DE BERGREDE (5) WELKOM.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Psalm 119 : 10, Ik zoek U met mijn ganse hart, laat mij niet van uw geboden afdwalen.
Advertisements

Welke kenmerken schrijven jij of anderen aan God toe? Roept u maar!
Jeugddienst 11 januari Thema: Jezus vertrouwen = Feestje bouwen
Vaderdag 2013.
Zingen Vers 1 O onze Vader, trouwe Heer, zie uit uw hemel op ons neer;
WELKOM OP TOV!. Bidden Wie trekt er aan je touwtjes?
NIET OP DOOIEND IJS !!.
Welkom WELKOM. 'Sterven is het uitdoven van een lamp, niet de vernietiging van het licht.'
Bij een koninkrijk horen:    een koning  een gebied  onderdanen
Copyright met toestemming gebruikt van Stichting Licentie © 1991 Celmar Music! 1/5 ONZE VADER (Marcel Zimmer) Onze Vader in de hemel, heilig is uw.
Copyright met toestemming gebruikt van Stichting Licentie Oorspronkelijke titel: God is great © 2001 Hillsong Publishing / Unisong Music Publishers 1/11.
Zingen Vers 1 Hoor, onze Vader, hoor ons aan
HOEZO BIDDEN?.
Zingen: Gezang 181d onze vader
Welkom in deze kerkdienst
Welkom in deze kerkdienst
Votum en zegengroet Zingen: Psalm 68: 2, 8,13 Gebed
Jezus verliest de liefde van mensen
Help, ik heb hulp nodig!. Help, ik heb hulp nodig!
De Grote Opdracht Mij is alle macht gegeven in de hemel en op de aarde. Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door hen te dopen in de.
WELKOM OP TOV!.
GENADE = FEEST Of toch niet?.
Welkom op TOV!.
Vanavond gaat het over: Hoe sta jij in het leven?
“De andere kant van de medaille”
BIDDEN IS OMHOOG KIJKEN Zondag `Kome uw rijk, Geschiede uw wil: Als in de hemel, zo op aarde!’ De gelezen preek is van Prof. Jakob van Bruggen.
Willen jullie mij helpen om jullie gehoorzaam te zijn?
Job 38 :1 – 4 1 En de HEER antwoordde Job vanuit een storm. Hij zei: 2 Wie is het die mijn besluit bedekt onder woorden vol onverstand? 3.
To be a Christian without prayer is no more possible than to be alive without breathing.” – Martin Luther King.
Ds. Jasper Klapwijk Jezus leert je bidden Voorganger Thema
Voordia: Presentatie bij de gebedskaart Deze voordia met info en suggesties is geen onderdeel van de ppt. Twee presentaties bij het Onzevader: alleen afbeeldingen.
Welkom in de trouwdienst van Edwald & Miranda
Voordia: Presentatie bij de gebedskaart Deze voordia met info en suggesties is geen onderdeel van de ppt. Twee presentaties bij het Onzevader: alleen afbeeldingen.
Bidden.
Leven zoals past bij God
Zondag 52 HC Franeker 16 augustus 2009
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Voordia: Presentatie bij de gebedskaart Deze voordia met info en suggesties is geen onderdeel van de ppt. Twee presentaties bij het Onzevader: alleen afbeeldingen.
? ! Gods gerechtigheid... 1.
ALS EEN HERT VERLANGT……
Vers 1 O allerhoogste Majesteit, die in het rijk der heerlijkheid de heem'len hebt tot Uwen troon, wij roepen U, in Uwen Zoon, die voor ons heeft genoeg.
Zondag 6 mei 2012 middagdienst 1 Psalm 84 : 1, 4 Als je bidt zal Hij je geven Gezang 456: 2, 3 Abba Vader Psalm 26 : 1, 5 Matheus 6: 5-8 Cat. Zondag 45:
Wanneer was jij voor het laatst WOEDEND – en terecht?
Zondagavond 8 maart 2015.
Zingen Vers 1 Ik zal met heel mijn hart uw eer
Zingen Vers 1 Dankt, dankt nu allen God met hart en mond en handen,
Exodus 4 13 Exodus 4 13 Maar Mozes zei: ‘U moet het me niet kwalijk nemen, Heer, maar kunt u niet iemand anders sturen?
Zingen Vers 1 Ere zij aan God, de Vader, ere zij aan God, de Zoon,
In deze dienst zal Ds. M. van Veelen voorgaan. Voor de dienst zingen we Lb. 126: 1 Na de zegen Ps. 99: 1, 2 Schriftlezing: Jes 52:7-10 en 1 Joh.1:1-4 Tekst:
Gebedspunt 1 Verandering van de universele gemeente naar Handelingen 2:38-39 Petrus zei: ‘Jullie moeten allemaal je leven veranderen, en je laten dopen.
Psalm91:1 L. Lukas11:1- 13 Gezang36: 1,10 H.C.Zondag:46 Psalm31:8, 9 Gezang134:6 LvdK403:1, 2, 4 Gezang 182E:Amen Liturgieds. H. van den Berg Berkel en.
Genesis 15:5 Toen leidde Hij hem naar buiten en zei: Kijk naar de hemel en tel de sterren, als u ze kunt tellen. En Hij zei tegen hem: Zo talrijk.
2 Romeinen 1:16 Want ik schaam mij niet voor het evangelie; want het is Gods kracht tot behoudenis voor ieder die gelooft, eerst voor de Jood, en ook.
DE BERGREDE (4) WELKOM. Psalm 119: 1  Welzalig wie de rechte wegen gaan,  wie in de regels van Gods wijsheid treden.  Zalig wie zijn getuigenis verstaan,
DE BERGREDE (3) WELKOM.
Welkom Voorganger: Dhr. J. Smit Ouderling van dienst: S. van Dijken Organist: J. Tijssen Schriftlezing: Mattheus 6: 5-13.
DE BERGREDE (2) WELKOM. Psalm 32: 1  Welzalig hij wiens zonde is vergeven,  die van de straf genadig is ontheven,  wiens overtreding, die hem had bevelkt,
DE BERGREDE (6) WELKOM. Psalm 51: 1  Ontferm U, God, ontferm U, hoor mijn klacht,  ik roep tot U, vergeef, vergeef mijn zonden.  Herstel mijn hart,
ELKAAR (VER)DRAGEN Witte Donderdag. Het Laatste Avondmaal.
Welkom in deze kerkdienst op tweede lijdenszondag
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 725 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN en NN hebben.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 14 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 4 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
Welkom deze avond in de Chr. Ger. kerk van Biezelinge Voorganger in deze dienst is Ds. A.G.M. Weststrate Thema: Gebed: ‘4G’ van Gods gemeente.
Romeinen (4) WELKOM.
Jakobus (1).
Efeze 3: Om deze reden buig ik mijn knieën voor de Vader van onze Heere Jezus Christus, 15 naar Wie elk geslacht in de hemelen en op de aarde.
Jakobus (2).
Welkom in deze kerkdienst
Transcript van de presentatie:

