Adviesraad Sociaal Domein

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Welke stapeling komt er op ons af?
Advertisements

WMO Praat mee!.
De inhoud en invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) NAAMBert Holman DATUMoktober 2006 PLAATSAmsterdam.
De inhoud en invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) DATUM1 december 2005 PLAATSNISB Bewegen als levenslange uitdaging.
Statutair opgericht januari 2006
‘Actuele ontwikkelingen in wet- en regelgeving en mogelijke gevolgen voor de vrijwillige ouderenadviseurs’ Inleiding SBOG en vrijwillige ouderenadviseurs.
Veranderingen in de zorg
WMO - Communicatie- Inspraak belangenbehartigers Praktijk WMO-adviesraad in de gemeente Brummen.
Regeerakkoord en het sociale domein Commissie MZ, 8 april 2013.
Nieuwe Wmo – Platform VO
Wet Maatschappelijke Ondersteuning
Rene Peters gemeente Oss
Het Wmo loket 7 februari 2007 Floor Kaspers. De achtergrond van de Wmo Motto: Meedoen Decentraliseren Financieel: AWBZ.
Zorgcoöperatie Hoogeloon. “Werk maken van ondersteuning” Over de relatie tussen WMO en WWB SRE, PSW en PRVMZ Carlton De Brug 5 oktober 2006 Zorgcoöperatie.
Reactie op rapport Kerken Armoede in Nederland 2010 Herman Kaiser burgemeester van Doetinchem.
Wmo in Nijmegen. Waarom de Wmo? 4 Doel: bevorderen dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig wonen, leven en deelnemen aan de samenleving 4 Bundeling Wvg,
Zorg nieuwe stijl.
Wet gemeentelijke schuldhulpverlening per 1 juli 2012 Presentatie
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
Ontwikkelingen Wmo/AWBZ
“de cirkel doorbreken”
‘Actuele ontwikkelingen in wet- en regelgeving AWBZ-Wmo en de gevolgen voor de vrijwillige ouderenadviseurs’ Inleiding voor vrijwillige ouderenadviseurs.
Sturen op Zelfsturing Living Lab WMO-werkplaats 26 januari 2015
De veranderingen in de zorg…..
Presentatie ABVAKABO 10 april 2006 Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)
Ik heb geen netwerk…. WMO en diaconaat Bethesda = huis van barmhartigheid Teken van het Koninkrijk.
Wet Maatschappelijke Ondersteuning 24 mei Hoe het was… Welzijnswet Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) Aantal subsidieregelingen uit.
De WMO…, toch nog beter dan verwacht? Hans kuijpers 24 mei 2007.
Themabijeenkomst 18 september BVSB - Doelen en ambitie Kennisuitwisseling Ontmoeting Professionalisering.
Gemeente Heerenveen. Presentatie Fries Zorgcongres Wat is de Participatieraad - Visie en missie - Werkwijze en onze werkgroepen - Advies geven.
Wmo zorg & ondersteuning in 2015.
WANNEER DE AMBTENAAR MANTELZORGER WORDT Wanneer de ambtenaar mantelzorger wordt I&O Research Peter Kanne Congres Sociaal domein 2015 “De Uitdaging” 5 november.
1 Richting nieuwe Woonvisie Den Helder Raadscommissie S&B 23 november 2015.
