De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Kiezen voor keuzedelen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Kiezen voor keuzedelen"— Transcript van de presentatie:

1 Kiezen voor keuzedelen
Rijn IJssel Welzijn Informatie voor eerstejaars cohort 2017 versie Voor wie is deze presentatie? Als in de speakernotes ‘je’ staat, dan wordt er verwezen naar de student. Idee achter de presentatie: Deze presentatie vertelt in de basis over de keuzedelen. Je kunt de presentatie gebruiken om studenten te informeren over de keuzedelen en het keuzeproces.

2 De opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en keuzedelen
Wat? Op deze sheet een toelichting om studenten uit te leggen hoe de opleiding vanuit de structuur is opgebouwd. Speakernotes In de herziene kwalificatiestructuur is sprake van kwalificaties (die elk bestaan uit een basisdeel en een profieldeel) en keuzedelen. Keuzedelen zijn een verrijking naast de kwalificatie. Het basis-, profiel- en het keuzedeel (of keuzedelen) vormen gezamenlijk de diplomagerichte beroepsopleiding. Een keuzedeel is aan een of meer kwalificaties gekoppeld. De koppeling maakt voor scholen duidelijk welke keuzedelen zij bij welke kwalificaties kunnen aanbieden.

3 In je opleiding kun je kiezen uit keuzedelen
Speakernotes Keuzedelen maken onderdeel uit van je opleiding zowel BOL als BBL. Voor een stukje van je opleiding ben je dus vrij om te kiezen waarmee je dat invult. Iedere opleiding biedt verschillende keuzedelen.

4 Er zijn verschillende soorten Keuzedelen
Speakernotes Keuzedelen zijn er in verschillende soorten. Sommige keuzedelen zijn meer gericht op het beroep dat je later wilt gaan doen. Deze keuzedelen zijn verdiepend of verbredend. Andere keuzedelen bereiden je voor op je vervolgopleiding.

5 Waar volg je keuzedelen?
Speakernotes Het kan per keuzedeel verschillen waar je het kunt volgen. Voor sommige keuzedelen krijg je les op school, een ander keuzedeel doe je in de stage. Het kan ook zijn dat voor het keuzedeel dat je kiest een combinatie gekozen is. Dat betekent voor een deel op school en een deel in de stage bij een leerbedrijf.

6 Hoe groot is een keuzedeel?
Er zijn keuzedelen van 240, 480, 720 uur. Dit zijn studiebelastingsuren en hoef je niet allemaal op school te volgen. Het kunnen uren op school, op stage, huiswerk zijn. Of een combinatie daarvan. Bij elke soort opleiding hoort een verplicht aantal uren keuzedelen.

7 Hoeveel uren keuzedeel moet je volgen?
Een niveau 2 opleiding: 480 uur Een niveau 3 opleiding: 720 uur Een niveau 4 opleiding van 3 jaar: 720 uur Een niveau 4 opleiding van 4 jaar: 960 uur De keuzedelen die je kiest moeten bij elkaar opgeteld het vereiste aantal uren hebben.

8 Waar kun je uit kiezen? De school heeft aan het werkveld en aan studenten gevraagd welke keuzedelen zij belangrijk of interessant vinden. Dit heeft geleid tot een selectie van keuzedelen waaruit je kan kiezen. Dit aanbod is afhankelijk van de opleiding en het leerjaar waar je in zit. Zie de lijst met keuzedelen waaruit je kan kiezen en wat ze inhouden. Vraag je SLB-er naar deze lijst. Bedenk welk keuzedeel je wil gaan volgen. Zie de overzichtslijsten met het aanbod van keuzedelen voor jouw opleiding en leerjaar. Lees dit goed door, zodat je weet wat je in dit keuzedeel gaat leren.

9 Hoe bepaal je je keuze? Welke keuzedelen lijken mij interessant?
Welke keuzedelen kan ik in mijn beroep of vervolgopleiding goed gebruiken? Je SLB-er begeleidt je in het maken van je keuzes. De SLB-er bespreekt de inhoud van de keuzedelen die de opleiding aanbiedt, zodat studenten een weloverwogen keuze kunnen maken.

10 Wanneer en hoe kun je kiezen?
Van 1 tot 18 november 2017 kies je het keuzedeel dat je gaat volgen in In juni 2018 kies je het keuzedeel dat je gaat volgen in En in juni 2019 kies je voor Dit doe je door een digitaal formulier in te vullen. Geef aan wat je eerste en tweede keuze is.

11 Waarom een eerste en tweede keuze?
Als er te weinig aanmeldingen zijn, gaat het keuzedeel niet door in Als er te veel aanmeldingen zijn, kan niet iedereen dit keuzedeel volgen in

12 Wat is de volgorde van toelating bij te veel aanmeldingen voor een keuzedeel?
Eerst studenten die in in leerjaar 2 zitten Dan studenten die in in leerjaar 1 zitten Dan studenten die in in leerjaar 3 of 4 zitten. Leerjaar 2 als eerste, omdat zij in 2 jaar tijd aan hun keuzedeelverplichting moeten voldoen. Leerjaar 1 als tweede, omdat zij nog 3 jaar tijd hebben om aan de keuzedeelverplichting te voldoen. Leerjaar 3 en 4 als laatste omdat zij vóór aug zijn gestart en niet onder keuzedelenregeling vallen. Zij volgen een keuzedeel in hun normale programma.

13 Wat gebeurt als je niet kiest?
De school deelt jou in bij een keuzedeel waar nog plaats is. Als je geen keuzedeel volgt, kun je namelijk niet diplomeren.

14 Wanneer weet je in welk keuzedeel je bent geplaatst?
Op het einde van periode 4 van schooljaar (februari 2018)

15 Gekozen keuzedeel wijzigen?
Wijzigen kan tot de sluitingsdatum: 18 nov. 2017

16 Wanneer volg je het keuzedeel?
In periode 7 van schooljaar Je stage loopt gewoon door. De uren die je normaal op school bent, blijven hetzelfde. In deze uren volg je het keuzedeel. Voor het keuzedeel maak je opdrachten op school en/of op stage en/of thuis.

17 Hoe rond je het keuzedeel af?
Een keuzedeel sluit je af met een examen. Als je het examen haalt, staat het keuzedeel op je diploma en je cijferlijst. Als je het examen niet haalt, staat het keuzedeel alleen op je cijferlijst. In de stOER staat meer informatie over examinering van het keuzedeel.

18 Wat ga je kiezen? Neem de lijst met keuzedelen waaruit je dit jaar kan kiezen. Deze lijst krijg je van je SLB-er. Lees de korte beschrijving van de keuzedelen Maak je keuze (eerste en tweede keuze) In de stOER staat meer informatie over examinering van het keuzedeel.

19 En nu kiezen Ga naar: natschool.rijnijssel.nl > studieroute. Zoek op keuzedelen Je komt nu direct in het formulier en vult de vragen in. Let op: je studentnummer is belangrijk! Als je jouw keuze wil wijzigen, vul je opnieuw het formulier in. Dit kan tot 18 november 2017.


Download ppt "Kiezen voor keuzedelen"

Verwante presentaties


Ads door Google