DE BERGREDE (5) WELKOM

GK 37: 1 O allerhoogste Majesteit, die in het rijk der heerlijkheid de heemlen hebt tot uwen troon, wij roepen U, in uwen Zoon die voor ons heeft genoeg gedaan, als onzen Vader needrig aan.

GK 37: 2 Geheiligd word’uw naam, o geef, dat elk, waar hij o aarde leev’, die vadernaam erkennen moog’, uw deugden roeme hemelhoog. Dat elk als kind aan U gelijk’ en in zijn doen uw beeltnis blijk’.

DE BERGREDE GEBED

Vragen naar aanleiding vorige keer DE BERGREDE Vragen naar aanleiding vorige keer

DE BERGREDE Oplettende lezers ontdekten een fout: Het Grieks geeft: slechte <> goede mensen rechtvaardigen <> onrechtvaardigen

DE BERGREDE Vraag: u legt ons veel uit, hebben de mensen het toen allemaal begrepen? Ik denk voor een deel wel, maar je zou het ze zelf moeten vragen (in de hemel straks). Waarom, denk ik dat? Ze hebben eerder al preken van de Heer Jezus gehoord (Matteüs 4:17-25). Ze waren vertrouwd met het onderwijs van de Farizeeën, wij niet. Ze waren vertrouwd met het type onderwijs, deels in de vorm van spreuken. Jezus heeft (waarschijnlijk) meer gezegd, dan wij op papier hebben.

