Arbeidsmarkt Als je op de markt loopt zie je om je heen verschillende kopers en verkopers. De vraag naar een product bestaat uit de mensen die een product.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Doe jij ook mee? de samenleving dat ben jij,
Advertisements

Samen werken aan inzetbaarheid en mobiliteit 1. Grote veranderingen • Jeugdzorg heeft te maken met grote veranderingen: • Transitie • Gemeenten worden.
Averechtse selectie & marktfalen “Een Experiment”
Asymmentrische informatie
Havo 4: De arbeidsmarkt Hoofdstuk 1: De arbeidsmarkt op
Mijn gegevens op het web!?
VWO 4: Markten-1 Hoofdstuk 4: De Werkloosheid
Social media gebruiken om een baan te vinden
Jobmarketing 2.0 Langenberg Advies in Verandering Vacaturepodium Match4U 13 februari 2014.
Sollicitatiegesprek.
Hoe word je een ster? *.
Havo 4: Werk Hoofdstuk 1: Werken of vrije tijd
Jezelf waarmaken Laat je ZIEN in je sollicitatiebrief Lezing voor Meppel United, 30 oktober 2013.
Scholing Werkritme krijgen.
Wat maakt het leven zinvol?
6.4 Wat voor werkloosheid? Hoe ontstaat werkloosheid?
Inleiding arbeidsmarkt
HET CURRICULUM VITAE = VISTEKAARTJE NUMMER 2
Werkloosheid Nadelen en voordelen.
H6 werken Paragraaf
Markten 1 H1.
Markten 1 H4.
ARBEIDSMARKT. BEROEPSBEVOLKING Aanbod van arbeid Werkgelegenhei d* *Bezette arbeidsplaatsen Vraag naar arbeid** **+ vacatures Bedrijfsleven Overheid Werkenden.
§3.1 Aanbod van arbeid blz. 24 Aanbod van arbeid 1. Aanbod van Werknemers 2. Aanbod van Zelfstandigen 3. Geregistreerde Werklozen Aanbod van arbeid.
Samenvatting Intro Samenvatting:
Paragraaf 1 Kennen: De verschillen tussen de formele en informele sector Verschillen tussen een individuele en een collectieve arbeidsovereenkomst Welke.
Werken voor je 13e jaar 13 en 14 jaar
UITLEG PARAGRAAF 4.2 Klas: 2M5.
DE SOLLICITATIEBRIEF = VISTEKAARTJE NUMMER 1
AANBOD ARBEID IS GROTER DAN DE VRAAG NAAR ARBEID
Een werkstuk maken.
Het nieuwe solliciteren:
5.4 Hoe werk je? De overheid is ook een producent. Ze levert vooral diensten. Bijvoorbeeld: Gezondheidszorg & Onderwijs Een groot gedeelte van de kosten.
SIS is het Studenten Informatie Systeem voor studenten en docenten
De dag van het solliciteren Blok 1
5.3 Heb je werk? De arbeidsmarkt is het geheel van vraag en aanbod naar werk. De vraag van arbeid komt van werkgevers. Het aanbod komt van de beroepsbevolking.
6.3 Geen werk? Wat zijn de gevolgen als je je baan verliest?
Arbeidsmarkt Is een verzamelnaam voor diverse plekken waar werkzoekenden en werkgevers elkaar ontmoeten. BvB 2014.
J. de Lange ECONOMIE HOE KUN JE DAT NOU MAKEN?. Marktaandeel Ex-BTW en In-BTW Arbeidsproductiviteit Belangrijk PROGRAMMA:
SLC21 : Solliciteren Solliciteren 1 : De sollicitatie-brief
1 : De sollicitatie-brief + Curriculum vitae 2 : Het sollicitatie-gesprek 3: Vervolgprocedures SLC21 : Solliciteren.
Profilering Design MBO. “Ik ben op aarde om een omgeving vol liefde te creëren, met passie te leven en mijn meest opwindende dromen waar te maken”
Aantekeningen hoofdstuk 2. Arbeidsovereenkomst 4.3 Wat moet je doen? Om in Nederland aan het werk te mogen is het verplicht om een arbeidsovereenkomst.
4.1 DE WERKNEMER.
Arbeidsmarkt.
T4 ECONOMIE Hst 5 aan de slag!.
Laat jezelf ZIEN bij je sollicitatie
Hoofdstuk 5 De arbeidsmarkt.
Waar moet je op letten? Om een goede stageplaats te hebben moet je er zeker van zijn dat het bedrijf waar je naar toe wil ook onze school een beetje kent.
Welkom Havo 5..
Stage zoeken bij Entree-opleiding
Paragraaf 2.3 Wat willen zij dat je koopt?.
Hst 4 Hoe wordt er gewerkt?
In gesprek met elkaar Gebruik eventueel rode en groene kaartjes waarmee mensen kunnen aangeven of ze het eens of oneens zijn met de stelling.
© UNIEK IN DE KLAS.
Welkom Havo 5..
Kiezen voor keuzedelen
Welkom Havo 5..
ARBEIDSMARKT.
Schrijven 4.3 Formuleren en stijl 1.1
De zakelijke brief.
Duurzame inzetbaarheid
De maakindustrie in Midden-Limburg
Hoofdstuk 3: Hoe kom je aan werk?
Deelvraag: Waar hoor ik bij?
H3 Hoe kom je aan werk?.
Stage zoeken bij Entree-opleiding
Waar moet je op letten? Om een goede stageplaats te hebben moet je er zeker van zijn dat het bedrijf waar je naar toe wil ook onze school een beetje kent.
Zichtbaarheid Creëren
Duurzaamheid C en D Hoofdstuk 2 People.
Transcript van de presentatie:

Arbeidsmarkt Als je op de markt loopt zie je om je heen verschillende kopers en verkopers. De vraag naar een product bestaat uit de mensen die een product willen kopen. Het aanbod van een product bestaat uit de verkopers die het product willen kopen. vraag aanbod Net als een gewone markt bestaat er ook een arbeidsmarkt. Vraag: De werkgevers (zij zoeken nieuwe mensen en vragen daarom om arbeiders. arbeidsmarkt Aanbod: De werknemers en de mensen die op zoek zijn naar een baan. (zij bieden zich aan om te werken)

De Werkgelegenheid en de beroepsbevoling Alle banen die beschikbaar zijn noemen we met een moeilijk woord de werkgelegenheid. De mensen die werken of werk zoeken behoren tot de beroepsbevolking. Maar let op! Niet iedereen die werkt of werkt zoekt behoort tot de beroepsbevolking! Je bent tussen de 15 en 65 jaar Beroepsbevolking Je hebt of zoekt een baan voor minstens 12 uur.

Het UWV Iedereen die op zoek is naar een baan, moet zich inschrijven bij het UWV. Het UWV helpt je bij het zoeken van een baan. Het UWV is een organisatie dat van de overheid is. Je kunt alleen een uitkering krijgen als je bent ingeschreven bij het UWV. De overheid weet dan namelijk dat je geen baan hebt. Je moet dan wel verplicht op zoek gaan naar een baan!

Geregistreerde werkloosheid en verborgen werkloosheid Werklozen die ingeschreven staan bij het UWV. Werklozen die niet staan ingeschreven bij het UWV.

Werkloosheid Veel mensen zijn gelukkig niet lang werkloos. Tijdelijke werkloosheid is als je minder dan een jaar werkloos bent. Als je langer werkloos bent dan noem je dat langdurige werkloosheid. Sommige banen kun je alleen maar in een bepaald seizoen doen. Hierdoor ontstaat seizoenswerkloosheid.

Conjuncturele werkloosheid Conjuncturele werkloosheid is werkloosheid dat ontstaat doordat het even wat minder gaat met de economie. (Deze werkloosheid is tijdelijk) 1. Mensen hebben minder geld te besteden. 2. Er worden minder producten gekocht. 3. maken minder producten. 6.4 Wat voor werkloosheid? Dus er ontstaan werkloosheid!!! 4. Er zijn dan minder arbeiders nodig.

Structurele werkloosheid Werkloosheid kan ook ontstaan doordat bedrijven besluiten om anders te gaan produceren. Bijvoorbeeld door handarbeid te vervangen door mechanisatie of automatisering. Ook kan een bedrijf besluiten om de productie te verplaatsen naar een ander land. Deze banen verdwijnen voor altijd, daarom noem je dit structurele werklosheid.

Vacature Wanneer je aan het werk wilt, moet je op zoek naar een vacature. Dat is een moeilijk woord voor een baan waarvoor iemand wordt gezocht. Er bestaat zowel geschoold als ongeschoold werk.

Solliciteren Wanneer je een leuke vacature hebt gevonden, ga je solliciteren. Dat betekent dat jij jezelf gaat presenteren aan de werkgever. Vaak doe je dat door een sollicitatiebrief te schrijven, waarin je vertelt waarom ze jou moeten kiezen. Daarnaast stuur je een cv(curriculum vitae=levensloop) mee. In je cv staat welke opleidingen je hebt gedaan en wat jouw werkervaring is.