Hoofdstuk 14 Openbare aanbestedingen. (2/11) Van openbare aanbesteding is sprake wanneer: een overheidsinstantie aan een particulier een bepaalde opdracht.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
van verdragsbepalingen
Advertisements

Aanbestedingsprocedures in de bouwsector
Informatiemiddag Wet Markt en Overheid 11 februari 2014.
Vrij verkeer van werknemers
ESF & Aanbesteding(s)recht
Zaken doen met een gemeente Juridisch kader Unizo infoavond 26 september2013 Sint-Niklaas Frederick Ongena.
Symposium ‘Europa dichterbij’ Groningen, 2 december 2013
Vrij verkeer van goederen: non-tarifaire belemmeringen
Hoofdstuk 17 Rechtsbescherming.
Aanbesteding of Subsidie
Deel 3.
Opfrisser Aanbestedingsrecht Werkgroep Leveranciersselectie Polo. G. van der Putt 9 december 2008.
Inkoop en aanbesteden in de Wmo
Hoofdstuk 16 Europese mededingingsregels voor lidstaten.

Hoofdstuk 13 Vrij kapitaalverkeer.
Belangrijkste gevolgen van het Bao voor de inkooppraktijk
C o m m e r c I ë l e & J u ri d I sc h e a a n b e s t e d I n g s s p e c I a l I s t e n I n s t r a t e g i s c h e a l l i a n t i e m e t C o r v.
Welkom bij de STABU.
De Richtlijn « Diensten » 2006/123/EG en de sociale zekerheid Geneviève Pietquin FOD Sociale Zekerheid.
C o m m e r c i ë l e & J u r i d i s c h e a a n b e s t e d i n g s s p e c i a l i s t e n I n s t r a t e g i s c h e a l l i a n t i e m e t C o r.
Regeling De dienstenrichtlijn
Doelstelling 2 Amsterdam Groot Oost
Retailmanagement hoofdstuk 1, paragraaf 1
Impact van het 'Almunia-pakket' voor de actoren van de sociale economie Denis Stokkink Brussel, 8 december 2011.
omzetting van de richtlijn 2006/123/CE FOD Sociale Zekerheid – Van De Sande J.M. FOD Economie – AD Economisch Potentieel.
De Patiëntenrichtlijn
EDRL-Screening van gemeentelijke reglementen Mechelen, 26 november 2009.
Hoofdstuk 3 Instellingen van de EG en hun bevoegdheden.
Hoofdstuk 2 Beginselen van de EG. Taken EG: Het instellen van een gemeenschappelijke markt (= interne markt), dat wil zeggen één enkele binnenmarkt. Het.
Hoofdstuk 11 Vrij kapitaalverkeer. (2/14) Het vrije kapitaalverkeer (inclusief het vrije betalingsverkeer) wordt gewaarborgd door artikel 56 van het Verdrag:
Hoofdstuk 13 Directe werking van richtlijnen. (2/13) In hoofdstuk 4 hebben we gezien dat: De in een richtlijn opgenomen normen door de lidstaten moeten.
Hoofdstuk 4 Europese wetgeving.
Normstelling bestuursrecht
Vrij verkeer van goederen: non-tarifaire belemmeringen
Hoofdstuk 14 Europese aanbestedingsregels. Bij aanbesteding moeten de lidstaten de fundamentele vrijheden te respecteren, met name: Het algemeen discriminatieverbod.
Vrijheid van vestiging
Hoofdstuk 4 EU-instellingen.
Pensioenverzekeren over de grens
Inkoop en aanbesteden in de Wmo
Actualiteiten Aanbestedingsrecht
Verdragen en inleiding Europees Recht
Rechtsbronnen wet gewoonte jurisprudentie verdrag ©2006 mr. J. Keizer.
Wetgeving overheidsopdrachten. Welke organisaties? 4 Categorieën: –De overheid –Organisaties die aan bepaalde voorwaarden voldoen –Privaatrechtelijke.
1 Toegang en indicatiestelling 6 februari Inhoud presentatie Beleidsvisie gemeente Vught Samenhang met Lokaal loket WegWijs Medische Indicatiestelling.
Actualiteitsseminarie De zaak Bernard TMC Asser Instituut, Den Haag, 28 mei 2010.
Hoofdstuk 8 Btw-reglementering.
Hoofdstuk 10 Vrij dienstenverkeer. (2/17) De vrijheid van diensten wordt gewaarborgd door artikel 49, lid 1, van het Verdrag: In het kader van de volgende.
Vrij verkeer van werknemers
OVERHEID EN BTW Drs. P.C.J. Oerlemans.
1 Elektronisch aanbesteden anno 2013 Eis of wens? 7 november Daan Versteeg
GELIJKBERECHTIGING BIJ GRONDAANKOOP
De wet op de marktpraktijken en bescherming van de consument
De Europese Unie: 500 miljoen mensen – 28 landen
Dag voor de zorg Zaterdag 14 september 2013 ‘Aanbesteden in de thuiszorg’
Kogels1 ESBL STUDIEMIDDAG 4 november 2003 HET LOKALE BELASTINGGEBIED Prof. Dr. Han Kogels.
vrij verkeer beginselen
17 juni 2014 en 2 juli 2014 D.J.P. (Douwe) van de Goorberg BBA Concern inkoper CPD Informatiebijeenkomst TenderNed UOV De Kring.
Inkopen & Aanbesteden bij Zaanstad
Het hoe en waarom van internationale sancties. DCSG Informatiesessie exportcontrole en internationale sancties Antwerpen - 21 april 2015.
Aanneming van werken, leveringen, diensten en concessies voor openbare werken 26 september 1996.
Titel De nieuwe aanbestedingswet, 13 december 2012.
Eerste Hulp Bij Aanbesteden Wat zijn de spelregels Hans van Wijck.
© 2013 Universitair Ziekenhuis Gent Informatiesessie Leveren, installeren en in dienst stellen van een behandelingsplanningssysteem ten behoeve van de.
Congres Gebiedsontwikkeling
Evoluties in de nieuwe regelgeving
Wetgeving overheidsopdrachten
Rollenspel EU besluitvorming
Actualiteitsseminarie De zaak Bernard
Actualiteitsseminarie De zaak Bernard
Transcript van de presentatie:

Hoofdstuk 14 Openbare aanbestedingen

(2/11) Van openbare aanbesteding is sprake wanneer: een overheidsinstantie aan een particulier een bepaalde opdracht wil verlenen. Het orgaan – binnen een overheidsinstantie – dat deze opdracht verleent, heet: aanbestedende dienst.

Het begrip overheidsinstantie omvat: de staat, de territoriale lichamen binnen de staat (provincies, gewesten, regio’s, gemeenten, etc), en ‘publiekrechtelijke instellingen’, zoals musea, uitkeringsinstanties, onderwijsinstellingen, etc. (3/11)

De opdracht kan betrekking hebben op: Levering van producten (zoals de levering van kantoorinrichtingen) Verrichten van diensten (zoals diensten van transportbedrijven) Uitvoering van werken (zoals de uitvoering van een bouwproject). Bij uitvoering van werken is steeds sprake van een combinatie van levering van goederen en het verrichten van diensten. (4/11)

Bij openbare aanbesteding zijn de lidstaten verplicht alle in het EG neergelegde regels te respecteren, met name: Het algemeen discriminatieverbod van artikel 12 Het beginsel van het vrije goederenverkeer (artikel 28) Het beginsel van het vrije vestigingsrecht (artikel 43) Het beginsel van het vrije dienstenverkeer (artikel 49) Het beginsel van het vrije kapitaalverkeer (artikel 56) (5/11)

Deze algemene regels uit het EG-verdrag zijn nader uitgewerkt in twee richtlijnen: Richtlijn 2004/18 betreffende coördinatie van procedures voor het plaatsen van overheidsopdrachten voor werken, leveringen en diensten. Richtlijn 2004/17 betreffende coördinatie van procedures voor het plaatsen van opdrachten in de sectoren water- en energievoorziening, vervoer en postdiensten. 6/11)

Richtlijn 2004/18 bevat regels voor de aanbestedende diensten bij het verlenen van grote opdrachten. De richtlijn bevat de volgende basisprincipes: Beginsel van gelijke behandeling Bekendmakingvereisten Regels voor te stellen kwaliteitseisen Toewijzingscriteria (7/11)

Beginsel van gelijke behandeling: Alle potentiële inschrijvers moeten gelijke kansen worden gegarandeerd, ongeacht hun nationaliteit. Bekendmakingvereisten: Alle gegadigden in de lidstaten van de EU moeten tijdig alle noodzakelijke informatie krijgen om zich op tijd te kunnen inschrijven. (8/11)

Regels voor te stellen kwaliteitseisen (zoals vakbekwaamheidseisen): Er mogen alleen kwaliteitseisen worden gesteld die door de richtlijn worden erkend. De richtlijn bepaalt op welke manieren een ondernemer het bewijs mag leveren, dat hij voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen. (9/11)

Toewijzingscriteria: De economisch voordeligste inschrijving of De laagste prijs. Wanneer voor de economisch voordeligste inschrijving wordt gekozen, moet worden aangegeven welke factoren van belang zijn en hoe zwaar deze wegen. Voorbeelden van zulke factoren: Milieukenmerken Leveringstermijn Rentabiliteit Technische bijstand (10/11)

De gemeente Milaan schreef een aanbestedingsprocedure uit voor de verbetering van een voetbalstadion: Het aanbestedingscriterium was de laagste prijs. De gebroeders Costanzo schreven zich in voor de laagste prijs. Het bedrag van hun inschrijving was abnormaal laag. De aanbestedende dienst van de gemeente Milaan kan nu slechts twee dingen doen: De gebroeders Costanzo vragen het bewijs te leveren dat hun inschrijving serieus is. Als dat inderdaad het geval blijkt te zijn, dan moet de opdracht aan hen verleend worden. De opdracht aan de gebroeders Costanzo verlenen, zonder bewijs te vragen dat de inschrijving serieus is. (11/11)

Rechtsbescherming: Europese regels om ervoor te zorgen dat een onderneming bij de nationale rechter een vuist kan maken tegen het niet naleven van de Europese aanbestedingsregels: Een onderneming, die is benadeeld door een beslissing van een aanbestedende dienst, kan in kort geding snel en gemakkelijk eisen dat dit besluit wordt opgeschort. In een latere procedure kan deze onderneming snel en gemakkelijk eisen dat het genomen besluit nietig wordt verklaard en dat de geleden schade wordt vergoed. De Commissie is bovendien verplicht een actieve rol te spelen bij de handhaving van de aanbestedingsregels. (2/11)