DE BERGREDE Vraag: andere uitleg bij Matteüs 5:38 Hoe moeten wij de klap op de rechter- en de linkerwang ons voorstellen? – er zijn verschillende voorstellen gedaan. Is volgens mij niet belangrijk. Belangrijker is de vraag, waarom iemand je een klap op de wang geeft – en hoe je daarop reageert. Bedenk: vervolging is in De Bergrede belangrijk thema De ene mijl wijst op de Romeinse onderdrukking Het proces om een onderkleed wijst op vernedering De reden is dan, volgens mij, uitdaging en vernedering.

Lezen: Matteüs 6:1-18

DE BERGREDE Overzicht (p. 7)

DE BERGREDE Wat gaan we doen? Wel over bidden. Niet over de aalmoezen (is duidelijk, lijkt mij). Niet over vasten, interessant en vooral ook de vraag waarom wij dat niet meer doen. Wel over bidden. Opdracht 7.1.1 + 7.1.2 Opdracht 7.1.3 ( > betekent meer dan) A > 2? D > 3? B > 2? E > 2? C > 2? F > 2?

DE BERGREDE Aanvullende Opdracht Twee vragen: Onze Vader in de hemel Probeer bij hierbij vijf korte zinnen te bedenken: Voorbeelden: Vader, u bent goed De hemel is zo anders als de aarde Ik kniel voor u neer Vader, u bent… - Twee vragen: Wat is de eerste betekenis van VADER? Waarom bidden wij Onze?

DE BERGREDE Belangrijke opmerking (mist helaas in de reader) Blz. 30 Het Onze Vader is een collectief gebed – het verbindt de individuele bidder met christenen van alle tijden en plaatsen ONS Het Onze Vader bestrijkt de hele wereld(!), de hele schepping Uw Koninkrijk Uw wil in de hemel + de aarde

DE BERGREDE Wetenswaardigheid: de verzoeking in de woestijn en het Onze Vader (blz.29): Vers 1 – Bede F Vers 2-4 – Bede D + Bede C Vers 5-7 – Bede C + Bede B Vers 8-10 – Bede B + Aanhef (deze speelt feitelijk overal een rol Let op vers 11: de duivel wijkt – Het Onze Vader is het wapen tegen de duivel

DE BERGREDE Welke bede ontbreekt (blz 29) = Bede E – de vergeving

DE BERGREDE Enkele opmerkingen (blz. 30): Uw NAAM – IK BEN Heiligen is groot maken, en maak ons gericht op U Koninkrijk: nu en het Koninkrijk dat komt Uw wil Uitleg van de catechismus – wijst op de engelen, Beter – wijst op de Zoon De bede keert dit om: Ik betrek God bij alles wat ik doe – God betrekt mij in zijn plan Wil = geopenbaarde wil – tien geboden – liefdegebod En niet = verborgen wil

DE BERGREDE Enkele opmerkingen (blz. 30): Het dagelijks brood Let op de bede: geef ONS Matteüs 5:7 en het Onze Vader Matteüs 6:33 en het Onze Vader Matteüs 4:2-4 en het Onze Vader

DE BERGREDE Verhoring van het gebed Heer, maak ons aan Uw beeld gelijk Heer geef ons uw heilige Geest

GK 37: 9 Want uw is ‘t Koninkrijk, of Heer, uw is de kracht, uw is al d’eer. U, die ons helpen wilt en kunt, die in uw zoon verhoring gunt, die door uw Geest ons troost en leidt, U zij de lof in eeuwigheid.

GK 37: 10 Ja, amen, trouwe Vader, ja, wij maken staat op uw gena. Ons hart, o God die alles ziet, veroordeelt ons in ‘t naadren niet; het zegt, daar G’ op ons bidden let, gelovig ‘amen’ op ‘t gebed.

gebed