Hennie Brons, voorzitter raad van bestuur Ouder worden in West-Brabant.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Jeugdzorg en Lang zult u wonen
Advertisements

Funkties moderne verzorgingsstaat; • -zorgen • -verheffen • -verbinden • -verzekeren.
Informele zorg in Nederland Mirjam de Klerk Alice de Boer
Hoe ontstond dit initiatief ?
60+ Gezond en Wel in Drijber, Spier en Wijster 9 NOVEMBER 2012.
Van AWBZ naar Wmo mantelzorgcafé 26 september 2013.
Zorgcoöperaties.
BEWONERSVERENIGING GARSTKAMP Toekomst bestendig wonen
Mantelzorg: zwakke schakel of ijzersterke verbinding in de zorgketen?
Terminale palliatieve zorg
Veranderingen in de zorg
BEWONERSVERENIGING GARSTKAMP Gezond oud worden KLANKBORDGROEP Donderdag 6 juni 2013 AANVANG 13:30 UUR RECREATIERUIMTE.
Levensvragen Over geluk…..
Nederland telt in 2021 volgens CPB 17,3 miljoen inwoners. In 2011 was dat 16,7 miljoen. Het aantal 65– plussers stijgt de komende tien jaar met bijna.
Maatschappelijk Aanbesteden
Sjoerd Kooiker (met dank aan Josje den Ridder)
Jan van den Akker Directeur Zorggroep VDA
Vraag 1: Wat is mantelzorg?
Zorg nieuwe stijl.
Handboek voor mantelzorgers
Kwetsbare ouderen zonder thuiszorg
Ontwikkelingen Wmo/AWBZ
Zorgcoöperaties in Brabant
Visie en strategie gemeente Huizen Aanpak gemeente Huizen
Doel onderzoek : ALGEMEEN : De kwaliteit van leven in de verschillende zorggroepen. Is er een verband tussen : veranderingen in fysieke, psychische en.
Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o.
Ambulante Ondersteuning in de Wmo 2015
Welkom bij Woonzorg De Berkenhof Kerkenveld en Ansen.
De toekomst van de (specialist) Ouderengeneeskunde
Landelijke Thuiszorg is een erkende dienst voor gezinszorg.
De WMO…, toch nog beter dan verwacht? Hans kuijpers 24 mei 2007.
Zorgverzekeringswet sociale verzekeringen die de risico’s van ziektekosten dekken
Innovaties opschalen, het kan Op dit moment > 3 miljoen apps beschikbaar, waarvan 5% in categorieën Health en Medical Bron:
Geriatriefysiotherapie sterk in kwetsbaarheid De NVFG Uw vereniging.
Technologie, innovatie en warme zorg
Symposium: (Geen) zorgen om leegstand #bbdebat. Uitdagingen in zorgvastgoed Willemijn Souren 24 september 2015.
Wmo zorg & ondersteuning in 2015.
De tablet speciaal ontwikkeld voor ouderen Laat ouderen weer delen in onze digitale wereld: foto’s & video’s, berichten, beeldbellen, lokaal nieuws, online.
Van cijfers naar kennis
Regio West-Brabant Paul Vermeulen Programmamanager Ruimtelijke Ontwikkeling, Wonen en Leefbaarheid “Ontkoppelen behoud en bereikbaarheid voorzieningen”
Leeswijzer bij de bijlagen   In deze bijlagen bij het NVZ-strategiedocument Zorg voor 2020 zijn de belangrijkste grafieken en brondocumenten voor u geselecteerd.
Ergotherapie bij CVA Kwaliteitseisen of -wensen? Symposium Organisatie en financiering van de CVA zorg, op naar 2020 Theo van der Bom MBA, directeur-bestuurder.
1 Presentatie Symposium “”Ketenzorg loont” Ontwikkelingen en resultaten Geriatrische revalidatie Donderdag 6 december 2012 Jocelyn Daris.
Presentatie Ugchelen 8 april Rolf Striekwold Atlant Zorggroep.
“HELP, de dokter verzuipt!” De toekomst van de eerstelijns gezondheidszorg in Maasbree.
Jeugdhulp: zo doen we dat in de gemeente Brunssum, samen in Parkstad Limburg én Zuid-Limburg! Presentatie raadsinformatieavond 16 september.
Wie is wanneer voor wat verantwoordelijk? Rudi Westendorp Leyden Academy on Vitality and Ageing Leids Universitair Medisch Centrum.
Langer thuis met technologie Accepteren ouderen technologie?
SAMENHANG NIEUWE WETGEVING EN DE GEVOLGEN. HOE WAS HET? AWBZ WMO1 ZVW Wajong WVGWVG welzijnswet WSWWSW Etc …. Fragmentatie en versnippering Ondoorzichtig.
Wmo 2015 en Mantelzorg. Hoe ver staat het? Rijk schiet niet op Juli e kamer? Gegevens cliënten pas in augustus naar gemeente Kadernota mei 2014:
KNR 28 september 2016 Prof. dr. M.J.M. Kardol Vrije Universiteit Brussel Immaterieel religieus erfgoed. Goed voor de hedendaagse samenleving?
Huishoudelijke ondersteuning bij de cliënt met dementie.
Nederlanders en de decentralisaties in het sociale domein
Thuisondersteuning.
Auteur: Marieke van Schie, huisarts te Leiden
Vluchtelingen en asielzoekers
LANGER ZELFSTANDIG THUIS WONEN
Eenzaamheid, welzijn en zorg
Rivas Zorggroep de beste partner van de huisarts !?
Symposium Seniorenbeurs 6 april 2018 Pauline Terwijn
WELKOM! 16 maart 2017.
Wmo beleid in de Drechtsteden
Mantelzorgmakelaar Inge van Boxtel.
Informatie Inkoop Langdurige Zorg Volwassenen in Rotterdam
Duurzame verslavingszorg
Verpleegkundigen, leiderschap en wetenschap in de toekomst
THUIZZ ouder worden………
Pionieren aan de kust: Langer thuis wonen in Schagen doe je samen!
Positieve gezondheid “het vermogen je aan te passen en je eigen regie te voeren in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van.
Vier het Leven 2019.
Transcript van de presentatie:

