De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Presentatie Participatiewet

Verwante presentaties


Presentatie over: "Presentatie Participatiewet"— Transcript van de presentatie:

1 Presentatie Participatiewet
Youssef Kadi, Sociale Dienst Oost Achterhoek

2 Van school naar .... En dan? Waar kan ik terecht voor hulp bij het vinden van werk? Waar heb ik recht op? Waar moet ik mij melden? Wat moet ik wel zelf doen?

3 Waar kan ik terecht voor hulp bij het vinden van werk?
Tijdens het schooljaar zullen er gesprekken zijn tussen de Sociale Dienst Oost Achterhoek en school. Deze gesprekken gaan over de leerlingen die aan het eind van dit schooljaar uitstromen. Over het algemeen zijn de scholieren stage aan het lopen. Wij proberen dan samen met MaxX onderwijs en de werkgever te regelen dat de jongere na zijn studie daar kan blijven, maar dan wel betaald.

4 Stel dat het niet lukt met stage?
Dan sturen we onze accountmanagers op pad om op zoek te gaan naar een baan uit de banenafspraak of een werkervaringsplek.

5 Doelgroepenregister (indicatie banenafspraak)
Er moet een aanvraag beoordeling arbeidsvermogen ingediend worden. Als blijkt dat de jongere op het praktijkonderwijs zit dan za de jongere opgenomen worden in het doelgroepregister. Baan telt dan mee voor de banenafspraak en straks mogelijk voor de quotumwet Werkgever kan subsidies krijgen: No-riskpolis bij ziekte Premiekortingen bij de belastingdienst Loonkostensubsidie Jobcoaching

6 Werkervaringsplek Het doel van de Sociale Dienst Oost Achterhoek is dat iedereen na school ook actief blijft. Als dat niet middels een betaalde baan kan, proberen we een werkervaringsplek te regelen. De werkzoekende blijft dan actief en dat geeft ons meer tijd om op zoek te gaan naar een betaalde baan. Tegelijkertijd werkt men wel aan de werknemersvaardigheden zoals, altijd en op tijd, omgang met collega’s, instructies volgen.. Etc. Werkervaringsplek > Non-profit organisaties.

7 Dagbesteding Dagbesteding: aanvraag Wajong via  aanvraag beoordeling arbeidsvermogen Wajong 2015 is alleen voor mensen die door ziekte/gebrek geen arbeidsvermogen hebben en dit ook niet kunnen ontwikkelen!! Als er nu geen arbeidsvermogen is, maar dit nog te ontwikkelen is dan geen Wajong 2015 Indien Wajong afgewezen wordt dan kan er nog via WMO een aanvraag ingediend worden.

8 Waar heb ik recht op? Tijdens je schoolperiode kun je aanvraag indienen voor een individuele studietoeslag. De individuele studietoeslag is bedoeld voor studenten/scholieren met een arbeidshandicap. Voor studenten/scholieren met een arbeidsbeperking is het moeilijk om een bijbaan te hebben naast hun studie. Deze studenten kunnen dan een beroep doen op de studietoeslag bij de gemeente waar zij in wonen. Aanvraagformulier> zie website;

9 Waar heb ik recht op? Als er geen betaalde baan voor je is gevonden, dan zal je per 01 augustus 2017 uitgeschreven worden. De sociale dienst heeft dit al besproken met de stagebegeleiders van MaxX en is hiervan op de hoogte. Tijdens het intakegesprek met de ouders/verzorgers/begeleiders zal er besproken worden welke stappen er ondernomen moet worden om een aanvraag in te dienen voor een uitkering uit de Participatiewet. Een aanvraag indienen via

10 Waar moet ik mij melden? Als je hier op school zit en je woont in gemeente Berkelland, Winterswijk of Oost-Gelre.. Dan hoef je je niet te melden, maar dan gaat alles in overleg met Maxx onderwijs. Achter de schermen worden er gesprekken gevoerd en zal er een uitnodiging komen voor een intake gesprek en daar mogen de ouders/verzorgers/begeleiders ook bij aanschuiven.

11 Wat moet ik wel zelf doen?
Aanvraag Beoordeling Arbeidsvermogen & aanvraag Wajong (Samen met MaxX) - met je digi-d inloggen op Aanvraag Individuele Studietoeslag - aanvraagformulier downloaden op de site Indien nodig aan het eind van het schooljaar (Samen met MaxX) Aanvraag indienen voor een bijstandsuitkering / uitkering Participatiewet.

12 Profijt doorstroomdossier
Stroomschema Werkproces uitstroomprofiel Arbeid Jongeren in het laatste schooljaar met uitstroomprofiel Arbeid Alle jongeren met uitstroomprofiel Arbeid worden gemeld bij Sociale Dienst (begin van het schooljaar) Uitstroom vervolgonderwijs Profijt doorstroomdossier Traject bespreken met SDOA mogelijkheden doorstroom; Betaald werk Betaald werk met ondersteuning Onbetaald werk Cursus Start ROC niveau 1 of 2

13 Stroomschema Werkproces uitstroomprofiel Arbeid Direct bemiddelbaar
(Betaald werk) Structurele verdiencapaciteit > 100% WML Regulier betaald werk weinig/geen ondersteuning Bemiddelbaar met tijdelijke ondersteuning (Betaald werk met ondersteuning) Tijdelijke verdiencap. <100% WML Regulier werk met tijdelijke ondersteuning Korte scholing Tijdelijke werkervaringsplaatsen Loonkostensubsidie Bemiddelbaar met langdurige ondersteuning (Betaald werk met ondersteuning) Structurele verdiencap. 20-100% WML Aanmelden voor indicatie banenafspraak beoordeling door UWV Loonwaarde bepalen Loonkostensubsidie (moet kostendekkend zijn)

14 Stroomschema Uitstroomprofiel dagbesteding
Aanvraag Wajong/ABA bij het UWV rond 17,5 jaar voor jongeren met uitstroomprofiel Dagbesteding Aanleveren: evaluaties stage , Melba Afwijzing Wajong Ook afwijzing na beroep Toekenning Wajong aanmelden bij Sociale Dienst Oost Achterhoek Aanmelden voor Arbeidsmatige dagbesteding. Uitstroom via stage school naar dagbesteding jaarlijkse herbeoordeling mogelijk doorstroom naar regulier bedrijfsleven met begeleiding mogelijk.. Samen met het UWV kijken naar een geschikte dagbestedingsplek Stage via school bij: Zorgboerderij Dagbestedingsplekken


Download ppt "Presentatie Participatiewet"

Verwante presentaties


Ads door Google