Het Verhalenhuis Talentontwikkeling voor 80+

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Redactioneel schrijven Les 3
Advertisements

Beroepsvaardigheden onderdeel van SBC
Makkelijk lezen voor volwassenen [Bedrijfsnaam]. Wat doen we?  We maken lezen aantrekkelijk.  We maken volwassenen actief met taal.  Dan wordt lezen.
Een impressie van een schoolweek in groep 5 t/m 8
Makkelijk lezen voor volwassenen [Bedrijfsnaam]. Wat doen we?  We maken lezen aantrekkelijk.  We maken volwassenen actief met taal.  Dan wordt lezen.
How to tackle a text Vakgroep Engels.
Begeleiden van het B-leerproces
THEORIE LEESVAARDIGHEID IN BEELD
Een lessenserie van drie lessen
Fictieanalyse-proza.
Ouderavond Jaaroverzicht groep 5
DE SOLLICITATIEBRIEF = VISTEKAARTJE NUMMER 1
(On) bewust in beweging
Programmeren met If This Then That (IFTTT)
Intensief lezen Lees de tekst grondig door en duid kernwoorden en/of –zinnen aan. Doe dit zo. Hoe doe je dit? Volg de pijl en dan zie je het symbooltje.
Aanpak problematisch gedrag
De dag van het solliciteren Blok 1
Beeldmeditatie Toon een beeld zonder voorafgaande of begeleidende commentaar Wat zie je? Wat zie je erin? Uitwisseling, geen discussie.
Beschouwing – De Laatste Tips
Ervaringen van kinderen in woorden vangen
MM2 webcommunicatie Mijn gegevens:
Basisstof 6 & 7: Chromosomen en Celdeling
Ouderavond aanvankelijk lezen BS Het Venster Hanneke Boeijen Lia Willems 29 september 2015.
(Voor)lezen is leuk!.
ouderavond groep 3 - lezen
COMMUNICATIE Week 1 Docent:.
Tekstverklaring Hoe doe je dat?.
Happy new year Goede voornemens.... Waardenlijst Neem de waardenlijst door. Omcirkel de vijf voor jou belangrijkste waarden van de groep waarop je werkt.
Psychologieles 1 Periode 3, lesweek 1 Een introductie.
Je sectorwerkstuk presenteren
Pemwjk3. Programma tafeltjesronde over ruimte en materiaal Bespreek de inzichten die naar aanleiding van de tafeltjesronde over ruimte en materialen hebt.
Verschillende rollen en stijlen
Literaire bouwstenen Vertelperspectief.
Profilering Design MBO. “Ik ben op aarde om een omgeving vol liefde te creëren, met passie te leven en mijn meest opwindende dromen waar te maken”
Woordjes leren.
Meervoud op –”n of - ën Maar weet je waar de klemtoon ligt?
Regionale bijeenkomst Arnhem een impressie.
Het maken van een toets. Inleiding Voordat je aan de toets gaat beginnen doe je er verstandig aan om aan de volgende tips te denken: 1.Goed lezen Goed.
INLEIDING Introduceer uzelf, het scenario en van toepassing zijnde hulpmiddelen. STEL DISCUSSIENORMEN Bespreek de “basis regels” voor discussies, inclusief.
Monitor BoekStart meting 2016 Nicolien de Pater Landelijk contactpersoon Monitor BoekStart.
Mondzorg - persoonsgericht
Uitleg bij de vragenlijst Veiligheidsbeleving
Het school jaar Het school jaar is al bijna geweest van Boschveld iedereen is heel erg blij. Iedereen gaat bijna op vakantie het schooljaar was heel.
economie, van Lian Pattiasina van het
Clinic Bondsvergadering
Vrouw zoekt man Door onze werkwijze is Liever prive één van de snelst groeiende dating sites van Nederland en dagelijks zijn er vele nieuwe aanmeldingen.
Stiftgedichten.
Wat is…? Waarom zou je…? Hoe kun je…?
Poëzie “Hoe breek ik een gedicht open?”.
Natuurlijk leert de Koninklijke EHBO je helpen
VWO 6 Wiskunde C – les 1 Meneer Ypma.
Essay Een essay is een beschouwende tekst over een literair, maatschappelijk of wetenschappelijk onderwerp, met een duidelijk persoonlijke inslag. Een.
Feedback H3, blz 115 Is informatie van iemand over de effecten van het gedrag van een andere persoon op hem of haar Beschrijf waarneming Geef geen oordeel.
Vind jou beste leer manier.
Loopbaan en burgerschap les 2
Thema 4: Zo bereik je meer
Een RECENSIE schrijven
Spreken en gesprekken 2.2 en 2.3 Schrijven 1.5 en 1.6 Grammatica 3.3
PAR-dag, , De Sensatie van een Goed Leven Workshop ‘Zonder gelijkwaardigheid geen communicatie’
De Techno Boxen.
De schrijver mee op reis
English S3 6 November 2018 Mural in Glasgow.
3 pijlers in jaar 3 cruiseschip/speedboot ? Ben jij kapitein op jouw
ontwikkelingspsychologie
Vakdidactiek en Onderwijskunde 2
Semantisatieverhaal Ken jullie het filmpje van die lachende man in het openbaar vervoer, in de metro? Openbaar vervoer is vervoer dat iedereen mag gebruiken,
Iedereen in de dramadriehoek
How to Kijken naar kunst Procesgericht werken stimuleren.
Observeren Les 7.
in Word Vijf nieuwe manieren van werken
Transcript van de presentatie:

Het Verhalenhuis Talentontwikkeling voor 80+ Noortje Kessels, Literair Productiehuis Wintertuin

Spel- en feedbackregels Een tekst moet voor zichzelf spreken, lees hem dus gewoon voor.   Voorlezen is nóóit verplicht. Ook de oefeningen zijn niet verplicht. Iedere deelnemer draagt verantwoordelijkheid voor zichzelf. Feedbackregels: 1.       Veilig en positief geformuleerd 2.       Een subjectieve beschrijving, geen oordeel 3.       Gericht op het hier en nu 4.       Specifiek en beperkt 5.       Gericht op iets veranderbaars 6.       Gericht op het werk en niet op de persoon 7.       Beleefd, eerlijk en nooit bot 8.       Gericht op het leerproces van de ontvanger

Schrijfoefening Maaltijd Wie zitten er aan tafel? Wat eet je? Waar zit iedereen? Wat zijn de geuren, kleuren, geluiden? Ligt er een tafelkleed? Wie is er aan het woord? Etc.

Herschrijfoefeningen Wat is de kern van dit verhaal? Waar gaat het jou uiteindelijk om? Hoe zou je de kern (eventueel) nog kunnen versterken? Lees het verhaal een keer hardop in verleden tijd en daarna in tegenwoordige tijd. Wat werkt beter? Waarom? Gebruik je de zintuigen? Dus beschrijf je geur, geluid, beeld, smaak & tast? Het werkt goed als een verhaal al in de actie begint, dan zit de lezer er direct in. Dat betekent dat een introductie of aanloop vaak nog geschrapt kan worden. Is dat in dit verhaal ook het geval? Kijk eens wat er gebeurt als je de eerste paar regels schrapt. Het werkt goed als een verhaal geen kant-en-klare conclusie heeft maar iets meer een open einde. De lezer wordt dan uitgenodigd zelf na te denken over verbanden en het verhaal zelf te interpreteren en duiden. Is dat bij dit verhaal ook het geval? Kijk eens wat er gebeurt als je de laatste paar regels schrapt. Verder: perspectief, vorm (brief, dialoog, gedicht), …

Vragen of opmerkingen? Interesse of meer info? noortje@wintertuin.nl www.hetverhalenhuis.net