De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wijn.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wijn."— Transcript van de presentatie:

1 Wijn

2 Wat is wijn? Volgens het wijnbesluit uit de Warenwet is wijn:
de drank die is verkregen door alcoholische vergisting van het sap van (wijn)druiven (Vitis vinifera).

3 Een korte geschiedenis van de wijn. Verspreiding van de wijnstok.
Wat is wijn? Een korte geschiedenis van de wijn. Verspreiding van de wijnstok. Klimaat, ligging Bodem. Druivenrassen. Wijntypen. Wijnbereiding in het kort. Bewaren van wijn. Etikettering.

4 Geschiedenis Wijn was al lang voor onze jaartelling bekend. De Grieken en Romeinen hadden zelfs een speciale god van de wijn die ze Bacchus noemden. Zo’n 4000 jaar geleden staken de Egyptenaren de Middellandse zee over naar Italië en Zuid-Frankrijk en namen de kennis van wijnen mee. Toen de Romeinen bijna heel Europa veroverden verspreidden zij de kennis verder naar landen als Spanje en Duitsland en zelfs naar Nederland. Ons land telt 24 wijngaarden van naam en kwaliteit.

5 De belangrijkste wijngebieden ter wereld liggen op het noordelijk en zuidelijk halfrond, ongeveer tussen de 30e en de 50e breedtegraad. Buiten deze stroken is het klimaat minder geschikt voor wijnbouw.

6 Klimaat en ligging Tussen de 30e en de 50e breedtegraad bestaan grote klimaat verschillen. Vlakbij de 30e breedtegraad is het klimaat subtropisch: het aantaal zonne-uren en de gemiddelde jaartemperatuur zijn er hoger dan in de gebieden dichter bij de 50e breedtegraad.

7 De Bodem De wijndruif groeit over het algemeen het best op een bodem die: een goede waterdoorlatende bovenlaag heeft een onderlaag heeft die goed vocht kan vasthouden (voor de droge tijden) niet te rijk is aan voedingsstoffen, maar wel de juiste mineralen bevat snel opwarmt in het voorjaar (veel grind en kiezels) De ene druivenras gedijt op een bepaalde grondsoort beter dan het andere

8 Enkele beroemde druivenrassen die veel worden gebruikt zijn:
Blauwe druiven Cabernet-Sauvignon Merlot Cabernet-franc Pinot-noir Syrah/Shiraz Gamay Sangiovese Tempranillo Druivenrassen

9 Enkele beroemde druivenrassen die veel worden gebruikt zijn:
Witte druiven Chardonnay Sauvignon-blanc Sémillon Riesling Gewurztraminer Chenin blanc Müller-Thurgau Ugni-blanc (Trebbiano) Druivenrassen

10 Wijnsoorten of wijntypen
Witte wijnen __ Gemaakt van witte en/of blauwe druiven. Rode wijnen __ Gemaakt van blauwe druiven Roséwijnen __ Voornamelijk gemaakt van blauwe druiven Mousserende wijnen __ Koolzuurhoudende (meestal witte) wijnen

11 Wijnbereiding in het kort
Plukken Persen of kneuzen Gisten Rijpen en klaren Filtreren Bottelen

12 Wijn bewaren Als u wijn opslaat, zijn er een aantal regels waar men zich aan moet houden. Bewaar de wijn liggend. Bewaar de wijn donker. Bewaar de wijn bij de juiste – constante – temperatuur. Houd een goede vochtigheidsgraad aan. Houd de ruimte tochtvrij. Vermijd trillingen.

13 Etikettering Verplichte vermeldingen zijn.
Hiervoor gelden strenge regels. Op een wijn etiket kun je behalve verplichte vermeldingen ook niet verplichte (toegestane) vermeldingen lezen. Verplichte vermeldingen zijn bedoeld om de wijn te herkennen Verplichte vermeldingen zijn. De soort wijn. De inhoud in cl. Het alcoholgehalte. Het land van herkomst. De naam van het bedrijf dat de wijn gebotteld heeft. Een identificatie van de partij waarvan de fles onderdeel is.

14 De soort wijn Inhoud in cl Het alcoholgehalte Bedrijf dat de wijn gebotteld heeft Land van herkomst

15

16

17 Santé


Download ppt "Wijn."

Verwante presentaties


Ads door Google