De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Screenen op ondervoeding in het revalidatiecentrum Verpleging Afdeling Diëtetiek Naam diëtist.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Screenen op ondervoeding in het revalidatiecentrum Verpleging Afdeling Diëtetiek Naam diëtist."— Transcript van de presentatie:

1 Screenen op ondervoeding in het revalidatiecentrum Verpleging Afdeling Diëtetiek Naam diëtist

2 Inhoud Ondervoeding SNAQ 65+ Tussentijdse verstrekkingen Meet en weet methode Afronding

3 Wat is ondervoeding? Onbedoeld gewichtsverlies en/of een te laag gewicht bij ziekte

4 Definitie ondervoeding Slechte voedingstoestand: – BMI ≤ 18.5 (≤ 20 bij 65+) en / of – > 10% onbedoeld gewichtsverlies in de laatste 6 maanden en / of – > 5% onbedoeld gewichtsverlies in de laatste maand Matige voedingstoestand: – BMI > 18.5 (20-22 bij 65+) en / of – 5-10% gewichtsverlies in de laatste 6 maanden

5 Ondervoeding in (naam instelling) In (naam instelling) blijkt …% van de opgenomen patiënten ondervoed te zijn Daarnaast blijkt …% risico op ondervoeding te lopen Dit blijkt uit recent onderzoek dat uitgevoerd is in 2010

6 Gevolgen van ondervoeding Ondervoeding Verminderde wond- genezing / toename kans decubitus Afname gewicht en spiermassa Hogere mortaliteit Afname kwaliteit van leven Meer kans op infecties (verminderde darmwerking en verlaagde weerstand) Langere opnameduur Meer kans op complicaties Hogere kosten behandeling

7 Neerwaartse spiraal bij ongewenst gewichtsverlies Verhoogde behoefte Gewichtsverlies (verlies spiermassa) Ziekte / herstel Verminderde inname

8 Screeningsinstrument SNAQ 65+ (geschikt voor revalidatie)

9 onbedoeld gewichtsverlies afgelopen 6 maanden bovenarmomtrek verminderde eetlust afgelopen week 15 treden trap op en aflopen zonder te rusten ondervoedniet ondervoedrisico op ondervoeding < 25 cm ≥ 25 cm ≥ 4kg < 4kg nee ja nee SNAQ 65+ beslisboom Stap 1 Stap 4 Stap 3 Stap 2

10 Ondervoeding in revalidatiecentrablad 9

11

12

13

14

15 Ondervoeding in revalidatiecentrablad 14

16 Wie zijn betrokken bij de uitvoering? Verpleging Voedingsassistent Diëtist Arts Keuken

17 Rol verpleging Screenen bij opname – Gewichtsverloop navragen – Bovenarmomtrek meten – Vragen stellen over functionaliteit Juiste actie ondernemen aan de hand van screeningsuitslag (groen, oranje, rood) Verstrekken tussendoortjes (in samenwerking met voedingsassistent)

18 Instructies meten bovenarmomtrek

19 Bovenarmomtrek Oefening: meten van de bovenarmomtrek bij elkaar

20 Behandelbeleid – actie verpleging Wat te doen bij: score groen – Geen voedingsinterventie – Patiënt 1x per week wegen

21 Behandelbeleid – actie verpleging Wat te doen bij: score oranje – Informatiefolder meegeven – Starten met 3x per dag een tussentijdse energie- en eiwitrijke extra verstrekking (in samenwerking met voedingsassistent) – Patiënt 1x per week wegen – Na 3 weken consult diëtist (doorgeven aan planning)

22 Behandelbeleid – actie verpleging Wat te doen bij: score rood – Schakel diëtist in binnen 1 werkdag na screenen – Informatiefolder meegeven – Starten met 3x per dag een tussentijdse energie- en eiwitrijke extra verstrekking (in samenwerking met voedingsassistent) – Patiënt 1x per week wegen

23 Tussentijdse verstrekkingen Start 3x per dag met een energie- en eiwitrijke tussentijdse verstrekking Energie: om eiwit te benutten Eiwit: voorkomen spierafbraak Overzicht van assortiment dat in de instelling kan worden aangeboden; voorbeeld: -Volle (chocolade)melk -Volle kwark -Blokjes kaas, plakjes worst -Bouwsteentje

24 Meet en weet methode Manier om eenvoudig de intake te beoordelen Aan de hand van een puntensysteem is zichtbaar of de patiënt voldoende binnenkrijgt Elk eetmoment

25 Meet en weet methode

26

27 Afronding Vragen?

28 Literatuur Intranet instelling


Download ppt "Screenen op ondervoeding in het revalidatiecentrum Verpleging Afdeling Diëtetiek Naam diëtist."

Verwante presentaties


Ads door Google