Hennie Brons, voorzitter raad van bestuur Ouder worden in West-Brabant

Ouderen in West-Brabant Aantal ouderen verdubbelt in de periode van naar mensen Kwetsbare ouderengroep neemt in diezelfde periode toe van naar mensen Huisartsen signaleren in “niet pluis” situaties voor opvolging en huisbezoek door geriatrisch verpleegkundigen Daarvan hebben 200 mensen een WLZ indicatie voor zware zorgondersteuning Conclusie: Ouder worden… zo erg is dat niet: Driekwart van alle ouderen redt zichzelf nog prima.

: 3 jaar toename elke week een weekend erbij ! Tot 2030 verdere stijging, maar minder hard dan afgelopen 10 jaar In 2030 heeft gemiddelde 80- jarige nog 10 jaar te leven Levensverwachting blijft stijgen

Meeste ziektelast door psychische stoornissen, hart- en vaatzieken en kanker

Trend in belangrijke ziekten (65-plus) Prevalentie 2010Prevalentie 2030% stijging Dementie Coronaire hartziekte Beroerte Prostaatkanker Diabetes Parkinson COPD Hartfalen Borstkanker

Comorbiditeit (huisartsenregistratie) (van Oostrom et al, NtvG 2011) Driekwart van de mensen met chronische ziekte heeft comorbiditeit Veel verschillende chronische ziekten komen vaak samen voor

Wat verstaan we onder gezondheid? Gezondheid is het vermogen van mensen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven (Huber, 2012)

