Kijken naar Kinderen Week 5

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Startbijeenkomst Leren Leren in een professionele oefencultuur
Advertisements

Redactioneel schrijven Les 3
Thinkquest2 versie 2013 info: vanaf februari 2013.
Redactioneel schrijven Les 2
samenhang Resultaten Processen Persoon Wat het oplevert Wat je doet:
Collectief portfolio groep 3
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Beroepsvaardigheden onderdeel van SBC
Goed zO! Een observatiesysteem voor baby’s en peuters met het oog op doorstroming van informatie naar het kleuteronderwijs.
GASTLESSEN VOOR STUDENTEN 1 E LEERJAAR PW 3 EN 4 Kwaliteitszorg in de KO.
Pass’t Montessorionderwijs ?
Het begint bij het jonge kind
OFC28 mediawijsheid les 4.
Visie & Strategie.
Docent: Ans Sarianamual - oktober 2014
Iedereen gebruikt social media.
BEOORDELING VOLGENS HET ERK
Module ‘Ouderbetrokkenheid’ AD opleiding ‘Pedagogisch educatief medewerker’ Week 1 Pascal van Schajik
Module ‘Kijken naar Kinderen’ AD opleiding ‘Pedagogisch educatief medewerker’ Week 6 Pascal van Schajik.
Module ‘Kijken naar Kinderen’ AD opleiding ‘Pedagogisch educatief medewerker’ Week 2 Pascal van Schajik.
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Onderzoek 7 MadeleineMeurs
Pedagogische theorieën
Week 7 Jacqueline Koopmans Docentenkamer PH 01.12
Studieloopbaancoaching Kwartaal 2 week 1
Kijken naar Kinderen Week 4
Kijken naar Kinderen Week 1
Pemprl.
Pascal van Schajik Module ‘Kijken naar Kinderen’ AD opleiding ‘Pedagogisch educatief medewerker’ Week 1 Pascal van Schajik
Opvoedstijlen en interculturele communicatie
Voorwaarden scheppen voor opvoeding en ontwikkeling van het jonge kind
Slc kwartaal 3. programma Hoe is het gegaan Verwachtingen Tips and tricks Opdrachten slc.
Module Waarnemen, observeren en rapporteren Les 2
Kijken naar Kinderen Week 3
wie ben ik? leeftijd? woonplaats? getrouwd/ongetrouwd/its complicated?
Module Waarnemen, observeren en rapporteren Les 3 + 4
Pedagogisch werken in de wijk Les 3 Kwartaal 1. Wat gaan we doen? Opdrachtformulering van Helma Plan van aanpak maken Onderzoeksvaardigheden.
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Onderzoek 9 Hafida El- gharbaoui Med.hr.nl/gharh
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Onderzoek7 Hafida El- Gharbaoui.
Kerntaak 3. Voorwaarden scheppen voor opvoeding en ontwikkeling.
Module ‘Kijken naar Kinderen’ AD opleiding ‘Pedagogisch educatief medewerker’ Week 3 Pascal van Schajik.
Rotterdam, 00 januari 2007 Onderzoek I Bijeenkomst 3 kwartaal 2.
Communicatie 2 – kw 2 Les 1.
OUDERBETROKKENHEID Bijeenkomst 1. OUDERBETROKKENHEID 
Kijken naar Kinderen Week 4
Competentie gebieden Kerntaak 1.
Happy new year Goede voornemens.... Waardenlijst Neem de waardenlijst door. Omcirkel de vijf voor jou belangrijkste waarden van de groep waarop je werkt.
Kijken naar Kinderen Week 3
Plancyclus, les 2 Actualiteit
Doel: een activiteit die uitvoerbaar (en innovatief) is.
Plancyclus, les 4  Actualiteit  Vragen naar aanleiding van vorige les  Vragen over hoofdstuk 4 en 5  Observeren met een plan; het verschil tussen observeren.
KERNTAAK 1.1: G H KERNTAAK 2.1: A Latoya, Lina, Karima, Dewi.
Opdrachten en eindopdracht
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Onderzoek 7 Hafida El-Gharbaoui
Pemwjk3. Programma tafeltjesronde over ruimte en materiaal Bespreek de inzichten die naar aanleiding van de tafeltjesronde over ruimte en materialen hebt.
Reflecteren.
Rotterdam, 00 januari 2007 Kijken naar kinderen Bijeenkomst 3 kwartaal 3.
Uitleg bij de vragenlijst Veiligheidsbeleving
Observeren Les 3.
Taal- en Interactievaardigheden in de Kinderopvang
Les 5: Het marketingplan
Observeren rapporteren
Digi(bord)boek project <titel project>
Methodiek Observeren.
Observeren en rapporteren
Observeren Les 2.
Methodisch handelen Week 1. Methodisch handelen Week 1.
Jongens en meisjes …verschillende rollen
Observeren Les 2.
Zorginspectie en MeMoQ Monitoringinstrument in de praktijk
Observeren rapporteren
Transcript van de presentatie:

Kijken naar Kinderen Week 5 Jacqueline Koopmans (j.koopmans@hr.nl) Docentenkamer PH 01.12

Inhoud week 5 Observeren binnen de VVE DVD Babies (Kijken naar kinderen) Bespreken voortgang huiswerkopdrachten 4.1 A en B + 4.3 + 4.4 Terugkoppeling opdracht ‘gestructureerd registreren’ Kind observaties Kind volgsystemen Toetsen Observeren pedagogische kwaliteit (NCKO monitor) (Gelezen: hoofdstuk 11 Pedagogisch kader 0 – 4)

Kijken naar Kinderen.. Overal ter wereld groeien kinderen op binnen hun eigen unieke omgeving Elk kind kent dezelfde basisbehoeften ongeacht de cultuur waarin het zich bevindt of de opvoeding die het krijgt (nature) De omgeving heeft echter een grote invloed op de ontwikkeling van kinderen (nurture).

Film: Babies https://vimeo.com/30328533 We gaan nu met elkaar ‘kijken naar kinderen’ door een fragment te bekijken van de film Babies (vanaf 42:40) https://vimeo.com/30328533 Babies volgt vier baby’s in vier verschillende landen: Japan, Namibië,Verenigde Staten en Mongolië Observatieopdracht: Wat zie je voor verschillen en overeenkomsten tussen de verschillende kinderen?

Voortgang huiswerkopdrachten Vragen en/of onduidelijkheden?

Oefening gedragsobservatie: Vorige week zijn jullie aan de slag gegaan met het maken van een registratieformulier. Hiervoor hebben jullie eerst afspraken gemaakt over de volgende punten: Wat is het doel van jullie observatie? Wat is de centrale observatievraag en de deelvragen? Welk gedrag gaan jullie observeren? (operationaliseren!) Wie gaan jullie observeren? Eén persoon, een groep mensen of een interactie? Wanneer en in welke situatie/ activiteit/ gebeurtenis? Hoe vaak en hoelang gaan jullie observeren? Is er sprake van time sampling of event sampling? Op welke manier gaan jullie de observatie registreren? Kies je voor een bepaalde methode? Bijvoorbeeld door te turven of maken jullie een observatielijst met categorieën? Omschrijf bij het gebruik van categorieën wat er precies mee bedoeld wordt (wat bedoelen jullie bijvoorbeeld met soms/ vaak) Jullie hebben vandaag jullie registratieformulier meegenomen! Plenaire werkvorm: Studenten presenteren kort aan de groep hun gemaakte registratieformulier. Wat waren jullie ervaringen? Welke keuzes hebben jullie gemaakt? Wat hebben jullie geleerd?

