MANTELZORGGESPREK.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Praten met kinderen over de wereld !
Advertisements

Jongeren blijken vaak wel te weten wat gezond is, maar het ook uitvoeren is een volgende stap. We maken namelijk de hele dag door keuzes en worden continue.
Beroepsvaardigheden onderdeel van SBC
Ondernemingsplan van <Naam van jullie bedrijf>
Zicht op mantelzorg Gespreksleidraad voor de behoefteanalyse
Kennis maken met Opbrengstgericht werken
Hogescholen in Dialoog
Samen met ouders aan het werk!
TOPOI Model: Taal Verbale communicatie: Wat zegt de ander precies?
Theorie Stappen in hulpverleningsproces: 1 Inventarisatie probleem
Achtergrond Individueel Ontwikkel Plan
Presentatie op Flitsbijeenkomst ICO Taal & Rekenen
Vaststellingen Stijging verzuimpercentage 1 à 2%.
Congres Appreciative Inquiry
Slotconferentie Kies Actief 15 juni 2011 Rik Feddes ………………………..
Workshop Werken met een P.O.P. vrijdag 26 september 2014
Communicatie met ouders
Workshop ‘visieversneller’
Dienstverlening voor integere en geweldloze communicatie Presentatie door R.R. Annema.
OFC28 mediawijsheid les 4.
Docent: Ans Sarianamual - oktober 2014
Handelingsgericht werken en de rol van de zorgcoördinator
REFLECTIE MANTELZORGGESPREK
VORMING MANAGEMENTTEAM. Inhoud vorming managementteam 1. Hoe kan een mantelzorgvriendelijke organisatie er uit zien? 2. Naar een mantelzorgvriendelijk.
MANTELZORGCOACH.
VORMING RECHTSTREEKS LEIDINGGEVENDEN. Inhoud vorming rechtstreeks leidinggevenden 1. Wat is mantelzorg? 2. Mantelzorgquiz 3. Hoe voelt het om zelf een.
STELLINGENSPEL.
ALGEMENE VORMING. Inhoud infosessie managementteam 1. Visieontwikkeling 2. Rollen van verschillende actoren 3. Toekomst / transitie binnen de organisatie.
Samenwerken.
ROLLEN VAN VERSCHILLENDE ACTOREN
Rendeert voor ons allemaal !
MANTELZORGER BINNEN MIJN ORGANISATIE. Combinatie werk en mantelzorg Richtvragen:  Is het thema mantelzorg gekend en ook bespreekbaar binnen jullie organisatie?
Levensbeschouwelijk kringgesprek
HOE WORD JE EEN WINNING TEAM?
Solliciteren: wat wil ik?
DOE HET ZELF PAKKET. Doe-het-zelfpakket Wat  Richtvragen  Voor (werkende) mantelzorgers  Werk- en mantelzorg zo optimaal mogelijk op elkaar afstemmen.
‘Actieve kaderleden als compagnon voor een collega met een beperking’ ‘Collega’s maken het verschil – Hart voor arbeidsbeperkten – 24 november, Scheveningen.
Week 7 Jacqueline Koopmans Docentenkamer PH 01.12
Hoofd- en deelvragen sectorwerkstuk 4 mavo.
Hoofdstuk 5: Lastige gesprekken met individuele studenten.
Happy new year Goede voornemens.... Waardenlijst Neem de waardenlijst door. Omcirkel de vijf voor jou belangrijkste waarden van de groep waarop je werkt.
Opdrachten en eindopdracht
Pemwjk3. Programma tafeltjesronde over ruimte en materiaal Bespreek de inzichten die naar aanleiding van de tafeltjesronde over ruimte en materialen hebt.
Altijd in de buurt!. Even voorstellen: Meindert Baptist Administrateur / Financial Controller (v.h. Manager bedrijfsbureau)
Mantelzorgkaart Aan de slag op het werk Aan de slag met mijzelf Aan de slag thuis mede mogelijk gemaakt door het ministerie van VWS en het ministerie van.
Werkplaats Communicatie Optimaal communiceren: Hoe doe je dat ? Uitwerking aspect “communicatie rondom burgerinitiatieven” Presentatie werkplaats communicatie.
Infectieziekten in de GGZ Praktijktraining [Ruimte om eigen naam, organisatie en evt. datum in te vullen]
Conflicthantering Drie dagdelen van 120 minuten. Doelstellingen: -Kennis over conflicthantering (een theoretisch kader) -Inzicht in eigen conflictstijlen.
Pesten op het werk.
Zicht op Samenspel! Meander & Bas Schepers. Programma EERSTE HELFT –Inleiding –Verwachtingen & Vragen –Project of Traject ? –Volgen RUST TWEEDE HELFT.
Mondzorg - persoonsgericht
Anders kijken, anders doen
Duurzaamheid in Gennep
Gesprekstechnieken Trainers: Jasper Kroeger Tom Kievit
Coördinatoren VZ 13 januari 2017 Verslag.
Het 7-stappenplan Er bestaan verschillende modellen en stappenplannen om morele dilemma’s te analyseren en tot een beslissing te komen. Wij gebruiken “het.
Rendeert voor ons allemaal !
Keuzedeel internationalisering
Vijf stappen Borgen Bewustwording Bespreekbaar maken Bewerkstelligen
De Kwaliteit Verbetercyclus
Rendeert voor ons allemaal !
Duurzame inzetbaarheid
In gesprek over werkdruk
Aan het werk! Een les over vacatures, beroepsvaardigheden en
Duurzame inzetbaarheid
Pak je boeken! Paragraaf 3.4!
5 valkuilen & Tips.
Ontwerp een buitenles Les 1 Les 4.
Startgroep nieuwe HR-cyclus
Transcript van de presentatie:

MANTELZORGGESPREK

Mantelzorggesprek Uittesten eerste gesprek Gespreksleidraad voor een eerste gesprek met Doelstelling Voorbereiding Acht stappen Gespreksleidraad voor een vervolggesprek Gespreksleidraad voor een afsluitend gesprek Uittesten eerste gesprek

Mantelzorggesprek – eerste gesprek Doelstelling Inschatten van de mantelzorgsituatie en de combinatie zorg/werk Peilen naar de vra(a)gen en de no(o)d(en) van de mantelzorger Bespreken van verwachtingen t.o.v. de mantelzorger en beperkingen van de organisatie Zoeken naar en –indien mogelijk– vastleggen van regeling(en), rekening houdend met de noden van de mantelzorger, de organisatie, het team en belangrijke randvoorwaarden Afspreken van termijn van de regeling Bespreken van vervolgtraject en afspraak voor vervolggesprek vastleggen

Mantelzorggesprek – eerste gesprek Voorbereiding Bespreek met je eigen leidinggevende je mandaat in het toekennen van regelingen en de beperkingen van de organisatie: Wat kan? Waarover is overleg noodzakelijk? Wat kan absoluut niet? Peil naar de visie van de organisatie omtrent werk-privébalans en de combinatie van werk en mantelzorg. Op de website www.mantelzorgvriendelijk-ondernemen.be vind je meer informatie over wat het betekent om een ‘mantelzorgvriendelijk’ personeelsbeleid te voeren. Bekijk de mantelzorgwijzer met de mogelijke instanties waar een mantelzorger een beroep kan op doen. Mogelijks kan je de mantelzorger doorverwijzen.

Mantelzorggesprek – eerste gesprek Stap 1 VERWELKOM DE WERKNEMER – Zorg dat de deur dicht is en dat je niet gestoord wordt A. Schets de volgende elementen: Stel de werknemer gerust door het doel van dit gesprek te communiceren. Geef het beleidsmatig kader mee (de visie) van waaruit je dit gesprek aangaat. Schep een sfeer van vertrouwen. B. Bepaal in dialoog wat voor beiden een goede uitkomst van het gesprek zou kunnen zijn. Peil naar de verwachtingen van de werknemer.

Mantelzorggesprek – eerste gesprek Stap 2 VERKEN DE MANTELZORGSITUATIE EN DE AFSTEMMING WERK - ZORG A. Nodig de werknemer uit het kort te hebben over zijn mantelzorgsituatie, indien hij dit wenst. Zorg ervoor dat de werknemer geen druk voelt om aspecten van zijn privéleven op tafel te leggen Verduidelijk dat hij enkel hoeft te vertellen wat hij zelf wenst Verduidelijk dat een gesprek over de afstemming werk en zorg kan plaatsvinden zonder dat de leidinggevende op de hoogte is van de specifieke zorgsituatie B. Vraag aan de medewerker op welke manier het verlenen van mantelzorg voor hem energie kan opleveren.

Mantelzorggesprek – eerste gesprek Stap 3 VERKEN MOGELIJKE REGELINGEN (kort scenario) A. Wat stelt de mantelzorger voor? B. Wat heeft de mantelzorger nodig om de combinatie van (voltijds) werk en zorg vol te houden? Peil naar de noden van de mantelzorger Wat stelt de mantelzorger zelf voor? Welke oplossingen heeft hij al bedacht? De vraag omvat niet altijd de nood Wees transparant wanneer je niet tegemoet kan komen aan de vraag van de mantelzorger C. Concretiseren van de regeling Verduidelijk de verantwoordelijkheden

Mantelzorggesprek – eerste gesprek Stap 4 BESPREEK DE RANDVOORWAARDEN VAN DE REGELING Gevolgen Mandaat Betrokkenen Beperkingen Communicatie Start Duur

Mantelzorggesprek – eerste gesprek Stap 5 BESPREEK DE VERWACHTINGEN DIE SAMENHANGEN MET DE NIEUWE REGELING Wat verwacht jij van de mantelzorger? Wat mag de mantelzorger van de organisatie / van de leidinggevende / van de collega’s verwachten? Stap 6 MAAK EEN AFSPRAAK VOOR EEN VERVOLGGESPREK

Mantelzorggesprek – eerste gesprek Stap 7 KONDIG VIJF MINUTEN VOOR TIJD AAN DAT HET GESPREK ER BIJNA OP ZIT Stap 8 VUL HET FORMULIER IN VOOR HET MANTELZORGGESPREK Formeel vastleggen van onderlinge afspraak Wees transparant over de bedoeling van het document

Mantelzorggesprek Oefening mantelzorggesprek Groepjes van 3 Kies elk een rol: Leidinggevende Mantelzorger Observator Bereid je voor op je rol door de rolinformatie te lezen Wanneer jullie klaar zijn, kan het mantelzorggesprek beginnen Wissel van rol

Mantelzorggesprek

Mantelzorggesprek – reflectie Wat ging goed? Wat ging niet goed? Heb je bemerkingen bij de gespreksleidraad? Wat ontbreekt nog in de gesprekleidraad? Kunnen jullie hiermee aan de slag?