De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wmo 2015 en Mantelzorg. Hoe ver staat het? Rijk schiet niet op Juli 2015 1 e kamer? Gegevens cliënten pas in augustus naar gemeente Kadernota mei 2014:

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wmo 2015 en Mantelzorg. Hoe ver staat het? Rijk schiet niet op Juli 2015 1 e kamer? Gegevens cliënten pas in augustus naar gemeente Kadernota mei 2014:"— Transcript van de presentatie:

1 Wmo 2015 en Mantelzorg

2 Hoe ver staat het? Rijk schiet niet op Juli 2015 1 e kamer? Gegevens cliënten pas in augustus naar gemeente Kadernota mei 2014: integraal Uiterlijk 1 november 2014 stelt raad beleidsplan verordening vast

3 Opgave 2015 Bezuiniging Hulp bij het huishouden ruim 1 miljoen euro Begeleiding ruim 2 miljoen Overgangsregeling Nadenken over oplossingen

4 Aandacht voor mantelzorg? Ja! In beantwoording vragen 2 e kamer viel 800 keer het woord mantelzorgers Waardering, aandacht, belangrijk, van grote waarde, ontlasten, beter verbinden met vrijwilligers, professionele zorg.

5 Een paar voorbeelden Gemeente moet iets regelen als blijk van waardering voor mantelzorgers Gemeente moet algemene maatregelen treffen die mantelzorgers ondersteunen Bij het vaststellen van de ondersteuning moet ook rekening worden gehouden met de mantelzorger (zodat de ondersteuning doorgaat als de mantelzorger moet worden ontlast).

6 Voorbeelden Wmo cliënten: vorm van kortdurend verblijf aanbieden, bijvoorbeeld om de taken van de mantelzorger tijdelijk te verlichten. Onderdeel van passende ondersteuning is dat voorkomen wordt dat mantelzorgers overbelast raken. Een arrangement voor de ondersteuning van een cliënt dat naast een algemene voorziening bestaat uit mantelzorg, maar dat tot een overbelaste mantelzorger leidt, maakt het noodzakelijk het arrangement aan te passen.

7 Voorbeelen Onder de zorg die de wijkverpleegkundige gaat bieden, valt ook het signaleren van dreigende gezondheidsproblemen of overbelasting van mantelzorgers 11 miljoen extra voor ondersteuning van mantelzorgers

8 Eigen bijdrage regeling Wijzigt niet Wel hogere eigen bijdrage door wegvallen compensatie 1/3 Ook eigen bijdragen voor rolstoelen en jongeren tot 18 jaar

9 Keukentafelgesprek Nu vrijblijvend. Straks verplicht: melding en eventueel aanvraag. In het wetsvoorstel wordt geregeld dat de gemeente bij de aanvraag voor ondersteuning door een burger, de desbetreffende mantelzorger dient te betrekken. Ook cliëntondersteuner erbij.

10 Zorgzwaartepakketten Rijk: Voor zowel de cliënten met een ZZP VV4 (2016) als cliënten met een ZZP VG3 (2015) geldt dat de aanwezigheid van een stabiele steunstructuur essentieel is om langer thuis te kunnen blijven. Rijk: Belangrijk om de komende tijd veel aandacht te besteden aan de wijze waarop die steunstructuur informeel en professioneel kan worden vormgegeven. Hierbij zijn adequate cliëntondersteunings- en mantelzorgbeleid (waaronder respijtvoorzieningen) vanuit gemeenten onontbeerlijk.

11 Respijtzorg Werkgroep aan de slag Inventarisatie naar behoefte en aanbod respijtzorg

12 Wat zijn voor u belangrijke zaken als het gaat om de nieuwe Wmo. Waar moeten we als gemeente rekening mee houden? Hoe wilt u betrokken worden?

13 Dank voor uw aandacht


Download ppt "Wmo 2015 en Mantelzorg. Hoe ver staat het? Rijk schiet niet op Juli 2015 1 e kamer? Gegevens cliënten pas in augustus naar gemeente Kadernota mei 2014:"

Verwante presentaties


Ads door Google