Afkicken van de overheidsverslaving Dat de overheid de verantwoordelijkheid voor de ouderenzorg steeds meer bij de burger neerlegt vindt 51% van de Nederlanders géén goed idee. Nederlanders (47%) vinden dat de overheid primair verantwoordelijk is. Maar hebben (55%) hier helemaal géén vertrouwen in. Onderzoek motivaction juli 2015

Ouder worden…maar de ouderdom vrezen Nederlanders (79%) maken zich grote zorgen over hoe ouderen in de toekomst worden opgevangen De zorgkwaliteit wordt minder door de afhankelijkheid van vrienden en familie denkt 79% Nederlanders (55%) denken niet na over wat te doen op het moment dat zij niet meer voor zichzelf kunnen zorgen Van de kinderen wil of kan 33% niet voor de ouders zorgen Van de ouderen wil 55% zelfstandig blijven wonen, maar de familie niet tot last zijn Motivaction onderzoek 2013 en 2015

Eigen kracht versterken voor eigen regie op het leven 40% van de Nederlanders wil koste wat kost in het eigen huis blijven wonen, 68% is sterk bereid daarvoor de woning te verbouwen 55% van de Nederlanders wil om in een eigen huis te blijven, verhuizen naar een soort aanleunwoning met veiligheid en zekerheid van hulp wanneer nodig Maak van thuis geen nieuwe gevangenis met geen of weinig professionele zorg en geen mantelzorg Het belangrijkste zit echt niet in de stenen maar in de sociale contacten, verbindingen en ontmoetingen met andere mensen

Spanningen in de transitie naar meer eigen verantwoordelijkheid voor de oude dag Dwang en drang naar het noodgedwongen nemen van eigen actie en eigen betaling door ouderen door middel van: 1) Kortingen op de wmo voorzieningen 2) Beperkingen in de ziektekostenverzekering 3) Scherpere indicatiestelling WLZ 4) Complexere samenloop van deze drie bij ouderen

Spanningen in de transitie naar meer eigen verantwoordelijkheid voor de oude dag Steeds meer onbereikbare ouderen met toenemende ernstige problematiek 1)Opnames in verpleeghuizen veranderden in 9 maanden van wensopnames naar uitsluitend nog crisesopnames 2)Kortdurend verblijfopnames op initiatief van de huisarts extreem gestegen (onbetaalde rekening van 2 miljoen euro aan zorg) 3)Toename opnames in ziekenhuizen zonder medisch specialistische noodzaak

Zo erg is dat niet Er gloort hoop: Ouderen nemen eigen verantwoordelijkheid en beseffen nu meer dan ooit dat zij zelf zaken moeten regelen voor de eigen oude dag. Dat leidt onder meer tot: 1)Creativiteit en ruimte voor nieuwe oplossingen, mensen vinden elkaar in lokale initiatieven als coöperaties. 2)E-Health, domotica en nieuwe techniek op de drempel van doorbraak. Grote bedrijven als Philips, Microsoft en Google investeren in HealthCare. 3)Nieuwe producten en aanbieders die beter inspelen op de wensen van ouderen, zoals Zorgeloos Wonen van Groenhuysen.

Janneke van den Eerenbeemt, directeur-bestuurder WMO BV

Maslow

Regie – jezelf zijn Zingeving Gezelligheid Veiligheid

Scheiden van wonen en zorg

Woonwensen

1 uur huishoudelijke hulp per week 7 warme drie-gangen maaltijden per persoon 3 activiteiten uit het aanbod van de locatie Abonnement & aansluiting lokale alarmering Gebruik maken van alle gemeenschappelijke ruimtes Gratis koffie en thee in het restaurant 24-uurs aanwezigheid van (zorg)personeel GroenhuysenPas

Abonnement & aansluiting lokale alarmering Gebruik maken van alle gemeenschappelijke ruimtes Gratis koffie en thee in het restaurant 24-uurs aanwezigheid van (zorg)personeel GroenhuysenPas

en Levendig Wonen…