Toezicht ACM bij samenwerkingen (en fusies) in het gemeentelijk domein Frank Pellikaan 9 december 2013 Conferentie samenwerking in de WMo.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Beleid vervroegd doorschuiven jeugd naar dames en heren 1 Oktober 2012.
Advertisements

Informatiemiddag Wet Markt en Overheid 11 februari 2014.
Samen voor de Stad 1 Het initiatief en de partners Beoogd resultaat: het realiseren van 16 wijkteams 26 maart 2014.
DE WMO: kansen of bedreigingen voor de ouderenzorg
1 Conferentie ‘Van pakketmaatregel naar pakketidee’ Bestuurlijke conferentie ‘van pakketmaatregel naar pakketidee’ Henk Castelijns, manager MEE ZOB Brabant.
1 De overheid wil marktwerking en ondernemerschap bij zorgaanbieders. Dit kan gevolgen hebben voor de kwaliteit, duurzaamheid en financierbaarheid van.
De decentralisaties in het sociale domein staatsrechtelijk bekeken
Veranderingen in de zorg
Informatiebijeenkomst PGB 14 mei 2012 Begeleiding nieuwe doelgroepen van AWBZ naar Wmo.
Zorg om Zorg Alliantiedagen 2011 – Verweer en Vernieuwing FNV vakcentrale.
Handen in Een Burgers, zorgaanbieders en zorg- en welzijnsprofessionals werken met plezier samen en zijn tevreden over de resultaten. Een zorgmodel waarin.
Het persoongebonden budget en gemeentelijk beleid Persoons gebonden bekostiging Persoons gebonden bekostiging.
17. Concurentie. © 2009 Mr. J. Keizerwww.BedrijfenRecht2 Mededingingswet de Mededingingswet verbiedt: –kartels; –misbruik van een economische machtspositie;
Regeerakkoord en het sociale domein Commissie MZ, 8 april 2013.
‘De genormeerde capaciteit per regio en de effecten voor zorgaanbieders, gemeenten en woningcorporaties’ Leendert van den Brink Zorginkoper AWBZ.
Gevolgen AWBZ Pakketmaatregelen Pakketmaatregelen Nieuwe MEE dienst.
Toekomstmodel Jeugdstelsel Waarom het anders moet & hoe het anders kan
Ofwel hoe combineren we drie stromen? Steven Nijhuis
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut.
Zorg nieuwe stijl.
Paul Hulst Toezichthouder Mgt consultant
Transitie-arrangement Wmo Regio Amersfoort
Welkom Programma Korte terugblik Veranderingen in de wetgeving
Algemene voorziening Huishoudelijke hulp (en plan voor HHT)
Stap 1: Keuzes in regionale samenwerking VNG Project - Declaratie Jeugd
Samen voor de Stad 1 Het initiatief en de partners Beoogd resultaat: het realiseren van 16 wijkteams 26 maart 2014.
Sturen op Zelfsturing Living Lab WMO-werkplaats 26 januari 2015
6 stappen in Risico management
Inkoopkader Wet Langdurige Zorg 2016
Dynamisch Contracteren en beheren
Zorgverzekeringswet sociale verzekeringen die de risico’s van ziektekosten dekken
Keuzes in regionale samenwerking Eerste verkennende regiobijeenkomst declaratieprocessen.
Kick off bijeenkomst Inkoop Wmo augustus 2015.
Scherm van Ede Valleiconferentie Netwerk Geriatrie 3 december 2015
Slc kwartaal 3. programma Hoe is het gegaan Verwachtingen Tips and tricks Opdrachten slc.
Visie Praktijk Regiobijeenkomst Regiobijeenkomst: Begeleiding.
Rechtmatigheidseisen verantwoording Jeugdzorg en WMO oktober.
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
Grip op Regionale Samenwerking: Rob de Greef en Roeland Stolk.
Regionaal Transitiearrangement Jeugdzorg Zuid Limburg.
Samenwerken met Sociale wijkteams Pieternel Ermen projectmedewerker binnenlands diaconaat i.s.m. Margreet Keesman, Jan de Boer en Theo Visser Diaconie.
Juridische kwaliteitszorg Startnotitie door DT akkoord bevonden  organisatiebrede bewustwording van de noodzaak tot het inbedden van juridische kwaliteitszorg.
Huiskamers van de Buurt, Amsterdam. Huiskamer van de Buurt Een collectieve voorziening in de vorm van dag(deel)arrangementen voor mensen met een beperking.
Decentralisatie begeleiding naar gemeenten Wat houdt het in? Wat gaat er veranderen?
Respijtzorg werkconferentie ‘...respijt op maat Drenthe’ 15 april 2015 B. Bijl.
Basistarieven Hulp in de Huishouding 1 en 2 Basistarieven Hulp in de Huishouding 1 en 2 Presentatie 3 april 2013.
Ledenbijeenkomst VGN 7 juni 2011 Marcel de Krosse.
MEE Groningen Algemene presentatie. 2  Mensen met een verstandelijke, lichamelijke beperking en/of een chronische ziekte  Anderen die beperkingen in.
Informatiebijeenkomst Woensdag 22 april Nieuwe subsidieaanvraag 1.Verhoogde bedragen € 9,50 per leerling per jaar Minimaal € 760 (bij minder dan.
Overheveling begeleiding van AWBZ naar WMO Janny Bakker-Klein Wethouder gemeente Huizen Lid VNG commissie Gezondheid en Welzijn 24 maart 2011.
Transformatie van het sociale domein Maatschappelijke kansen en risico’s Decentralisatie-conferentie Provincie Limburg 24 oktober 2013.
Inclusief organiseren in Kampen het Kamper inkoopmodel presentatie MO-Groep 5 juni Zwolle Hans van der Haar.
Bestuurlijke aanbesteding Beschermd wonen en 24-uursopvang Fysieke overlegtafel 9 juni 2016.
Ledenbijeenkomst VGN “Samenwerking in het gemeentelijk domein” Vormen en afwegingen Huizen - 9 december 2013 Marg Janssen.
Kennismaken met Stichting Wooninitiatief Nootdorp.
Regionale bijeenkomst beroepsregistratie 20 juni – 30 juni Magteld Beun en Berry Tijhuis.
Brunssum op eigen kracht Beleidskader Rekenkamercommissie Brunssum 7 januari 2014 Etienne Lemmens Jean-Paul Essers.
Effecten gemeentelijk inkoopbeleid huishoudelijke hulp vanuit de Wmo
Utrecht, 2 december 2016 ‘In dialoog: Het leven begint bij 18’ zorgeloos leven en verplichte (na)zorg Utrecht, 2 december 2016
Aanbesteding jeugdteams
In gesprek met de Raad Transitie Jeugdzorg Remko Iedema
12.2 Totstandkoming van een wet
Sturing en innovatie in de Wmo Lelystads sturingsmodel
Toezicht ACM op de geboortezorg
Wmo beleid in de Drechtsteden
  Verzorging van ouderen in de thuissituatie. Waar lopen wij als verpleegkundige tegenaan?
Informatie Inkoop Langdurige Zorg Volwassenen in Rotterdam
Integrale inkoop Jeugdwet en Wmo 25 oktober 2017 Wmo raad
Pionieren aan de kust: Langer thuis wonen in Schagen doe je samen!
Informatiebijeenkomst Buurtteams Amsterdam & Aanvullende ondersteuning Wmo 9 en 18 september 2019.
Transcript van de presentatie:

Toezicht ACM bij samenwerkingen (en fusies) in het gemeentelijk domein Frank Pellikaan 9 december 2013 Conferentie samenwerking in de WMo

Fusies en samenwerkingen in het gemeentelijk domein Inhoud presentatie Algemene kader, waar kijkt ACM naar? Algemene uitgangspunten samenwerking –Wat mag wel/niet? –Is leidraad Ziekenhuiszorg van toepassing op gemeentelijk domein (Wmo, Jeugdwet)? Vragen over samenwerken of fuseren ?

Fusies en samenwerkingen in het gemeentelijk domein Strategie/visie ACM - ACM stelt consument/cliënt centraal - ACM treedt op als er door samenwerkingen of beoogde fusies schade ontstaat voor de afnemer(s) en/of consument als gevolg van verminderde concurrentie. - Toezicht ACM: richt zich zowel op problemen of schadelijke effecten die zich voordoen door gedragingen van zowel zorgaanbieders als verzekeraars. - Gemeente?

Fusies en samenwerkingen in het gemeentelijk domein Taken ACM Mededingingswet: drie pijlers Kartelverbod Fusiecontrole Verbod misbruik machtspositie Ruimte voor concurrentie → toepassing Mw

Fusies en samenwerkingen in het gemeentelijk domein Samenwerking in zijn algemeenheid (1) Samenwerkingsverbanden zijn toegestaan als:  Het om zuivere kwaliteitsafspraken gaat  Aanbieder alleen niet in staat is om een volledig pakket aan hulp/ondersteuning aan te bieden of het gewenste volume  Het om multidisciplinaire samenwerking gaat en de aanbieders geen directe concurrenten voor elkaar vormen  Er zijn risico’s als het gaat om samenwerking tussen aanbieders die het zelfde pakket aan hulp/ondersteuning aanbieden. Risico’s zien met name op marktverdeling, afstemming prijzen

