De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

PWS = de eindscriptie van de havo

Verwante presentaties


Presentatie over: "PWS = de eindscriptie van de havo"— Transcript van de presentatie:

1 PWS = de eindscriptie van de havo
Vakinhoudelijke werkgroep Nederlands/communicatie Deelwerkgroep PWS

2 ‘Vo-hbo: dat is andere taal!’
Aanbevelingen PWS vo: Aandacht voor vaardighedenlijn. Havisten moeten meer oefenen met vaardigheden die nodig zijn in het hoger beroepsonderwijs (helder schrijven en argumenteren samenwerken en problemen analyseren en oplossen). Docenten: aandacht voor proces en reflecteren op (onderzoeks)vaardigheden die nodig zijn om het werkstuk te maken. Verband leggen tussen PWS en de projectopdrachten hbo jaar 1. Beoordeling rapportage op Nederlands, niet alleen inhoudelijk. Beoordelingsmodel ontwikkelen.

3 Docentenhandreiking PWS
De werkgroep PWS is bezig met een handreiking te schrijven voor vo-docenten die leerlingen begeleiden bij het PWS. Uitgangspunt hierbij is (de voorbereiding op) het PWS aan te laten sluiten op de onderzoeksmodules in de propedeuse van het hbo. Is daar eigenlijk wel behoefte aan in de regio? Zo ja: welke informatie moet deze bevatten? Komt de inhoudsopgave van de handreiking overeen met de wensen?

4 Inhoudsopgave Inleiding
Startniveau hbo-vaardigheden in relatie tot PWS: Taalvaardigheid Nederlands, taalvaardigheid Engels, samenwerken, studie- en informatievaardigheden, probleemoplosvaardigheden, digitale vaardigheden, sociale en maatschappelijke vaardigheden Voorwaarden: Groepsvorming Betrokkenen Organisatie (Tussen)tijdse producten Vaardighedenlijn Communicatie PWS-model Terminologie

5 Inhoudsopgave Beoordeling Begeleiding
Onderzoekslijn PWS: Voorbereiding Uitvoering Afsluiting: Verslaglegging: Opbouw verslag Verantwoording geraadpleegde bronnen Stijl en lay-out Schrijfadviezen Presentatie Beoordeling Begeleiding Goede voorbeelden en praktische tips

6 PWS-model Voor de aansluiting mbo-hbo, in het kader van het Keuzedeel Voorbereiding hbo, is in de regio het Carellmodel ontwikkeld. Kunnen we in Rotterdam tot zo’n PWS-model komen? Zo ja: wat zouden de ingrediënten kunnen zijn?

7 Carellmodel (mbo-hbo)

8 Stellingen - discussie
Er moet een vaardighedenlijn zijn voor de leerjaren 1 t/m 5 als voorbereiding op het PWS. Het PWS is de eindscriptie van het vo. De docent Nederlands moet ook het PWS nakijken. (naast de vakdocent). In de lagere klassen moet al aandacht besteed worden aan onderzoek doen (als voorbereiding op het PWS). Naast de vakdocent en de PWS-coördinator moeten meer mensen betrokken worden bij de begeleiding van de leerling.

9 Contact Ellis Wertenbroek: e.j.m.wertenbroek@hr.nl
Roelie van der Zouwen:


Download ppt "PWS = de eindscriptie van de havo"

Verwante presentaties


Ads door Google