De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

In gesprek met elkaar Gebruik eventueel rode en groene kaartjes waarmee mensen kunnen aangeven of ze het eens of oneens zijn met de stelling.

Verwante presentaties


Presentatie over: "In gesprek met elkaar Gebruik eventueel rode en groene kaartjes waarmee mensen kunnen aangeven of ze het eens of oneens zijn met de stelling."— Transcript van de presentatie:

1 In gesprek met elkaar Gebruik eventueel rode en groene kaartjes waarmee mensen kunnen aangeven of ze het eens of oneens zijn met de stelling.

2 Ik zeg het tegen mijn arts als ik iets niet begrijp
Via Longfonds website is Een goed gesprek met uw arts te downloaden of te bestellen. Tips voor het gesprek • Herhaal in eigen woorden wat u heeft gehoord. • Vraag de zorgverlener opnieuw om uitleg als iets niet duidelijk is. • Vraag waar u meer informatie kunt vinden. • Neem bedenktijd voor beslissingen die u moet nemen. • Laat de uitslag van uw onderzoek voor u uitprinten.

3 Ik voel me bezwaard om hulp te vragen aan mijn omgeving

4 Mijn omgeving heeft veel begrip voor mij en mijn ziekte
Van onbegrip naar begrip Het zal niet lukken om iedereen te overtuigen van wat je hebt. Er zullen altijd mensen blijven die onbegrip tonen. Het is daarom goed om jezelf weerbaar te maken tegen onbegrip. En dit vraagt inspanning van jezelf. Wat kun je zelf doen: Vertel in je eigen woorden wat je hebt en wat betekent dit voor jou. Realiseer je dat één keer vertellen wat je hebt of wat je wilt, niet voldoende is. Herhaal je boodschap. In contact blijven met anderen is belangrijk; jij bent daarin een belangrijke speler. Misschien wil je het niet vertellen wat je hebt of hoe je je voelt omdat je denkt dat je ‘als klager’ overkomt. Toch is het goed om te beseffen dat er pas meer begrip kan ontstaan als anderen weten wat je hebt en wat het inhoudt of wat je bezig houdt. Vertel tegen de ander wat het je doet als je merkt dat hij onbegrip heeft voor je situatie. Mensen zijn zich niet altijd bewust van hun gedrag. Bijvoorbeeld bij overbescherming of nutteloze adviezen. Geef aan dat je begrijpt dat ze het goed bedoelen maar dat het jou helaas niet helpt. Vertel vervolgens wat jou wel helpt. Sommige mensen willen het gewoon niet begrijpen. Als er mensen in je omgeving zijn, die ondanks je uitleg, het niet begrijpen dan is het goed om te beseffen dat er altijd mensen zijn die zich slecht kunnen inleven in een ander.

5 Iedereen kan aan zelfmanagement doen
Zelfmanagement is het persoonlijk vermogen van mensen met een chronische aandoening om de ervaren kwaliteit van leven te verhogen door zelf bewust keuzes te maken die kunnen leiden tot vermindering van de ziektelast. Iedereen kan op zijn eigen manier en niveau aan zelfmanagement doen. In zekere zin moet iedereen met een chronische ziekte wel aan zelfmanagement doen. Je komt immers maar af en toe bij de dokter, de rest van de tijd moet je het toch zelf doen. Sommigen mensen kunnen heel veel zelf en hebben echt de regie in handen, voor anderen kan het juist zelfmanagement zijn om bepaalde dingen door de arts te laten bepalen.

6 Ik vind het moeilijk om keuzes te maken in de dingen die ik doe of laat
Tip: een ergotherapeut kan ondersteunen bij het maken van keuzes om uw dagelijks leven het beste in te richten. Ergotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

7 Ik maak elke week een planning
Een planning kan helpen om inzichtelijk te maken hoe je je energie verdeeld over de week.

8 Bij een Longpunt leer ik meer dan van mijn dokter

9 Ik vind het moeilijk om te accepteren dat ik een chronische ziekte heb


Download ppt "In gesprek met elkaar Gebruik eventueel rode en groene kaartjes waarmee mensen kunnen aangeven of ze het eens of oneens zijn met de stelling."

Verwante presentaties


Ads door Google