25-4-2017 Het beoordelingscriterium ‘taalvaardigheid’   Anne Kerkhoff, FLOT Petra Lambrichs, OSO.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Welkom nieuwe leerlingen!
Advertisements

Basisvorming.
Luisteren, hoe hoort het eigenlijk?
University of Cambridge & Titus Brandsmalyceum Oss PRESENT
Zakelijk Schrijven II college 1, week 1
Algemene inleiding over de overstap naar de middelbare school
Criteriumgericht Beoordelen - beroepsbekwame toetsing – VELON 2014
Good Practice Locatie Alphen aan den Rijn
Masterproef huisartsgeneeskunde
Inleiding Regionale Stuurgroep
Nederlands en vakleer samen in de BPV
Welke terminologie wordt gehanteerd in welke kaders ?
Cécile De Fré - Departement Onderwijs en Opvoeding Stad Gent
Taalontwikkeling in mbo
Moderne Vreemde Talen in het mbo Actuele ontwikkelingen Netwerk EVC 17 maart 2011 Rianne Reichardt.
Onderzoek doen in de eigen praktijk: op zoek naar een onderzoeksvraag en werkhypothese Workshop conferentie Lessen uit onderzoek 28 januari 2010 Els Kuiper.
Flitsbijeenkomst Nieuwegein 20 november Wat u kunt verwachten: De doorlopende leerlijn eisen aan de school = eisen aan het curriculum? het referentiekader.
ZEEMANSTAAL 7 april 2011 Kitty Bäcker Marjo van Kalken Riet Thijssen.
Workshop Competentie gericht onderwijs in het VMBO en MBO
Taalbeleid.
Wanneer én hoe moet uw leerling aan de reken- en taleneisen voldoen?
Taal en rekenen Joke van Balen.
Nieuw Nederlands 4e editie
AMARANTIS EXAMEN Medewerker Marketing Communicatie.
Van raamwerk naar referentiekader, wat betekent dat in de praktijk?
Informatievaardigheden. Niveau 3. Verder Gevorderd. Academiejaar 2010 – 2011 Els Martens & Carl Demeyere.
Informatievaardigheden. Niveau 3. Verder Gevorderd.
‘Van mini-PW naar PW en verder’
Beoordelen van praktijkonderzoek Quinta Kools (q.
Van groep 8 naar klas 1 Paul Koolen muziekdocent
Netwerknamiddag 7des en Se-n-Se
Overdragen van Informatica-onderzoek Gerard Tel Blok 4, 2007/8.
Eerstejaarsproblemen
Het vak Frans in 4 en 5 havo Un choix pour l’avenir.
Pourquoi apprendre le français?
BEOORDELING VOLGENS HET ERK
Hoe in de CLIL-klaspraktijk omgaan met woordenschat (vakterminologie) en functionele taalhandelingen? Jurgen Stevens -Leerkracht Sint-Aloysiuscollege Ninove.
1 december  Toelichting BSA programma  Per onderdeel koppeling met thuis  Komende periode  Afsluiting.
Rapport Meijerink in de praktijk Heleen Rutgers Taal in de Etalage 21 april 2009.
Toetsing en examinering Engels Gebruikersdag Taalblokken Malmberg, 1 november 2012.
Naar een leerlijn ‘onderzoekende houding’ ECENT conferentie, 5 juni 2009 Ton van der Valk, Universiteit Utrecht FIsme; Junior College Utrecht.
Lezen en schrijven: 1+1=3 Conferentie Begrijpend Lezen 7 maart 2012 Eindhoven Paul de Maat.
Workshop referentieniveaus (SLO). Inhoud Aanleiding tot de referentieniveaus Wat zijn referentieniveaus? Status en ontwikkelingen rond de ref.niveaus.
Raad voor Cultuur Mediawijsheid- de ontwikkeling van nieuw burgerschap Project Media- Educatie Zeeland
28 maart 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Actuele ontwikkelingen in het bètaonderwijs in de opleiding, ondersteund door SLO? Maarten Pieters.
Van VMBO naar MBO De doorlopende leerlijn voertuigentechniek.
Plan van Aanpak Toptalenten Regionale talentnetwerken po en vo Startbijeenkomst Top Talenten Stimuleren in het Noorden.
Friesland,Kop van Overijssel & Noordoostpolder Kwartiermakers po Anke Postma en Jimke Nicolai & Kwartiermaker vo Margriet Buwalda.
WELKOM Tweede jaars OGP6 Onderzoek Bijeenkomst
De weg van de leerling met specifieke onderwijsbehoefte in het VO 2016 Marlies Willems Coördinatie Website:
Thema 4: Begeleiden van leerlingen met dyslexie Vakinhoudelijke begeleiding Moderne vreemde talen.
Taalniveaus Nederlands binnen MBO
Vervolgadvies Wat is op dit moment de beste opleiding voor mijn kind?
PWS = de eindscriptie van de havo
De cursussen van het Academisch Talencentrum zijn intensief en vragen van deelnemers tijd en inspanning. Het is daarom nodig dat u enkele vragen beantwoordt.
Informatie voor ouders groep 8 over:
Haal meer uit het leerlingvolgsysteem aan de hand van de TOA
Workshop academisch schrijven
Wat is het Europees raamwerk?
Taalontwikkelend lesgeven: een didactische methode voor álle docenten!
PowerPoint Taal Bijeenkomst 3: Doelen selecteren en vastleggen
Nederlands / Vlaams Platform Taalbeleid Hoger Onderwijs Platformbijeenkomst n.a.v. Adviesrapport ‘Vaart met taalvaardigheid. Taalbeleid in het hoger.
Werkveldbijeenkomst Z&W 19 Juni 2018
ERK Writing.
PowerPoint Taal Bijeenkomst 3: Doelen selecteren en vastleggen
Succescriteria voor Spreekvaardigheid
Engels Compenseren strategieën Compenserende strategieën
Nederlands 1.1h. Je kunt informatie opzoeken
Transcript van de presentatie:

25-4-2017 Het beoordelingscriterium ‘taalvaardigheid’   Anne Kerkhoff, FLOT Petra Lambrichs, OSO

25-4-2017 Voorstellen

25-4-2017 Het komende uur: TAAL Hoe zit het met kaders en actuele ontwikkelingen? Aan de hand van teksten van studenten: Wat is het gewenste uitstroomniveau? Hoe komen we daar?

Taalvaardigheid op de agenda 25-4-2017 Taalvaardigheid op de agenda

De Raad voor de Nederlandse Taal en Letteren 25-4-2017 De Raad voor de Nederlandse Taal en Letteren “In het hoger onderwijs is er heel lang van uitgegaan dat studenten hun taalvaardigheid zelfstandig verder ontwikkelen tot een professioneel en/of academisch niveau. In de praktijk blijkt dit vaak niet te lukken” (2015: pag. 6).

25-4-2017 De Raad geeft advies Zoek voor de uitwerking van de taal-competenties ook aansluiting bij de Dublin-descriptoren het eindniveau NT2 voor het hoger onderwijs en het Gemeenschappelijk Europees Referentiekader

Dublin-descriptoren over taal 25-4-2017 Dublin-descriptoren over taal om standpunten te formuleren en die te onderbouwen met argumenten om relevante gegevens te identificeren en te verzamelen en die te interpreteren om informatie over en uit de discipline over te brengen op een publiek bestaande uit specialisten of niet-specialisten leervaardigheden

25-4-2017 Lerarenopleidingen Onderwijscoöperatie: Professionele basis waarin communiceren, reflecteren, onderzoeken en samenwerken zijn opgenomen Generieke Kennisbasis: “De startbekwame docent is taalvaardig op niveau 4F van het referentiekader taal.” (p.28)

Referentiekader Taal Niveau Fundamentele kwaliteit Drempel 1F en 1S 25-4-2017 Referentiekader Taal Niveau Fundamentele kwaliteit Drempel 1F en 1S Eind primair onderwijs Van po naar vo 2F Eind vmbo en mbo-2 en mbo-3 Van vmbo naar mbo of havo en van mbo-3 naar mbo-4 3F Eind mbo-4 en havo Van havo en mbo-4 naar ho 4F Eind vwo van vo naar wo . http://www.slo.nl/downloads/2012/kijkwijzers-beter-zicht-op-referentiekader-taal.pdf/