BUURTCOÖPERATIE SEGHWAERT: SAMENWERKEN IN DE WIJK Over talent, meedoen en samenwerken met de inwoners van Zoetermeer Powered by: Fonteynenburg, Ipse de.
Activiteiten Dorpsraad 2015/ januari 2016.
Samen leven, zorg voor elkaar. Waar gaat het over? Met de decentralisaties worden gemeenten verantwoordelijk voor de zorg voor en het welzijn van hun.
Samenhang in het sociaal domein Sociale visie, decentralisaties Commissie S&V 17 april 2012.
Respijtzorg werkconferentie ‘...respijt op maat Drenthe’ 15 april 2015 B. Bijl.
Gemeenschappelijke Regeling GGD Zeeland. Opzet presentatie 1.Reden bestaan GR GGD Zeeland 2.Visie op Publieke Gezondheid in Zeeland 3.Bestuurlijke verantwoordelijkheid.
De Wmo is meer dan zorg? Commissie Samenleving, maandag 17 maart 2008.
monumenten- en erfgoedraad 1 De MONUMENTEN- en ERFGOEDRAAD een motor in het gemeentelijke CULTUURBELEID van Borgloon.
Welkom! Ledenvergadering ChristenUnie De Marne 9 november 2011.
Decentralisatie - Awbz-begeleiding. Hoe is het nu? De Kanteling; de vraag achter de vraag Eigen verantwoordelijkheid ook in financiële zin Sociale netwerk.
Zorg Verandert. Presentatie SBOG Marijke Hempenius 2 maart 2015.
Startnotitie dagactiviteiten 1.Huidige situatie 2.Stip op de horizon 3.Focus bestuurlijke aanbesteding 4.Financiële doelstellingen.
Jaarvergadering Verder Limburg, Beter Brein 18 juni 2016.
Waarom?  Sociale Agenda De Sociale Agenda  Uitgaan van Maatschappelijke Vraagstukken i.p.v. alleen wet- en regelgeving  Transities.
Het sociale domein Beleidsstukken en concept- verordeningen – WMO 2015 en Jeugdhulp Rekenkamercommissie Brunssum Etienne Lemmens 30 september 2014.
DORPSONTWIKKELINGSPLANNEN projectwethouders Carine Blom en Jan Brenninkmeijer.
Vragen & discussie Aan de keukentafel, De rol van de ouderenadviseur bij het aanmelden en/of aanvragen van hulp.
Participatie Advies Raad De PAR in het kort Presentatie over PAR voor Sportcafe1.
Doorontwikkeling gebiedsgericht werken Sociaal Domein 7 juni 2016 Presentatie voor Wmo-raad.
Ervaringen uit verleden. De verandering is de enige constante.
Project Verordeningen etc.
Korte terugblik 2016 en vooruitblik 2017
Regel je zaken goed, voor iedereen (voorbeeld: bouwen voor jong en oud)
Veranderingen in de zorg Ypsilon Zeeland 11 mei 2017 Welkom!
Financiering van de zorg
Workshop inspraak gemeentelijk jeugdbeleid
Inleiding website NuenenHelpt.nl voor zorgprofessionals en verwijzers
Ontwerp Wmo beleidsplan
Adviesraad Sociaal Domein
Cliëntenraad Sociaal Domein
Dorpsraad Stevensweert in oprichting.
Wmo beleid in de Drechtsteden
Advies Commissie GGDrU Regio Amersfoort 21 juni 2018
Samenwerken en iets bereiken voor de ouderen in onze provincie
Uitkomst Quickscan Kampen
Adviesraad Sociaal Domein Eersel 15 januari 2019
Meld u aan als lid van de Ouder Advies Raad (OAR)
Transcript van de presentatie:

Adviesraad Sociaal Domein Presentatie Adviesraad Sociaal Domein

Geschiedenis 1993: Stichting Cliëntenplatform “De Trechter” van Sociale Zaken & Werk 1993: Stichting Cliëntenplatform Oss (SCPO) 2012: Wmo-raad 2016: Adviesraad Sociaal Domein

Wie zijn wij? De Adviesraad Sociaal Domein Oss (ASD Oss) is een onafhankelijk adviesorgaan in de gemeente Oss. ASD Oss bestaat uit een groep sociaal actieve vrijwilligers afkomstig uit alle lagen van de bevolking. De raad vertegenwoordigt de inwoners van Oss, zowel de stad als alle kernen, wanneer het gaat om zorg en sociale voorzieningen. Als inwoner van Oss kun je ervan op aan dat deze raad betrokken, deskundig en onafhankelijk advies geeft aan het college van B&W.

Leden Adviesraad Sociaal Domein Jaap Kool, voorzitter Peter Moors, penningmeester, secretaris Elisabeth Romanillos, vicevoorzitter Ad van Orsouw, voorzitter kenniskring werk, inkomen, armoede en schuldhulpverlening Peter Appelboom, voorzitter kenniskring werk, inkomen, armoede en schuldhulpverlening Ellen Roskes, voorzitter kenniskring Jeugd Mart van Wanrooij, voorzitter kenniskring Wmo Gerard Steverink, voorzitter kenniskring Ouderen Hasan Aktan, lid werkgroep BTB + 37 leden van kenniskringen

Het forum heeft 5 onderwerpen: WMO Actualiteit en discussies o.a. over beschermd wonen, opvang, mantelzorg en vrijwilligerswerk. Ook over regelingen op gebied van huishoudelijke hulp en verzorging. En we beoordelen de gevolgen van regelingen bij individuele voorzieningen, het Persoons Gebonden Budget (PGB) en de hoogte van de eigen bijdrage. Jeugd Actualiteit en discussies voor kinderen/jongeren, ouders en opvoeders. Wat kan beter? Durf jij hulp te vragen als het thuis, op school of met vrienden niet zo goed gaat? Weet jij waar je voor hulp terecht kan? En als je hulp hebt gehad, ben je daar dan goed geholpen? Heb je goede ideeën hoe het beter kan?

Het forum heeft 5 onderwerpen: Ouderen Ouderen vormen 25% van de bevolking. Dit forum richt zich op onderwerpen die voor senioren belangrijk zijn. Met vooral aandacht voor aspecten rondom het ouder worden zoals eenzaamheid, veilig thuis, wonen, zorg, verminderde lichamelijke/geestelijke activiteit en het seniorenbeleid binnen de Gemeente Oss. Werk, Inkomen, Armoede en Schuldhulpverlening Actualiteit en discussies over werk, inkomen, armoede en schuldhulpverlening gericht op de belangen van de sociale minima.

Het forum heeft 5 onderwerpen: Bereikbaarheid, Toegankelijkheid en Bruikbaarheid (BTB) Actualiteit en discussies op het gebied van toegankelijkheid van straten, parken en gebouwen voor iedereen. Maar ook toegankelijkheid en leesbaarheid van informatie (producten / diensten). Verder gaat het over specifieke aanpassingen voor mensen met een beperking. Blijf op de hoogte van wat er speelt in Oss, volg en neem deel aan de discussies op dit forum. Jouw ervaringen en signalen vormen de basis voor de adviezen van ASD Oss aan het college B&W.

Actuele onderwerpen Welzorg PGB Eigen bijdrage Experiment regelluw verstrekken uitkeringen Kinderen in armoede en flankerend armoedebeleid Fietsen in het centrum Zorgen over uitvoering jeugdwet Wachtlijsten in de zorg Participatiewet Inclusiebeleid (VN-Verdrag) toegankelijkheid voor iedereen, ook voor mensen met een beperking Q-koorts Inkoop Wmo en Jeugd

Proces van advisering

Wat doen wij? Geven gevraagd en ongevraagd advies Bezoekt fracties van politieke partijen Bezoekt wijk- en dorpsraden Bezoekt podiumbijeenkomsten van de gemeente Bezoekt overlegtafels Wmo en Jeugd In gesprek met zorginstellingen Organiseren symposia Overleg met regionale Wmo- en adviesraden over gezamenlijk beleid Overleg met wethouders en ambtenaren

Wat wil de ASD van u? De ASD wil in contact komen met u, de burger, inwoner van de gemeente Oss over wat u ervaring is met de zorg en sociale voorzieningen binnen de gemeente Oss en met u daarover in discussie en gesprek gaan. Dat kan via het forum op www.adviesraadsociaaldomein-oss.nl, via e-mail adviesraadsociaaldomein@oss.nl, Facebook, Twitter of via 06 2527 4240. Wat kunnen wij niet? Oplossingen bieden bij individuele casussen, maar zijn er 5 tot 10 dezelfde casussen dan is dat een patroon. N.a.v. een patroon kan de ASD een ongevraagd advies geven aan de gemeente.

Bereikbaar via: adviesraadsociaaldomein@oss.nl www.adviesraadsociaaldomein-oss.nl Facebook https://www.facebook.com/Adviesraadoss/ Twitter @AdviesraadOss Tel: 06 2527 4240

VRAGEN?