Fusies en samenwerkingen in het gemeentelijk domein Samenwerking in zijn algemeenheid (2)  Hoe zit het met rol gemeente? Gemeente veel beleidsvrijheid om zelf invulling te geven aan inkoop Model 1  Wanneer de gemeente duidelijk de regie neemt, minder risico’s op overtreding Mw Model 2  Wanneer de gemeente, taken delegeert en bijvoorbeeld een hoofdaannemer verantwoordelijk maakt voor verdere inkoop, zoals invulling/uitwerking zorg, kunnen er zich risico’s voordoen  Uitsluiting, beperking keuzevrijheid  Ongewenste marktverdeling, beperking keuzemogelijkheden  Als aanbieders zich gezamenlijk inschrijven als combinatie

Fusies en samenwerkingen in het gemeentelijk domein Samenwerking in zijn algemeenheid (3) Samenwerkingsverbanden tussen zorgaanbieders zijn zelfs als deze de concurrentie beperken, toegestaan indien aan een aantal voorwaarden is voldaan Voor ACM noodzakelijk dat samenwerking in dat geval  Voordelen met zich meebrengt (kwaliteit, kosten);  Noodzakelijk is (niet individueel haalbaar?);  Voordelen worden doorgegeven aan patiënt/verzekerde;  Er voldoende restconcurrentie overblijft. Voor alle vier criteria geldt dat belangrijk is hoe gemeente en cliënten/burgers hier tegen aankijken.

Fusies en samenwerkingen in het gemeentelijk domein Samenwerking in zijn algemeenheid (4) Samenwerking op het gebied van prijs zal geen voordelen opleveren voor cliënten/burgers! ACM zal optreden tegen gedrag van aanbieders die indruisen tegen beleid van de gemeente, bijvoorbeeld als deze door een gemeente gewenste keuzemogelijkheden beperken door geen cliënten meer van elkaar over te nemen of bij gezamenlijk optrekken aanbesteding

Fusies en samenwerkingen in het gemeentelijk domein Voorbeelden Drie zorgaanbieders (twee gehandicaptenzorg en een VVT) willen inspelen op de Wmo. Ze willen een multifunctioneel centrum opzetten met onder andere een inloopcafe (algemene voorziening ) en activiteiten voor kwetsbare burgers (mensen met een verstandelijke beperking, licht dementerende ouderen). Ze (willen) overleggen met elkaar wie nu een ‘veer’ moet laten en een bestaande locatie gaat sluiten om het multifunctionele centrum van de grond te krijgen. Mag dat?

Fusies en samenwerkingen in het gemeentelijk domein Voorbeelden Drie grote zorgaanbieders (gehandicaptenzorg, thuiszorg en GGZ) nemen het initiatief om een Wmo-bedrijf op te richten. Ze kunnen dan bij gemeente x die van plan is met sociale wijkteams te werken integraal ondersteuning bieden. Met dit nieuwe Wmo-bedrijf zal gemeente x naar verwacht, niet om hen heen kunnen. Mag dat of welke stappen moeten de initiatiefnemers zetten om ‘mededingingsproof’ het Wmo-bedrijf op te zetten?

Fusies en samenwerkingen in het gemeentelijk domein Leidraad gemeentelijk domein ACM heeft leidraad ziekenhuissector naar buiten gebracht, van toepassing op andere sectoren? Doel meer duidelijkheid richting sector geven hoe ACM samenwerking/fusies beoordeelt Bij haar beoordeling vindt ACM de beargumenteerde inbreng van verzekeraars/patiëntenorganisaties zeer belangrijk Een aantal pijlers waarom voor deze koers is gekozen Als afnemers unaniem achter samenwerking/fusie staan, zal ACM hier niet snel van afwijken

Fusies en samenwerkingen in het gemeentelijk domein Leidraad gemeentelijk domein Ervaart gemeente nadeel van “verkeerde” beslissingen en zo ja hoe?  Is democratische controle voldoende?  Hoe houdt ACM rekening met transitiekarakter van sector?  ACM wil eerste kwartaal 2014 leidraad Wmo naar buiten brengen en gaat graag met u in overleg of er voldoende overeenkomsten zijn om zelfde leidraad te hanteren als in de ziekenhuissector

Fusies en samenwerkingen in het gemeentelijk domein Vragen over samenwerken of fuseren ? ACM staat open voor contacten om plannen ten aanzien van (beoogde) samenwerking of fusies te bespreken… …dat kan in een persoonlijk gesprek…..of als dat nodig blijkt te zijn; via het afgeven van een informele zienswijze… Met als doel : dat goede samenwerkingen en fusies niet geblokkeerd worden maar eventuele schadelijke effecten wel voorkomen of gestopt !

Fusies en samenwerkingen in het gemeentelijk domein Conclusies ACM is niet tegen samenwerken en… ….blokkeert daarom geen samenwerkingen die meer voordelen bieden voor gemeenten, burgers/cliënten en zorgverzekeraars ACM komt eerste kwartaal 2014 naar buiten met leidraad Wmo

Fusies en samenwerkingen in het gemeentelijk domein Vragen?