Werken in gedwongen kader: Jeugd Martine Bink m. d. nl www

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Geef samen met SBR kinderen met een meervoudige beperking een kans om op te groeien tussen leeftijdsgenoten zonder een beperking.
Advertisements

Uitslag School Tevredenheid Onderzoek Ouders 2014
Samen bouwen aan zelfvertrouwen
Beslissen over beschermen Vrije Universiteit Amsterdam 31 mei 2005.
Kennis maken met Opbrengstgericht werken
Leger des Heils ZWN Grijs Genoeg(en)
Jeugdzorg- Drang en dwang in de jeugdzorg
Beroepsvaardigheden onderdeel van SBC
Jeugdbescherming en Jeugdreclassering
Bureau Jeugdzorg Jeugdreclassering.
juni Transitie jeugdzorg
Decentralisatie jeugdzorg
Huiselijk Geweld en Kindermishandeling
Duo Die Twee een interactieve kwis.
MENSELIJKE ONTWIKKELING OUDER-KIND RELATIE 0 – 3 JAAR
Presentatie Steunpunt Huiselijk Geweld Kennemerland
SAmenwerken aan VEiligheid
DIGITALE COLLAGE ESTHER
Zorg voor jeugd in Achtkarspelen. Waarom jeugdwet? Jeugdzorgstelsel is versnipperd Samenwerking schiet tekort Druk op gespecialiseerde zorg te groot Afwijkend.
Opbrengsten Expertmeeting Bespreekpunten n.a.v. doorgenomen Casus Fouten in dossiers Strijd tussen ouders Eigen Kracht Kwaliteit professionals.
Jeugdbescherming in 2015 Samenwerken aan de veiligheid van kinderen.
Basisteam jeugd en gezin “de basis van het nieuwe Jeugdstelsel” Voorlichting VO 22 januari 2015.
Visie & Strategie.
De wens om ouder te zijn en het belang van kinderen Altrecht Preventie Jeugd Altrecht SPB Utrecht Altrecht Kind Jeugd en gezin.
Keuzesessie 1 De aandachtsfunctionaris binnen de Wet Meldcode
Weerbaarheid en zelfredzaamheid vergroten
Onderwijsinspectie – Het juridische verhaal 22 september 2015.
Kwaliteit en beleid Kwaliteit (eigenschap) De meest neutrale definitie van kwaliteit is: het geheel van eigenschappen van een object, waarbij een object.
Houtens : welkom, begroeting en ontmoeting
PROJECT: ORIËNTATIE OP HET BEROEP Naam: Martine Bink med.hro.nl/binmd Kamer: L
School en samenleving kwartaal 1 schooljaar 2012/2013 docent: Pascal van Schajik medsite: schpa
GEZINS- EN WIJKGERICHT WERKEN 10. Vervolg MPG, analyse en aanpak.
Handelingstheorie II Naam: Martine Bink
Organisatie van de hulpverlening bijeenkomst 2. Jeugdzorg de nieuwe wet op de jeugdzorg.
Week 7 Jacqueline Koopmans Docentenkamer PH 01.12
Werken in gedwongen kader: Jeugd Martine Bink m. d. nl med
Werken in gedwongen kader: Jeugd Martine Bink m. d. nl med
Thema 2, week 1.4 Leerdoelen en instructiemodellen 22 september 2014
Werken in gedwongen kader: Jeugd Martine Bink med.hro.nl/binmd.
gespreksvaardigheden
Werken in gedwongen kader: Jeugd Martine Bink med.hro.nl/binmd.
Partnergeweld PARTNERGEWELD EN DE ROL VAN DE HUISARTS.
OPVOEDRELATIES ONDER SPANNING B Bijeenkomst 2. PROGRAMMA Restje dinsdag Film Casus maken Debatteren Checklist maken Professioneel pedagogisch handelen.
Opdrachten en eindopdracht
Oic no go casus watch?v=vVuGEUuCP5k.
‘’ KERNTAAK 2.1 ‘’ Namen:Güler Kim Bernadette Kitty.
Een verbinding van….. Stand van zaken….. -Betrokken bij bijna 100 zaken -Succesvol in de samenwerking zorg, politie, justitie : dus multidisciplinair.
De Deltamethode.
Bureau Jeugdzorg De provincie en Bureau Jeugdzorg: een bijzondere relatie.
(mee)Bewegen in de jeugdzorg. Kaders 1.Landelijke visies op opvoeding en jeugdzorg 2.Transitie jeugdzorg 3.Gedeelde missie en visie in Overijssel 4.Organisaties.
Minor “werken in gedwongen kader”. Programma dag 1 Over Bureau Jeugdzorg, waaronder: Visie en missie BJZ De afdelingen van BJZ Gezag Jeugdbeschermingsmaatregelen.
Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant Masterclass 9-6-’11.
2 Bureau Jeugdzorg Gelderland Bereikbaar en Beschikbaar Hans Lomans Bestuurder BJzG 8 april 2011.
Transformatie/transitie jeugdzorg Zeeland Cora Schout 16 april 2013.
5/30/2016 Jeugdcasus (O)GGZ bijeenkomst Odette Hensen Coördinator STIP, ZOG MH Gerda Verkerk Preventiefunctionaris, GGZ Kinderen en Jeugd Rivierduinen.
Signs of Safety.
KINDERMISHANDELING Jaarlijks worden worden er kinderen mishandeld in Nederland. Dat zijn er heel veel en het kan zomaar zo zijn dat dit iemand.
Familie netwerkberaad. Aanleiding Er is een situatie in het gezin ontstaan die onveilig is of kan worden. Familie netwerkberaad.
3100 Jeugdbescherming 800 Jeugdreclassering > specifieke doelgroep > vraag om specifieke kennis en vaardigheden.
Ouderavond Mandegoud Maandag 11 maart. Doel van de avond Ouders informeren over oordeel Inspectie van het Onderwijs Ouders informeren over Plan van Aanpak.
Jeugdbeschermingskader
4Cyourway 16 december Leren, Loopbaan & Burgerschap 7 ‘kerntaken’ 21 ‘werkprocessen’ 19 SHL-competenties’
3100 Jeugdbescherming 800 Jeugdreclassering > specifieke doelgroep > vraag om specifieke kennis en vaardigheden.
Zicht op Samenspel! Meander & Bas Schepers. Programma EERSTE HELFT –Inleiding –Verwachtingen & Vragen –Project of Traject ? –Volgen RUST TWEEDE HELFT.
Dynamiek van de stad Jeugdrecht.
Met de SETQ in actie Naam workshopleider.
Meldcode Kindermishandeling
RÜYA Bijeenkomst 2 Meiden.
Methodisch handelen Week 6 les 5. Methodisch handelen Week 6 les 5.
Auteur: Magrite Kalverboer Gemaakt door Jolien Vanoverbeke
Transcript van de presentatie:

Werken in gedwongen kader: Jeugd Martine Bink m. d. bink@hr. nl www Werken in gedwongen kader: Jeugd Martine Bink m.d.bink@hr.nl www.hro.nl/binmd

Vandaag Nabespreken verwerkingsopdracht Powerpoint presentatie Deltamethode Film “Knetter” en gezamenlijke toepassing 4 stappenmodel Doornemen casus Roos en in tweetallen het 4 stappenmodel toepassen Verwerkingsopdracht 2

Vormen jeugdhulpverlening? 1. Vrijwillig kader 2. Civielrechtelijk kader 3. Strafrechtelijk kader

Voorinformatie Artikel 3: Handboek Deltamethode gezinsvoogdij

Casus Savanna (2004)

Jeugdzorg en de Kinderbescherming hebben ernstige fouten gemaakt in de begeleiding van de peuter Savanna, die in september vorig jaar dood in de kofferbak van haar moeders auto werd gevonden. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de aangestelde gezinsvoogd mogelijk strafrechtelijk vervolgen. Zij luisterde te veel naar de moeder, negeerde signalen van mishandeling en schakelde geen deskundige hulp in. Naast de gezinsvoogd, hebben ook de teamleider van het Bureau Jeugdzorg, de Raad voor de Kinderbescherming en het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) gefaald, stelt het rapport. Jeugdzorg ondernam geen actie, toen de gezinsvoogd aangaf dat zij niet deskundig genoeg was om de problemen in het gezin te behandelen. De driejarige Savannah kwam in september vorig jaar door verstikking om het leven. De moeder en stiefvader zitten vast op verdenking van moord. Het meisje bleek ernstig mishandeld en ondervoed. Savanna was in 2002 na meldingen van verwaarlozing en mishandeling al uit huis geplaatst. Zij kwam onder toezicht van Bureau Jeugdzorg Noord-Holland. Toch mocht zij na een half jaar weer naar haar moeder, die inmiddels naar Alphen aan den Rijn was verhuisd. De Kinderbescherming heeft onvoldoende getoetst of dat wel verstandig was, vindt de Inspectie. Tot haar dood in september 2004 waarschuwden omwonenden de zorginstanties regelmatig dat het kind werd mishandeld, maar hier werd niets mee gedaan. De gezinsvoogd en de teamleider zijn naar aanleiding van de zaak-Savannah eerder op non-actief gesteld. Het OM gaat onderzoeken of het de gezinsvoogd dood door schuld ten laste kan leggen.