Observeren binnen VVE methoden Hulpmiddelen voor het observeren en registreren van de ontwikkeling van jonge kinderen zijn in de meeste VVE methoden opgenomen De methoden verschillen echter in visie over de manier waarop (een deel van) de ontwikkeling van het kind gestimuleerd zou moeten worden Iedere methode heeft zijn eigen aandachtspunten, accenten en werkwijze voor het beoordelen van het ontwikkelingsverloop, het plannen van activiteiten en het regelen van de afstemming met ouders. In de ene methode wordt bijvoorbeeld wèl gebruik gemaakt van toetsen en in de andere niet Er bestaan ook observatielijsten voor het volgen van de ontwikkeling van jonge kinderen die niet aan de VVE methoden zijn gebonden De inhoud en het gebruik van deze instrumenten moeten dan wel passen bij de visie en het pedagogisch beleid van het kindercentrum.

Kind volgsystemen/ observatiemethoden

Een kindvolgsysteem Een systematische werkwijze om kinderen beter te leren begrijpen en adequaat op hun behoeften, mogelijkheden en beperkingen te kunnen inspelen. Met behulp van aandachtspunten uit observatie- of vragenlijsten wordt bijgehouden wat het kind doet en/of kan doen. Soms wordt er ook gewerkt met toetsen of testen.

Naast de dagelijkse observaties wordt er binnen de VVE steeds meer gebruik gemaakt van toetsen en testen om zicht te krijgen op de ontwikkeling van de kinderen

Waar denk je aan bij het toetsen van jonge kinderen?

Kritische blik m.b.t. het toetsen van jonge kinderen http://brandpunt.kro.nl/seizoenen/2013/afleveringen/29-09-2013/fragmenten/de-terreur-van-de-kleutertoets/

En wat vind jij van het toetsen van jonge kinderen???

Een aantal aandachtspunten bij het toetsen van jonge kinderen: Bij jonge kinderen is het moeilijk om betrouwbare en valide ontwikkelingsgegevens te verzamelen http://www.volkskrant.nl/binnenland/consultatiebureaus-gaan-alle-kinderen-screenen-op-autisme~a4206178/ De ontwikkeling van jonge kinderen verloopt sprongsgewijs, met meestal een sterke vooruitgang op een bepaald ontwikkelingsgebied. De andere ontwikkelingsgebieden lijken dan even stil te staan, een achterstand die vaak kort daarna in snel tempo weer wordt ingehaald De ontwikkeling van jonge kinderen wordt erg beïnvloed door de omgeving. Prestaties van jonge kinderen zijn erg afhankelijk van hun welbevinden en van kenmerken in de situatie waarin die prestaties worden gevraagd Toets- en testprestaties van jonge kinderen kunnen gemakkelijk worden beïnvloed door kenmerken van de toets- of testsituatie.

Niet alleen de kinderen worden geobserveerd…… Maar bijvoorbeeld ook de begeleidingsvaardigheden, de interactievaardigheden, het taalniveau van de pedagogisch medewerkers, de brandveiligheid en de pedagogische leefomgeving worden gecontroleerd en getoetst op kwaliteit

Observeren pedagogische kwaliteit De NCKO- kwaliteitsmonitor is een instrument waarmee kinderopvangorganisaties zelf op relatief eenvoudige wijze de pedagogische kwaliteit van de opvang kunnen inschatten. Het maakt duidelijk wat de sterke en zwakkere kanten van de opvang zijn en op welke concrete punten de kwaliteit (verder) verbeterd kan worden Wat zijn jullie ervaringen tot nu toe met de NCKO kwaliteitsmonitor?

Na de lesbijeenkomst Verder werken aan opdrachten 4. 3 + 4 Na de lesbijeenkomst Verder werken aan opdrachten 4.3 + 4.4  let op: in week 8 uitwerking van huiswerkopdrachten 4.3 + 4.4 uitgeprint meenemen! Voorbereiden op presentatie Week 6 + 7: presentaties observatiemethoden VVE (volgens planning) Maar voor nu: Alvast een fijne kerstvakantie!!