 februari 2014.
De wet op de GGZ - beroepen
IHT en psychotherapie / systeemtherapie in de acute fase
psychische zorg voor kinderen en jeugdigen
Resultaatgericht Samenwerken
De nieuwe krijtlijnen en spelregels voor psychotherapeuten, stand van zaken” Gilbert Lemmens.
Regelgeving beroepsuitoefening gezondheidszorg, 1994, R.F. Baneke
Cliëntenraad Sociaal Domein
Lokaal loket kinderopvang
Herregistratie-eisen profielarts donorgeneeskunde
Oprichting Regionaal Landschap Schelde–Durme vzw
De vereniging anno 2020 juni 2018.
Medisch en Psychotherapeutisch Centrum Voor Studenten (MPTC)
Lokaal loket kinderopvang
HuisArtsen Vereniging Antwerpen Centrum
Besturen en Communiceren
De erkenning, wie vaart er wel bij?
Marleen Dethier - transitiecoach
Rol van de NVZF rondom het thema: stimuleren van beweeggedrag in ziekenhuizen Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuis Fysiotherapie Maart 2018.
Algemene Vergadering Sportraad Zwevegem
SCHOOL & ZIEKZIJN vzw Afdeling Brussel - Vlaams Brabant
Professionalisering huisartsenkring – een noodzaak
Transcript van de presentatie:

Beroepsvereniging voor Wetenschappelijke Psychotherapie BWP vzw Infomoment BVRGS 21/02/2017 Ida Flament

Ontstaan Visie Missie Leden Doelstellingen Juridische structuur vzw

Over de grenzen van de eigen stroming, werken aan kwaliteit van de psychotherapie

Stichtende leden BWP Leden-verenigingen Vlaamse Vereniging voor Psychoanalytische Therapie vzw Vlaamse Vereniging voor Gedragstherapie vzw Vlaamse Vereniging voor Cliëntgericht-Experiëntiële Psychotherapie en Counseling vzw Belgische Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie en Systeemcounseling vzw

Ontstaan BWP Samenwerking tussen verenigingen gestart 2013 Wet tot de regeling van de geestelijke gezondheidsberoepen Hoge Raad voor Geestelijke Gezondheidszorg Vertegenwoordigen van beoefenaars van de psychotherapie door de BWP

BWP heeft zich kandidaat gesteld voor erkenning als representatieve beroepsvereniging overeenkomstig artikel 68/3 van de wet van 10 mei 2015 betreffende de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen.

Visie BWP op wetenschappelijk onderbouwde psychotherapie? Definitie van wetenschappelijk onderbouwde psychotherapie zoals beschreven in het advies van de Hoge Gezondheidsraad (n°7855, 2005) Gezins- relatie- en systeemtherapie zijn mee opgenomen in definitie Opgeleid zijn tot het uitoefenen van psychotherapie Wetenschappelijk referentiekader Behandelingsvorm

psychotherapie is een behandelingsvorm in de gezondheidszorg waarin men op een consistente en systematische wijze een samenhangend geheel van psychologische middelen (interventies) hanteert die geworteld zijn binnen een (psychologisch) wetenschappelijk referentiekader ze wordt uitgeoefend door iemand die daartoe is opgeleid, binnen een relatie psychotherapeut-patiënt/cliënt

teneinde psychologische moeilijkheden, conflicten en stoornissen bij de patiënt/cliënt op te heffen of te verminderen en kwaliteit van leven te bevorderen de patiënt/cliënt kan zijn een individu, maar ook een sociaal systeem (koppelpaar, gezin, groep) het individu, sociale systeem heeft problemen of klachten waarvoor het hulp zoekt. Deze klachten en problemen hebben betrekking op psychologische, somatische en sociale facetten van zijn functioneren.

Visie BWP op wetenschappelijk onderbouwde psychotherapie Toegepast door bekwame en degelijk opgeleide professionelen Is een bewezen effectieve behandelmethode Korte en lange termijn gunstige effecten heeft Terugval helpt voorkomen Mensen wapent tegen toekomstige uitdagingen in hun leven.

