De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Druiven & regio’s Wie denkt dat het runnen van een wijndomein een luizenleventje is ,zal bedrogen uitkomen. Het is een stevig boerenbestaan en er zal.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Druiven & regio’s Wie denkt dat het runnen van een wijndomein een luizenleventje is ,zal bedrogen uitkomen. Het is een stevig boerenbestaan en er zal."— Transcript van de presentatie:

1 Druiven & regio’s Wie denkt dat het runnen van een wijndomein een luizenleventje is ,zal bedrogen uitkomen. Het is een stevig boerenbestaan en er zal het gehele jaar hard gewerkt worden, vaak zelfs zeven dagen per week. In dit hoofdstuk een globaal overzicht van de jaarkalender van de wijnboer. merlot sauvignon blanc cabernet sauvignon syrah chardonnay gamay malbec chenin blanc riesling viognier sangiovese tempranillo Pinot noir Wie denkt dat het runnen van een wijndomein een luizenleventje is ,zal bedrogen uitkomen. Het is een stevig boerenbestaan en er zal het gehele jaar hard gewerkt worden, vaak zelfs zeven dagen per week. In dit hoofdstuk druiven en regio’s en de jaarkalender van de wijnboer.

2 Voorjaar In het voorjaar verschijnen aan de wijnstokken de eerste trosjes. Hoewel het voorjaar is, kan het in de nacht nog steeds behoorlijk koud zijn en wellicht zelfs vriezen. De wijnboer snoeit overtollige bladeren en takken en in de wijnkelder is ook nog een hoop werk te doen. De vaten worden opnieuw bijgevuld, terwijl een deel van het vorige jaar gebotteld kan worden. Druiven komen langzaam uit: In het voorjaar verschijnen aan de wijnstokken de eerste trosjes. Hoewel het voorjaar is, kan het in de nacht nog steeds behoorlijk koud zijn en wellicht zelfs vriezen. De wijnboer snoeit overtollige bladeren en takken en in de wijnkelder is ook nog een hoop werk te doen. De vaten worden opnieuw bijgevuld, terwijl een deel van het vorige jaar gebotteld kan worden.

3 Zomer In de zomermaanden schuilt het gevaar voor schimmelziektes. De wijnboer doet er dan ook alles aan om zijn gewassen te beschermen. Ondertussen houdt hij ook in de gaten of de kelder lekker koel blijft. Na een gemiddelde rijpingsperiode van 100 dagen kan er geoogst worden. Hier is het hele jaar naartoe gewerkt. Iedereen staat in de startblokken. In de zomermaanden schuilt het gevaar voor schimmelziektes. De wijnboer doet er dan ook alles aan om zijn gewassen te beschermen. Ondertussen houdt hij ook in de gaten of de kelder lekker koel blijft. Na een gemiddelde rijpperiode van 100 dagen kan er geoogst worden. Hier is het hele jaar naartoe gewerkt. Iedereen staat in de startblokken.

4 Oogst De geoogste druiven worden in grote kuipen gedaan, de steeltjes worden verwijderd, op de foto wordt dit machinaal gedaan, maar dat kan ook handmatig. Het sap zal langzaam vergisten tot alcoholische druivensap. Terwijl de bladeren van de wijnstok vallen, wordt de wijngaard winterklaar gemaakt. En het druivensap verandert langzaam in wijn. De geoogste druiven worden in grote kuipen gedaan, de steeltjes worden verwijderd, op de foto wordt dit machinaal gedaan, maar dat kan ook handmatig. Het sap zal langzaam vergisten tot alcoholische druivensap. Terwijl de bladeren van de wijnstok vallen, wordt de wijngaard winterklaar gemaakt. En het druivensap verandert langzaam in wijn.

5 Winter De overtollige takken worden weggesnoeid en vastgebonden. De wijngaard wordt omgeploegd . In veel wijngebieden over de hele wereld zijn de wijnstokken in winterslaap, de sapstroom staat stil. De houten vaten worden gevuld met nieuwe wijn, en de bottel machine draait overuren. Wat zal de nieuwe oogst ons brengen? De overtollige takken worden weggesnoeid en vastgebonden. De wijngaard wordt omgeploegd . In veel wijngebieden over de hele wereld zijn de wijnstokken in winterslaap, de sapstroom staat stil. De houten vaten worden gevuld met nieuwe wijn, en de bottelmachine draait overuren. Wat zal de nieuwe oogst ons brengen?

6 Wijn in de wereld De wereldkaart laat verschillende wijnregio’s zien. Van Amerika tot Nieuw Zeeland en alles wat daar tussen is. Ook in Azië worden druiven verbouwd. De ontwikkeling van de druivenstok verloopt op het noordelijk halfrond van februari tot en met oktober. Hetzelfde proces speelt zich af op het zuidelijk halfrond, echter wanneer het hier zomer is, is het op het noordelijk halfrond winter. (augustus tot april) De wereldkaart laat verschillende wijnregio’s zien. Van Amerika tot Nieuw Zeeland en alles wat daar tussen is. Ook in Azië worden druiven verbouwd. De ontwikkeling van de druivenstok verloopt op het noordelijk halfrond van februari tot en met oktober. Hetzelfde proces speelt zich af op het zuidelijk halfrond, echter wanneer het hier zomer is, is het op het noordelijk halfrond winter.

7 OPDRACHT Wil je meer te weten komen over dit hoofdstuk, ga dan direct naar het Game learning programma in het hoofdmenu. In het volgende hoofdstuk behandelen we: verschillende wijnregio’s Opdracht: 1) Proef minstens 6 wijnen van uit verschillende regio’s. 2) Maak uitgebreide proefnotities Een proefpakket kun je ook op onze site bestellen. Wel zo makkelijk. Hier is ook het GRATIS proefformulier bijgevoegd. Je kunt ook naar de supermarkt of slijterij gaan uiteraard. Je kunt het proefformulier op onze website GRATIS downloaden. Hoe proef je wijn? Download onze Video Workshop Weet van wijn op onze website.


Download ppt "Druiven & regio’s Wie denkt dat het runnen van een wijndomein een luizenleventje is ,zal bedrogen uitkomen. Het is een stevig boerenbestaan en er zal."

Verwante presentaties


Ads door Google