De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Jakobus (2).

Verwante presentaties


Presentatie over: "Jakobus (2)."— Transcript van de presentatie:

1 Jakobus (2)

2 Jakobus (2) WELKOM

3 GK 119: 1 De kerk van alle tijden kent slechts een vaste grond:
´t is Christus, die door lijden zijn volk aan zich verbond om haar als bruid te werven, kwam hij ten hemel af ´t was hij die door zijn sterven aan haar het leven gaf.

4 GK 119: 2 Uit ieder volk verkoren, toch in haar Heiland één,
is zij door Hem herboren, blijft dit haar kracht alleen: één Geest, één vast vertrouwen één doop, één heilge dis, één Heer, op wie te bouwen haar troost en rijkdom is.

5 Jakobus (2) GEBED

6 Jakobus (2) Lezen Jakobus 1:27-2:26
Wat hebt u geleerd (1:27) met oog op thema barmhartigheid? Vragen naar aanleiding vorige keer.

7 Jakobus (2) Overzicht Jakobus 1:2-18

8 Jakobus (2) Kort overzicht van de aantekeningen: blz. 13- 14:
De paradox van de blijdschap. De beproevingen zijn bedoeld om je op het pad van het geloof te houden! Beproeving = versterking Verzoeking = verzwakking Waar komt de beproeving vandaan? Aanvulling: het tiende gebod (Romeinen 7:1-7).

9 Jakobus (2) Ter overdenking

10 Jakobus (2)

11 Jakobus (2) Aantekening blz. 15: Psychologie…
Hoorders en Daders : vergelijk wijs en dwaas man (Matteüs 7:24-27; Psalm 1). De volmaakte wet die vrijheid Volmaakt betekent hier niet perfect, maar ongedeeld, volkomen toegewijd en is gericht op vrijheid: Stel dan niemand steelt > volmaakte vrijheid

12 Jakobus (2)

13 Jakobus (2) De weduwe en de wees… wie zijn dat tegenwoordig?
We kunnen ons goed voorstellen dat de weduwe en de wees worden genoemd, maar waarom is dat nu zuivere godsdienst? In de tijd van Jakobus, betekende dat vooral ook financiële en materiële ondersteuning. Wat betekent dat voor nu?

14 Jakobus (2) De weduwe en de wees… wie zijn dat tegenwoordig?
Het kind, de jongere, de oudere… In de tijd van Jakobus, betekende dat vooral ook financiële en materiële ondersteuning. Wat betekent dat voor nu? Tijd en betekenisvolle aandacht. Vriendschap… en (gepast) lichamelijke contact.

15 Jakobus (2) Jakobus 2:1-13 Rode draad: geen aanzien van de persoon
Rijk – arm Vriend – gemeentelid Gedachteoefening: Verjaardag – familie + vrienden Verjaardag – eenzamen, alleenstaanden, ouderen.

16 Jakobus (2) Levend geloof / dood geloof (blz. 19-21).
Kwetsbaar onderwerp, vooral gericht op zelfonderzoek. Geloof en werken onlosmakelijk aan elkaar verbonden, Maar om welke werken gaat het. Duidelijk niet om dagelijkse bezigheden. Maar wel geloofswerken.

17 Jakobus (2) Verschil tussen Paulus (Romeinen) en Jakobus
Paulus keerde zich tegen de opvatting dat iemand alleen gered kon worden als hij bepaalde “werken van de wet” deed. De belangrijkste daarvan waren De besnijdenis De sabbat Het hebben van de wet Jakobus keerde zich tegen een “scheiding” van geloof en “goede werken”, maar voor hem zijn dit andere: De barmhartigheid en vooral “VERTROUWEN”

18 Jakobus (2) Je kunt zeggen dat Jakobus voor spreekt over de werken, zoals de Heer Jezus dat doet in De Bergrede: Toewijding aan God Vergeving Barmhartigheid Betrouwbaarheid Gerechtigheid

19 Jakobus (2) De zonden van de tong Schitterende beelden! Blz

20 Jakobus (2) Voor de volgende keer (8 juni)
Lees de hele brief door (jawel, nog een keer) Heb vooral aandacht voor Jakobus 4 en 5. Vanwege het thema (barmhartigheid): stel u zelf de vraag wat Jakobus 2 u leert over barmhartigheid en hoe u dit kunt vertalen naar de tegenwoordige tijd en de gemeente. (bijvoorbeeld Jakobus 2:14-16). Lees de tekst van de reader door (blz ) van deze keer en blz voor de volgende keer.

21 GK 119: 5 Nog weet zij zich verbonden in haar drieëenge Heer
met wie zijn trouw bevonden, de strijders van weleer. Een wolk van Godsgetuigen omringt ons in de strijd, tot wij met hen ons buigen, gekroond met heerlijkheid.

22 Jakobus (2) DANKGEBED


Download ppt "Jakobus (2)."

Verwante presentaties


Ads door Google