Missie van de BWP aanbod aan kwaliteitsvolle, wetenschappelijk onderbouwde psychotherapie te garanderen en te bevorderen aangesloten leden, beoefenaars van de psychotherapie te vertegenwoordigen en hun professionele, juridische en financiële belangen te behartigen.

Leden van de BWP Leden-verenigingen Leden van de verenigingen VVPT VVG VVCEPS BVRGS Leden van de verenigingen Individuele, rechtstreekse aanvragen

Leden-verenigingen BWP Verenigingen van gemachtigde beoefenaars van wetenschappelijk onderbouwde psychotherapie verenigingen met als doelstelling (oa) de kwaliteitsbevordering studie en ontwikkeling

Individuele leden BWP Leden van een van de aangesloten verenigingen met een geestelijke gezondheidszorgberoepstitel zijn van rechtswegen lid, tenzij zij schriftelijk het lidmaatschap weigeren. Alle leden van de leden-vereniging die niet van rechtswege lid zijn, zijn toegetreden leden, tenzij zij schriftelijk het lidmaatschap weigeren.

Rechtsgeldige leden BWP Geestelijke gezondheidsberoepstitel Klinisch orthopedagogen Klinisch psychologen Artsen Beoefenaar van de psychotherapie erkend door leden-vereniging Stemrecht op de algemene vergadering Kandidaat stellen voor RvB Recht op informatie

Toegetreden leden BWP Geen geestelijk gezondheidsberoepstitel Beoefenaar van de psychotherapie erkend door leden-vereniging Recht op informatie Recht op bijwonen van de Algemene Vergadering Geen stemrecht op de Algemene Vergadering Geen mogelijkheid tot lid RvB Afhankelijk van wetgevend kader

Lidmaatschap van de BWP Individuele leden Personen met een geestelijke gezondheidszorgberoepstitel die de wetenschappelijk onderbouwde psychotherapie beoefenen, kunnen zich individueel kandidaat stellen. Personen met een andere beroepstitel die de wetenschappelijk onderbouwde psychotherapie beoefenen, kunnen toegetreden lid worden via de leden-verenigingen.

Leden BWP Klinisch psychologen 1234 Klinisch orthopedagogen 89 Artsen 157 Totaal 1480

Doelstellingen en activiteiten BWP Een representatieve vertegenwoordiging in alle beleids- en adviesorganen mbt alle aspecten van de psychotherapie binnen de geestelijke gezondheidszorg   Mee bepalen van de uitwerking, erkenning en organisatie van opleidingen in de psychotherapie Mee bepalen van de ontwikkeling en opvolging van de erkenningscriteria, de opleidingsvereisten en de vereisten voor continue vorming die de kwaliteit van de psychotherapie garandeert. Mee bepalen wat de uitwerking is van de overgangsmaatregelen voor beoefenaars van de psychotherapie die geen gezondheidsberoepstitel hebben.

Doelstellingen en activiteiten BWP Samenwerking bevorderen tussen het wetenschappelijk onderzoek en de praktijkvoering garanderen en verbeteren van kwaliteitsvolle psychotherapie evenwicht tussen academische, wetenschappelijke kennis en klinische vaardigheden Platform voor verenigingen van de verschillende wetenschappelijk onderbouwde psychotherapeutische referentieskaders Afstemmen Gezamenlijke standpunten

Juridische structuur BWP Vzw- structuur Statuten Algemene Vergadering (1x / jaar) Raad van Bestuur (9x / jaar)

Samenstelling Algemene Vergadering Leden verenigingen (afvaardiging) Rechtsgeldige leden Toegetreden leden Individueel toegetreden rechtsgeldige leden

Samenstelling Raad van Bestuur Minimum 4 bestuurders Leden-vereniging 1 bestuurder voordragen Rechtsgeldige leden kandidaat stellen Termijn van 4 jaar, 1x verlengbaar Benoemd door AV

Samenstelling RvB Els Brunfaut VGT Voorzitter Greet Vanaerschot VVCEPS Ondervoorzitter Johan De Groef VVPT Secretaris Ida Flament BVRGS Penningmeester Anne Neyskens VGT Ellen Reijmers BVRGS Ronny Vandermeeren VVPT Anja Schillebeeks VVCEPS