Teenager meets Alzheimer

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Samen over de drempel van 3de kleuterklas naar 1ste leerjaar
Advertisements

Hoogbegaafdheid: Een Uitdaging!
Sint-Jozefinstituut Kessel-Lo Vormingsinstituut voor de Begeleiding van Gehandicapten Stellen voor:
EDO in het basisonderwijs Educatie voor Duurzame Ontwikkeling in het onderwijs Brussel, 20 januari 2009 Marleen Wouters, Departement Onderwijs en Vorming.
Welkom bij Leefstijl.
<Naam spreker en school/ gemeente
Ons onderwijs in groep 1 en 2
Presentatie bij Lezing prof.dr. H. Swaab
Onderwijsinspectie zegt: “als een school systematisch en doelgericht werkt aan het maximaliseren van de prestaties van haar leerlingen.
“Samen Sterk”. Ontstaan uit “NL Doet” Maart 2011.
De dynamische driehoek: ouders - kind - school
Inleiding Komende periode gaan we het hebben over kinderen die ziek-zijn: Verzorging, Het herkennen van de symptomen/de klachten Wat kun/moet je doen.
Groep 10 Gedrags- en maatschappij wetenschappen (Isabelle Rots) 2012 – 2013 Seksuele & relationele ontwikkeling.
Daisy en leeshulpjes Vrieselhof 24 mei 2011 Onze ervaringen.
Opvoeden van drukke kinderen
Ons onderwijs in groep 1 en 2
Datum Naam school Naam presentator
Ik heb iets van autisme of zo
DE OPVANG VAN NABESTAANDEN NA EEN SUÏCIDE
Autisme in de dagelijkse praktijk
PRESENTEREN KUN JE LEREN
LES 2 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID
Babbelen met ouders… maar niet zomaar!
Stage: Basisschool de Klingerberg
Onze doelen en visie in beeld
IPC Nederland.
Met de handen in het haar? Twee projecten voor de prijs van één! - cursus: kleine kinderen helpen groot worden. - Inforeeks: hoe ga je als ouder om met.
Groep 10 Gedrags- en maatschappij wetenschappen (Isabelle Rots) 2012 – 2013 Seksuele & relationele ontwikkeling.
Communicatie 2 Docent: Johan v.d. Sloot Kwartaal: 1 Les: 3 – week 4 Kamer: L
Eva Verstraete Studiedag “Ouders over het secundair onderwijs” 20/11/2015.
Communicatie 2 Docent: Johan v.d. Sloot
Welkom! Ouderavond TK2+ project Donderdag 26 november 2015.
Methodiek: Plancyclus
Sowebatraining bovenbouw. Doel van de Sowebalessen! Het aanleren van sociaal competent gedrag en de daarbij behorende vaardigheden Het aanleren van sociale.
De zorgzame leraar Schijndel 1 oktober Doel van deze workshop Onderzoek..... Wat maakt een leraar zorgzaam?
Schoolplan Een verdere uitwerking van onze visie op toekomstig leren.
Presentatie Laaggeletterdheid Project Lang zullen ze lezen Inge Schouwink BWI Het Palet Schijndel Schijndel, 2 februari 2009.
Hoe zet je leerlingen aan het werk?
Samenwerken met vrijwilligers. Leerdoelen Je benoemt de verschillende motieven om vrijwilligerswerk te doen. Je benoemt de onderdelen van een goede communicatie.
LES 2 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID
Dementie en een verstandelijke beperking
Schoolopbouwwerk Menen
Uitleg bij de vragenlijst Veiligheidsbeleving
Workshop Vlaggensysteem
Kan je zien of iemand holebi is?
Help, mijn kind gaat naar de brugklas
Bijeenkomst 1.2 Ellen van den Boomen
MODULE 07 GERIATRIE EN DEMENTIE ppt dementie 2
Overgang van lagereschoolkind naar adolescent
Hartelijk welkom aan de ouders van de leerlingen van de 2e klassen
H3 Wat is normaal?.
School in zicht lessen uit vijf jaar werken aan
Passend onderwijs.
Alcohol Door: Kirsten de Wit 2VC.
Sociaal Maatschappelijke Dimensie – 1.1 Jezelf zijn
In gesprek met elkaar Gebruik eventueel rode en groene kaartjes waarmee mensen kunnen aangeven of ze het eens of oneens zijn met de stelling.
MIJN SPREEKBEURT GAAT OVER...
Voor Mekaar Ouderen in Beeld Eenzaamheid de deur uit
Leerling- kenmerken Motivatie
Hoe laat ik leerlingen in de les leren?
Behandelgroep voor mensen met beginnende dementie
1.
Hoofdstuk 3 & 4 Thema Jongeren.
HOE SCOOR JIJ? Naam deelnemer: Leeftijd: Project: Datum:
Gewoon pubergedrag? Over Relaties
Havo lesboek deel 1 ~ Hoofdstuk 1
Hoe laat ik leerlingen in de les leren?
Ontwikkelingspsychologie
Lespakket Dementievriendelijk
Transcript van de presentatie:

Teenager meets Alzheimer Pilootproject Lager Onderwijs 2006-2007 Els Miechielsen, presentatie ter gelegenheid van conferentie ‘Dementie en beweging’ 2 februari 2017

Mijn opa voelt zich niet goed in zijn vel Maar ik wel. Ik kom elke dag bij u Maar u weet dat niet. Jij vergeet dingen die jij niet weet Maar die ik onthoud. Jij houdt van mij En ik van jou. Jenthe V. Gedicht geschreven op gedichtendag, aanvullend op project Teenager meets Alzheimer

1.Probleemstelling Dementie: een maatschappelijk gegeven waar echter de maatschappij nog niet helemaal klaar voor is Kleinde kinderen: spontaan mooi contact met mensen met dementie ... En andersom

1.Probleemstelling Begin puberteit→ Ontstaan van kloof tussen bejaarde, en zeker met dementie, en de jongere. Oorzaak? spontane kinderlijke verdwijnt de jongere begrijpt het gedrag bij dementie niet =>jongere zet zich hiertegen af

2.Onze overtuiging: win-win-effect voor beiden Taboe doorbreken: Beginnen bij de kinderen!

2.1.Bij de kinderen: Leeftijd van beginnende puberteit: -erg gefocust op zichzelf (door fysische en psychische groei) en op hun leeftijdsgenoten. -aanvaarden vaak enkel wat ze begrijpen -zetten zich af tegen zaken die ze niet begrijpen of waar ze niet mee akkoord gaan. →KLOOF met de mensen met dementie ontstaat

2.1.Bij de kinderen Doel: -Sociale verrijking -kennismaking met ernstig maatschappelijk gegeven: vergrijzing en dementie -Kennis en info als fundament om met verward gedrag om te gaan.

2.2.Bij de ouderen met dementie Kortstondige ontmoetingen Misschien groei naar meer… want: ook beginnende pubers zijn ‘echt’ als je hun façade doorbreekt… Kunnen zich nuttig voelen en betekenen alleszins iets voor de kinderen.

3.Leerdoelen en Eindtermen De kinderen kunnen na het doorlopen van dit traject: Een genuanceerd beeld geven over dementie Spontaan en empatisch omgaan met personen met dementie Het beeld van dementie herkennen bij ouderen.

3.Leerdoelen en Eindtermen Eindtermen Lager Onderwijs: Vooral te kaderen binnen Wereldoriëntatie: (Hr Jef Pazmany, vsko)

3.Eindtermen Lager Onderwijs (1) -gezonde levensgewoonten in verband brengen met wat ze weten over het functioneren van eigen lichaam en weten dat bepaalde ziekteverschijnselen of handicaps niet altijd kunnen vermeden worden -De leerlingen tonen de bereidheid zich te oefenen in omgangswijzen met anderen waarin ze minder sterk zijn

3.Eindtermen Lager Onderwijs (2) De leerlingen kunnen voorbeelden geven van mogelijkheden die in onze samenleving bestaan voor de zorg en opvang van bejaarden en mensen met een handicap De leerlingen weten dat ze in contact met mensen met een handicap attent moeten zijn voor de noden en verwachtingen van deze mensen.

4.Oorspronkelijke opbouw: in beperkt jaartraject Verteltheater: Zwanenzang Lessenreeks in klas: 2 of 3x 2 lesuren Boek lezen: ‘Honden niet toegelaten’ Activiteit in het rustoord + eventueel nog individuele bezoekjes Sommige scholen: Verdere implementatie in de loop van het verdere schoojaar

5.Lessenpakket 5.1 opbouw 5.2 werkvormen

5.1. opbouw Hoe werkt het geheugen normaal? Wat met het geheugen als we normaal ouder worden? Wat is dementie? Verloop? Hoe hiermee omgaan?

5.2 Werkvormen Groepswerk climmethode Leergesprekken Opdrachtjes Stellingenspel: goed of fout Videofragment bekijken en nadien klassikaal kenmerken benoemen Vertelmoment rond eigen ervaringen Kwis: ren je rot …

Activiteit in het rusthuis: brainstorm Wandeling Samen knutselen Balspel Ouderengym Seniorenboerderij Hand- of voetmassage Samen eten klaarmaken Liedjes van vroeger samen zingen Gezelschapspel Krantenuurtje ….?

Verdere implementatie nadien? Cfr Arendonk: namiddag in de school voor de bejaarden. Kinderen gaan de bejaarden hiervoor te voet afhalen Cfr Beerse: de bejaarden kwamen ook naar het grootouderfeest Individuele bezoekjes of toewijzen van bejaarden telkens aan 2 leerlingen? …?

Hoe verder anno 2017 Getuigenis Wouter Van den Broek, leraar Heilig-Graf instituut Turnhout. Hij realiseert jaarlijks het Teenager Meets Alzheimer project in het 5° leerjaar Getuigenis Chris Leys, jarenlang reeds trekker Teenager Meets Alzheimer project in Lille, vanuit WZC Lindelo