Het Europees Referentiekader MVT 25-4-2017 Het Europees Referentiekader MVT

ERK en Referentiekader taal: overeenkomsten en een (groot) verschil 25-4-2017 ERK en Referentiekader taal: overeenkomsten en een (groot) verschil Niveauvergelijking Referentiekader Taal, Raamwerk Nederlands en ERK Referentiekader Taal   1F 2F 3F 4F Europees Referentiekader Moderne Vreemde Talen A1 A2 B1 B2 C1 C2

3F: de leerling kan… Taaltaken: 25-4-2017 3F: de leerling kan… Taaltaken: kan actief en effectief deelnemen aan discussies, debatten en overleg en kan gevoelens genuanceerd uitdrukken; kan een standpunt beargumenteren en een argument uitwerken; kan relatief complexe teksten lezen en de hoofdgedachte in eigen bewoordingen weergeven; kan aantekeningen maken van een helder gestructureerd verhaal; kan gedetailleerde teksten schrijven waarin informatie en argumenten uit verschillende bronnen bijeengevoegd en beoordeeld worden. Taalverzorging: bijna altijd adequate woordkeuze, spelling is bijna altijd goed, interpunctie is accuraat, incidentele fouten in zinsstructuur

4F: De leerling kan… Taaltaken: 25-4-2017 4F: De leerling kan… Taaltaken: kan in alle soorten gesprekken de taal nauwkeurig en doeltreffend gebruiken; kan luisteren naar een grote variatie aan teksten; kan een oordeel geven over de waarde en de betrouwbaarheid van informatie en de aanvaardbaarheid ervan; kan meer complexe teksten lezen; kan goed gestructureerde teksten schrijven over allerlei onderwerpen. Taalverzorging : Het woordgebruik is rijk en zeer gevarieerd , de lay-out is bewust en consequent toegepast, interpunctie is accuraat, grammaticale fouten zijn zeldzaam.

Taalvaardigheid: inhoud en vorm 25-4-2017 Taalvaardigheid: inhoud en vorm Op niveau 3F en 4F is verwerving van vorm ‘rond’ en zijn fouten vergissingen Verschillen hebben vooral betrekking op de inhoud van de boodschap: complexiteit, variatie..

Aan de slag! Bekijk de teksten en bespreek: Hoe gaan we hiermee om? 25-4-2017 Aan de slag! Bekijk de teksten en bespreek: Hoe gaan we hiermee om? Kan deze student hiermee de propedeuse halen? In elke opleiding? Kan deze student hiermee afstuderen? Bij elke opleiding? Wat betekent het voor de begeleiding?

Beoordelen van (taal) vaardigheden 25-4-2017 Iemand tussen niveau 1F en 2F kan waarschijnlijk 80% van de taken op niveau 1F uitvoeren .... maar kan ook 50% van de taken op niveau 2F uitvoeren

Conferentie Taalbewust Opleiden 25-4-2017 Verder praten? Fontys Werkgroep Taalbewust Opleiden Susan Beckers (FLOS), Hedi Bylicki (Techniek en Logistiek), Willem-Jan van Gendt (FLOT), Yvonne Gielen (PTH), Marjo Elbers (voorheen Talencentrum Eindhoven), Aydan Gönenc (HKE), Anne Kerkhoff (FLOT), Brigit Kolen (IEMES), Petra Lambrichs (OSO), Nico Schram (Vastgoed en Makelaardij), Marjolein Oudacker (Techniek en Logistiek), Annemarie Westerbos (voorheen Talencentrum Eindhoven), Els van Zijl (O&O)… Conferentie Taalbewust Opleiden Vrijdag 6-2-2016

25-4-2017 a.kerkhoff@fontys.nl a.lambrichs@fontys.nl

25-4-2017 Voettekst