De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hoofdstuk 5 De arbeidsmarkt.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hoofdstuk 5 De arbeidsmarkt."— Transcript van de presentatie:

1 Hoofdstuk 5 De arbeidsmarkt

2 Antwoorden paragraaf 5.1 7 B
8a. Nee. Er komt geen extra vacature vrij als mevrouw Farouk op zoek gaat naar ander werk. 8b. De werkgelegenheid neemt dan toe. 9 Foto 1: winkel sluit  werkgelegenheid neemt af. Er is dan geen werk meer in de winkel. Foto 2: nieuw bedrijf  meer werkgelegenheid. Er komen 1 of meer banen bij op de arbeidsmarkt.

3 10a. 7.395.000 banen 10b. Beroepsbevolking – aantal banen = werkloosheid.
11 12 Beschrijving De werkgelegenheid: Er zijn veel te veel telefoonwinkels. De één na de ander moet sluiten. Het personeel wordt ontslagen. daalt Iedereen wil ineens een gemotoriseerde step hebben. De fabrikant van de steppen opent een tweede fabriekshal. Hij heeft extra personeel nodig. stijgt Veel paprikatelers verhuizen naar andere landen omdat daar de energie en de arbeiders veel goedkoper zijn.

4 13 Als veel (jonge) mensen nu de opleiding gaan volgen, is er over enkele jaren misschien geen tekort meer aan dat beroep. 14 Verpleegkundige / Arts  Met de toenemende vergrijzing is de verwachting dat er veel werk zal zijn in de verzorging / medische sector.

5 De arbeidsmarkt Arbeid Aanbod van arbeid(ers) Vraag naar arbeid(ers)
- Iedereen tussen de 15 en 65 jaar - Die minimaal 12 uur per week werkt of wil werken - Daarvoor is ingeschreven bij het UWV-WERKbedrijf Vraag naar arbeid(ers) Het aantal beschikbare arbeidsplaatsen/banen

6 Vraag & Aanbod Wat is groter? De vraag of het aanbod?
Krappe arbeidsmarkt: Vraag is groter dan het aanbod. Ruime arbeidsmarkt: Aanbod is groter dan de vraag. Wanneer kun je bijvoorbeeld een hoger loon eisen? Bij een krappe of ruime arbeidsmarkt? Leg uit waarom.

7 UWV-WERKbedrijf Helpt mensen bij het vinden van een baan.
Lukt het vinden van een baan niet, dan kun je bij het UWV een uitkering aanvragen Je moet dan wel blijven zoeken naar werk! Anders krijg je geen uitkering.

8 DOEN: Maak hh paragraaf 5.1 blz. 159 NIET: 7+9

9 Paragraaf 5.2

10 Soorten werkloosheid Geregistreerde werkloosheid
Iedereen tussen de 15 en 65 jaar die: Minimaal 12 uur p/week werk zoeken en hiervoor bij het UWV staan ingeschreven. Verborgen werkloosheid Mensen die wel werk zoeken, maar niet ingeschreven staan. Tijdelijke werkloosheid Je zoekt maar kort naar werk, bv. maar een ½ jaar. Langdurige werkloosheid Mensen die langer dan 1 jaar naar werk zoeken. Seizoenswerkloosheid Werkloos omdat er in de winter minder ijs wordt verkocht.

11 OPGAVEN Welk van onderstaande beweringen is juist?
Het is moeilijk om de verborgen werkloosheid te meten, omdat je niet precies weet hoeveel mensen een baan zoeken als ze zich niet inschrijven. Er zijn meer werkzoekende mensen dan alleen de geregistreerde werklozen. Antwoord: a. en b. zijn juist.

12 OPGAVEN Ben je verplicht je in te schrijven?
Antwoord: Nee. Je moet het wel doen als je geen werk hebt en in aanmerking wilt komen voor een uitkering. Niet ingeschreven = geen uitkering. Slaan we over. De werkloosheid was in januari 2011 ongeveer 5,2% op een beroepsbevolking van mensen. Bereken hoeveel mensen werkloos waren. Antwoord: : 100 x 5,2 = mensen.

13 OPGAVEN Eens of oneens? De kans dat je werk vindt is groter als je een diploma hebt, omdat je daarmee aantoont dat je een opleiding hebt afgemaakt. Je hebt kennis en vaardigheden opgedaan. Je hebt laten zien dat je doorzettingsvermogen hebt om iets af te maken. Dat is belangrijk voor degene die jou wil aannemen. Zonder diploma zul je het moeilijker hebben om een baan te vinden.

14 OPGAVEN Bedenk 3 redenen waarom het moeilijk is om langer dan een jaar werkloos te zijn. Antwoord: Je hebt lang geen inkomen. Je moet leven van een uitkering. Je hebt geen regelmaat in je dag. Je hebt minder geld om nieuwe cursussen te doen. Je komt misschien weinig mensen tegen, je kunt eenzaam worden.

15 Soorten werkloosheid DOEN: Maak opg. H19 (blz. 160)
Klaar? Maak: blz. 160 NIET: Niet af = HW Geregistreerde werkloosheid Iedereen tussen de 15 en 65 jaar die: Minimaal 12 uur p/week werk zoeken en hiervoor bij het UWV staan ingeschreven. Verborgen werkloosheid Mensen die wel werk zoeken, maar niet ingeschreven staan. Tijdelijke werkloosheid Je zoekt maar kort naar werk, bv. maar een ½ jaar. Langdurige werkloosheid Mensen die langer dan 1 jaar naar werk zoeken. Seizoenswerkloosheid Werkloos omdat er in de winter minder ijs wordt verkocht.


Download ppt "Hoofdstuk 5 De arbeidsmarkt."

Verwante presentaties


Ads door Google