“Gentleman we have run out of money,now we have to think” Voorbereidende vergadering d.d. 23 januari 2013: Visie Werk en Inkomen en Wsw.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Functioneel Ontwerp Transitie Jeugdzorg Zuid-Holland Zuid Zorg voor Jeugdigen
Advertisements

Kadernotitie Participatiewet
PRESENTATIE AM GROEP SZW DAGEN 2011 Een praktijkvoorbeeld
Decentralisatie Participatiewet sociaal domein
Pilot Loondispensatie Oktober •Aanleiding aanmelding / deelname pilot •Doelgroep •Toegangstoets •Uitgangspunten - ontwikkelingen •Huidige status.
De werkgever als klant Workshop Effectief samenspel tussen gemeenten en werkgevers rondom participatie 13 maart 2013 Erwin Schut.
Veranderingen in de zorg
Complementaire dienstverlening Van integraal naar complementair.
Workshop werkgeversdienstverlening SZW dagen, Utrecht 12 april 2012 Inhoud workshop: 1. Presentatie regionale ontwikkelvarianten samenwerking gemeenten-
Regeerakkoord en het sociale domein Commissie MZ, 8 april 2013.
Loopbaanplein Achterhoek
 …. VOOR LOKAAL SOCIAAL BELEID
Bestuurlijke bijeenkomst Werken naar vermogen 10 oktober 2011 VNG Den Haag.
Regionale samenwerking in Groot-Amsterdam
Werken naar vermogen Adviezen commissie TTSW Bestuurlijke bijeenkomst Amersfoort 12 oktober 2011 Karin Sleeking.
Karin Sleeking Hoofd beleidsafdeling Werk en Inkomen VNG
Verbinden, stimuleren & ontwikkelen Wetsvoorstel Werken naar Vermogen informatie voor SW- medewerkers.
1 Ketensamenwerking Alkmaar 10 maart Missie Partner in de arbeidsmarkt Werkzoekenden:Iedereen doet mee Werkgevers:Bijdrage aan duurzaam ondernemen.
Vereniging van Nederlandse Gemeenten Ontwikkelingen afvalwaterketen De aanpak afvalwaterketen VNG en UvW.
Zorg nieuwe stijl.
Decentralisaties oftewel: de transformatie van het sociale domein
De Participatiewet 26 oktober 2013 Jan Hamming. Presentatie De Participatiewet: wat verandert er voor gemeenten? Uitdagingen Inzet VNG (de knelpunten)
De vermaatschappelijking van de zorg De verzorging van de maatschappij
Workshop co-creatie met gemeenten
Herstructurering Sociaal Domein
Welkom Programma Korte terugblik Veranderingen in de wetgeving
Social Return.
Het Westerwoldse zorgmodel
De beweging in het Sociaal Domein: kans of ramp? 8 oktober 2014
Gemeente Nijmegen Informatiebijeenkomst Hervorming gesubsidieerde arbeid 13 januari 2011 Mark van der Velden projectleider.
1. Decentralisatie van overheidstaken naar gemeenten Gemeenten worden in 2015 verantwoordelijk voor: - jeugdzorg, - werk en inkomen en - zorg aan langdurig.
Wat betekent de nieuwe Participatiewet voor u als ondernemer?
Transities Awbz Begeleiding en Participatiewet per
Participatiewet vanaf 2015
Regionaal werkbedrijven in Noord-Brabant Transvorm Actueel 18 maart 2015.
Informatiebijeenkomst 24 maart 2015 Participatiewet.
Instrumenten en voorzieningen
MEEDOEN WERKT! PRESENTATIE participatiewet in opdracht van Min. SZW.
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
BUURTCOÖPERATIE SEGHWAERT: SAMENWERKEN IN DE WIJK Over talent, meedoen en samenwerken met de inwoners van Zoetermeer Powered by: Fonteynenburg, Ipse de.
Informatie Stand van Zaken 3 decentralisaties Commissie CSWO
‘Samen aan de slag’ Bijeenkomst voor de gemeenteraden 12 juni 2014.
Samen leven, zorg voor elkaar. Waar gaat het over? Met de decentralisaties worden gemeenten verantwoordelijk voor de zorg voor en het welzijn van hun.
Samenhang in het sociaal domein Sociale visie, decentralisaties Commissie S&V 17 april 2012.
Bijeenkomst medewerkers 22 en 24 april Programma 1 e deel: Plenair informeren doel programma en werkwijze 2 e deel: Workshops werkgroepen 3 e deel:
Presentatie Wet Werken naar Vermogen Gemeente Berkelland 29 maart
IBN de basis voor groei Presentatie Commissie Inwonerszaken gemeente Boxmeer 29 augustus 2013 Ed de Leeuw - algemeen directeur IBN.
Jos Canton Secretaris Werkvoorzieningschap Noordoost-Brabant Mobiele telefoon:
Raadsinformatiebijeenkomst decentralisaties sociaal maatschappelijk domein Datum: 27 augustus 2013 Gemeente: Dordrecht.
Decentralisatie AWBZ Gemeentelijke aanpak. College Zorg en Welzijn (CZW) Bestuurlijk overlegplatform Zeeuwse gemeenten (13) en Provincie (sinds 2005)
Sociale Dienst Drechtsteden Bijeenkomst voor informatie en opinie Alblasserdam 12 maart 2013.
Omvang werkloosheid 1-jan-131-jan-141-okt-14 1-dec-14 WWB/BBZ IOAW IOAZ 576 Subtotaal bijstandTotaal Subtotaal WWWW
Participatiewet -Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) - Wet Werk en Bijstand (WWB) - Wajong.
VGN ledenbijeenkomst 8 december 2011 Korrie Louwes Vernieuwing Zorg Welzijn en Participatie in Rotterdam.
Overheveling begeleiding van AWBZ naar WMO Janny Bakker-Klein Wethouder gemeente Huizen Lid VNG commissie Gezondheid en Welzijn 24 maart 2011.
Eenduidige werkgeversbenadering Marcel Tijdhof en Han Holtkamp (POWI) Hengelo, 26 mei 2011.
De jeugd heeft de toekomst Uitwerking proces door; Esther Radia Mieke Ruben Rene.
G e m e e n t e H a r d i n x v e l d - G i e s s e n d a m Bijeenkomst Onderzoek Maatschappelijke Agenda (MAG) 1 juni 2016.
1 Wet werken naar vermogen (WWNV) 24 mei 2012 WELKOM.
T ransformatie SRE. Herziening Regionale samenwerking Doel: 1. Sterker naar buiten treden. 2. Eenduidig opereren op regionale schaal. 3. Efficiënt (regio)intern.
Vooruitzichten Felua-groep onder de Participatiewet
Vooruitzichten Felua-groep onder de Participatiewet Gemeenteraad Apeldoorn 18 april 2013 Gerrie van Sunder Theo Beijer.
Bijeenkomst zorgtafel J&O
INFORMATIEAVOND 15 november 2016 HARTELIJK WELKOM.
Ontwerp Wmo beleidsplan
Beleidsplan Participatiewet
ONDERWIJS EN ARBEIDSMARKT
Hoe doen we dat in de Drechtsteden?
Leegstand en regionale samenwerking
Grote transities Versplinterde onderneming:
Transcript van de presentatie:

“Gentleman we have run out of money,now we have to think” Voorbereidende vergadering d.d. 23 januari 2013: Visie Werk en Inkomen en Wsw

Waarom werken de 12 gemeenten samen? alle gemeenten staan voor nieuwe keuzes door de (soms forse) bezuinigingen op de budgetten voor Werk en Inkomen en de WSW; op een aantal terreinen is een grotere schaal nodig om resultaten te kunnen bereiken; krachtenbundeling kan leiden tot sterkere voorzieningen en een betere basis om samen de ondersteuning voor mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt te blijven bieden; we verwachten dat het kabinet komt tot een herziening van de regelingen aan de onderkant van de arbeidsmarkt en willen de opgebouwde samenwerking met het oog op komende ontwikkelingen voortzetten en in stand houden.

Gezamenlijke uitgangspunten voor beleid verantwoordelijk voor de hele onderkant van de arbeidsmarkt; zoveel mogelijk mensen naar vermogen (eventueel parttime) te laten werken; klimmen op de zogenaamde participatieladder; met werkgevers in de regio afspraken moeten maken om kansen te creëren voor deze groep ( jong en grijs); Zorgen dat de scholing zo goed mogelijk aansluit op de vraag van werkgevers.

Uitgangspunten transitie mogelijkheden van mensen staan centraal eigen verantwoordelijkheid – sociale verantwoordelijkheid – professionele verantwoordelijkheid worden in deze volgorde aangesproken geen categoraal (maar wel integraal) beleid investeren in het zelfoplossend vermogen van mensen ondersteuning is in principe tijdelijk ruimte voor professionals om in de samenwerking op uitvoeringsniveau de ondersteuning te regelen oplossingen zoeken we achtereenvolgens in algemene, collectieve en individuele voorzieningen wederkerigheid, dat wil zeggen dat daar waar de samenleving helpt, ook van de hulpvrager iets gevraagd kan worden

Drie groepen Mensen met geen of weinig afstand tot de arbeidsmarkt; Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die wel in staat zijn om (al dan niet aangepast) te werken Mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, die niet in staat zijn om (binnen redelijke termijn) aan het werk te gaan

opdrachten Ontwikkeling van een regionale voorziening t.b.v. diagnostiek; Onderzoek naar de mogelijkheden om gezamenlijk het arbeidsrijp maken van de onderkant van de arbeidsmarkt voor werk in verschillende sectoren te organiseren en werkgelegenheid te creëren voor deze doelgroep; Uitwerken van de operationele werkgeversdienstverlening samen met UWV en IBN; Onderzoek naar regionale samenwerking rond social return; Organiseren intake en informatieuitwisseling met UWV; Inventarisatie aanbod en inkoop; onderzoek naar voordelen om dat samen te doen. Onderzoek naar mogelijkheden van subregionale sociale diensten; Onderzoek of en hoe de infrastructuur rond de WSW in onze regio breder kan worden ingezet voor de onderkant van de arbeidsmarkt; Nadrukkelijker gezamenlijk kaders stellen voor de WSW en meer gezamenlijke voorbereiding van het DB en AB van het Werkvoorzieningschap; Uitwerking/voorbereiding Participatiewet

Vragen Ondersteunt u de regionale uitgangspunten? Zijn er opdrachten waarmee u de regionale agenda zou willen aanvullen? Heeft u aandachtspunten voor uitwerking van de 10 opdrachten? Is een subregionale sociale dienst voor u bespreekbaar?