De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Regelgeving beroepsuitoefening gezondheidszorg, 1994, R.F. Baneke

Verwante presentaties


Presentatie over: "Regelgeving beroepsuitoefening gezondheidszorg, 1994, R.F. Baneke"— Transcript van de presentatie:

1 Regelgeving beroepsuitoefening gezondheidszorg, 1994, R.F. Baneke
Klinisch psycholoog Regelgeving beroepsuitoefening gezondheidszorg, 1994, R.F. Baneke

2 inhoudstafel Inleiding Opleiding
Voorwaarden voor uitoefening van het beroep Bevoegdheden en verantwoordelijkheden Specialisatie en herregistratie Kwaliteitsbewaking en kwaliteitsbevordering Relatie tot andere hulpverleners Beroepscode en tuchtrecht EG- regelgeving Diversen Slot

3 Inleiding Psycholoog intrede eind jaren 40 in de gezondheidszorg
Eerst veel psychiatrische instellingen Jaren 50 en 60 breidde het werkterrein uit Nieuwe werkomgevingen: Arbeids- en organisatie psychologie Onderwijspsychologie Kinder- en jeugdpsychologie

4 Inleiding Vroeger 7 jarige doctorale opleiding voor psycholoog en daarna de afstudeerrichting klinisch psycholoog. Als gedragswetenschapper is de psycholoog gericht op het begrijpen van het hoe en waarom van bepaald gedrag onder bepaalde omstandigheden.

5 Opleiding Doctoraal opleiding in de psychologie aan de universiteit
Bacheloropleiding Toegepaste psychologie aan de hoge school Beide kunnen de afstudeerrichting Klinische verkiezen Registratieregeling klinische psychologen: De regeling voorziet in een vierjarige periode, waarbij in een klinische setting onder supervisie wordt gewerkt. Een jaarlijks verslag Drie gevalsbeschrijvingen

6 Voorwaarden voor uitoefening van het beroep
De psycholoog en de klinisch psycholoog kennen geen wettelijke voorwaarden voor de uitoefening van het beroep. 1 jaar onder supervisie staan is wel een vereiste De beroepscode eist dat de psycholoog zich in zijn beroepsuitoefening beperkt tot die handelingen waarvoor hij de vereiste deskundigheid bezit.

7 Bevoegdheden en verantwoordelijkheden
Wettelijk zijn er geen bevoegdheden geregeld voor de uitoefening van het beroep psycholoog Titelbescherming De verantwoordelijkheid voor de zelfstandige beroepsuitoefening wordt waar mogelijk onderstreept in overeenkomsten met verzekeraars en bijvoorbeeld in regelingen in CAO-verband.

8 Specialisatie en herregistratie
Het ligt in de bedoeling binnen de opleiding tot klinisch psycholoog te komen tot differentiaties in kinder- en jeugdpsychologie en in Ouderenpsychologie.

9 Kwaliteitsbewaking en kwaliteitsbevordering
Met behulp van de verhelderende structuur van kwaliteitssystemen die de laatste jaren vooral in NRV-verband is ontwikkeld, kan een aantal activiteiten die al langer plaatsvinden binnen de beroepsgroep van (klinisch) psychologen in een kwaliteitskader geplaatst worden. Door het NIP wordt deelgenomen aan de Vaste commissie ontwikkeling kwaliteitsbeleid van de NRV.

10 Relatie tot andere hulpverleners
Relatie tot de arts Een arts/psychiater heeft de eindverantwoordelijkheid bij een patiënt/cliënt. Relatie tot de psychotherapeut Hoewel de psychotherapie een onderdeel is in de opleiding van een psycholoog is een psychotherapie nog veel meer gespecialiseerd in zijn eigen richting en kan hij zo een nuttige bijdrage leveren. Relatie tot de orthopedagoog Een zekere overlapping tussen een orthopedagoog en een psycholoog. Toch is het van belang dat ze een uitwisseling van taken doen zodat ze wat thuis worden bij elkaar.

11 Beroepscode en tuchtrecht
Als laatste verdient de beroepscode vermelding waar ten aanzien van vooral de bejegening van de patiënt genormeerd is. Uitgangspunt van de code is de eerbied voor de mens als zelfstandig en verantwoordelijk persoon die recht heeft op de verwerkelijking van zijn mogelijkheden.

12 Beroepscode en tuchtrecht
Een medisch tuchtcollege is een vorm van tuchtrecht dat ten doel heeft de kwaliteit van de beroepsbeoefening door gezondheidszorgpsychologen , psychotherapeuten , enz. te toetsen met het doel dit op een bepaald niveau te houden. Medisch tuchtrecht wordt in de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg vastgelegd.

13 EG-Regelgeving Noch voor de psycholoog noch voor de klinisch psycholoog is een specifieke EG-richtlijn van kracht met betrekking tot de opleiding en de diploma-erkenning.

14 Diversen Binnen het voor de psychologie belangrijke onderdeel van de psychodiagnostiek is de aankoop en het gebruik van psychologische tests een onderwerp dat veel aandacht krijgt. Soorten tests : Schoolvorderingentests Beroepskeuzetests Selectietests

15 Slot


Download ppt "Regelgeving beroepsuitoefening gezondheidszorg, 1994, R.F. Baneke"

Verwante presentaties


Ads door Google