De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

H3. Communicatie Gesprekstechnieken.

Verwante presentaties


Presentatie over: "H3. Communicatie Gesprekstechnieken."— Transcript van de presentatie:

1 H3. Communicatie Gesprekstechnieken

2 Gespreksvormen Informatief gesprek: gesprek waarin de ene persoon informatie geeft aan de andere persoon. Doelen 1. gedragsverandering: met de informatie wil je het gedrag van de ander veranderen. 2. Aan het denken zetten: de ander aan het denken zetten m.b.t. het gedrag / effect. 3. Oplossingen aanreiken en vragen te beantwoorden.

3 Initiatief nemen. Informatie kan op veel verschillende manieren gegeven worden. 1. de ander erom vraagt, 2. Het noodzakelijk is dat bepaalde informatie wordt gegeven, 3. Anderen ons vragen of wij aan iemand informatie willen geven.

4 Aandachtspunten informatief gesprek.
De ander de ruimte te geven vragen te stellen / reageren, Indien nodig de ander de ruimte te geven de informatie te laten bezinken, Gevoelens en emoties van de ander serieus te nemen en te accepteren, Het gesprek samen te vatten door de belangrijkste punten te herhalen en te vragen of alles duidelijk is. Geef structuur in het gesprek (niet van de hak op de tak) Controleer of de ander je heeft begrepen.

5 Wat je vooral niet moet doen…
Stevig drammen, informatie steeds blijven herhalen, Flink dreigen met allerlei ellende, Te verwachten dat veel informatie in een keer onthouden wordt.

6 Slechtnieuwsgesprek Is het gesprek waarin je de zorgvragen of verwanten iets vervelend, naars of droevigs meedeelt. Voorbeelden? Eerder meegemaakt? Doel: Duidelijke manier overbrengen van een negatief bericht.

7 Verloop slechtnieuwsgesprek
Eerste fase: het mededelen van het slechte nieuws. De ander is teleurgesteld of weet niet hoe hij/zij moet reageren. Tweede fase: De ander is rustiger, probeer te kalmeren en geef de belangrijkste informatie (doel) Vertel het in makkelijke zinnen. Derde fase: Ondersteuning aanbieden, bekijk samen met de ander hoe je het probleem wil aanpakken.

8 Aandachtspunten slechtnieuwsgesprek
Echtheid, begrip tonen, acceptatie en empathie. Breng de informatie duidelijk over (niet twijfelen), Geef na de mededeling een toelichting, Geef de ander de ruimte om de emoties te uiten, Zoek samen met de ander een oplossing, Trek voldoende tijd uit voor het gesprek, Rond het gesprek af.

9 Helpend gesprek Is een gesprek die je voer wanneer de ander een probleem heeft. Doel: is de ander te helpen met zijn of haar probleem. Fasen: inleiding (beeld krijgen van de situatie), ontwikkeling / verkenning (helpen met het verkennen van het gesprek), afsluiting (samenvatten en afsluiten).

10 Aandachtspunten helpend gesprek
Ondersteunen en helpen (luisteren en ondersteunen) Laat jezelf zien (en zijn) in het gesprek, Laat in je houding merken dat er voldoende tijd is (open houding) Wees voorzichtig met oplossingen, Vermijd valse geruststellingen, Ga niet betuttelen.


Download ppt "H3. Communicatie Gesprekstechnieken."

Verwante presentaties


Ads door Google