Delta methode Doel: het vergroten van de kwaliteit van de jeugdbescherming Verlaging van de caseload Werken volgens een methodiek De belangrijkste functie van de Delta Methode is het analyseren en doelen stellen. Samen met ouders de huidige situatie analyseren en van de sterke en zwakke punten om vervolgens planmatig te werken aan de gewenste ontwikkelingsuitkomsten van het kind.

Toezicht houden en risicomanagement Vanaf de start van de OTS moet de gezinsvoogd zicht krijgen op de situatie (signaleren en risicotaxatie) In de gaten houden welk risico een kind loopt bij het voortduren van een situatie En actie ondernemen (ingrijpen wanneer de veiligheid niet meer door de ouders kan worden gewaarborgd)

Communicatie Positioneren – Engageren

Vierstappenmodel 1. Het formuleren van zorgpunten, sterke punten en de visie van het gezin op de problemen 2. Het vertalen van zorgpunten in mogelijke verstoringen in en bedreigingen van de ontwikkeling van het kind 3. Het benoemen van gewenste ontwikkelingsuitkomsten 4. Het opstellen van werkdoelen, actiepunten en het werken met het ‘plan op tafel’. Grond OTS Opheffen OTS

1 Welke zorgpunten worden genoemd in de aanmeldingsinformatie over de aanleiding voor het uitspreken van de OTS? Zorgpunten kunnen betrekking hebben op het kind (probleemgedrag), de ouders (zorgen over de opvoeding), of de omgeving van het kind en het gezin (familie, buurt, school) Wat is de visie van het gezin op de zorgen? Wat was de reactie van vader/moeder/kind op het raadsrapport? Welke sterke punten, positieve eigenschappen hebben de gezinsleden?

2 De zorgpunten selecteren en ‘vertalen’ naar ‘mogelijke verstoringen’ van de ontwikkeling van het kind. Aan de hand van ontwikkelingstaken beschrijven welke zorgpunten een verstoring in de ontwikkeling is voor het kind. Risicotaxatie (is het kind voldoende veilig?)

Ontwikkelingstaken

3 De verstoorde ontwikkeling vertalen naar de gewenste ontwikkelingsuitkomst (de ideale situatie). Het schetsen van een gewenste toekomstige situatie voor het kind. Gewenste ontwikkelingsuitkomsten worden positief geformuleerd Niet: “Cindy voelt zich minder angstig” Maar: “Cindy voelt zich vaker opgewekt” Vakjargon wordt vermeden (ouders en kinderen moeten zich herkennen in de gewenste uitkomsten)

4 Er worden haalbare en realistische werkdoelen vastgesteld die nodig zijn om in de richting van de gewenste ontwikkelingsuitkomsten te komen. De doelen zijn SMART geformuleerd. In omstandigheden die voor het kind zeer dreigend en onveilig zijn, zullen de werkdoelen worden geformuleerd als EISEN (en CONSEQUENTIES als hier niet aan wordt voldaan).

Film Knetter 21 – 54 min

Casus Roos Lees Casus Roos Maak tweetallen Doorloop het vierstappenplan

Verwerkingsopdracht 2 Opdracht 1 Lees Vervolg Casus Roos Schrijf een kort advies aan de jeugdzorgwerker over de actie die nu moet worden ondernomen gebaseerd op de deltamethode. Opdracht 2 Bekijk de uitzending van NOVA http://www.ntr.nl/player?id=NPS_1075512&ssid=203 (let op dit is een andere link dan in de SHL) Maak een verslag n.a.v. de criteria in de SHL blz. 11