. Reacties tot nu toe………………………….. Veenlab. . Waaruit bestaat de pilot? Veenlabproject: Veenlab kennisrotondeproject. Veenlabmethode: de methode waarmee.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Startbijeenkomst Leren Leren in een professionele oefencultuur
Advertisements

Het gebruik van rijke casussen uit de praktijk van management
School Coach Student Docent/ Professional Lerende Persoon.
SOCIAAL WEERBAAR (v.a. groep 4)
Onderwijsbehoeften en Schoolprofiel.
De ontwikkeling van de 7 competenties
Realisatie kindcentrum
Vervolgbijeenkomst 2 Procesfasering bij Leren Leren.
Methodisch begeleiden
Train The Coach Bijeenkomst PMGG d.d
Kennis maken met Opbrengstgericht werken
De kracht van motivatie, hoogtepunten en hobbels
Even voorstellen.... Presentatie PABO-2 september 2009
Leer- werkplaats MPG aanpak
Het Nederlandse onderwijs:
Powerpoint in de klas Michiel D. Jansen o.b.s. De Draaimolen.
Voortgangspresentatie Jonatan Bruggeman
Kansrijke combinatiegroepen
Medmec04 Engagement Les 2. agenda Teams vormen Maatschappelijk thema bepalen Ontwerpprocedure opstellen Dummie Procesverslag.
Leren leren…..en het materiaal?
Workshop MT Opbrengstgericht werken Visie – Opbrengsten – Actie.
Al doende leren training docenten
Invoering van HGW en het werken met groepsplannen
Vandaag Het werken in een community. -Hoe werkt een community? -Wat is Whizzer? -Waarvoor gaan we Whizzer inzetten? -Hoe gaan we Whizzer inrichten? -De.
Leren in nieuwe contexten
Een eerste opzet met mogelijkheden
Voortgangsgesprek fase 1
Programma Doel van vanmiddag Uitgangspunten HGW Opdrachten Evaluatie.
26 mei  Wie ben je?  Verwachtingen? Wettelijk Meerwaarde Valkuilen NODEN – VRAGEN?
Co-teaching Caroline Offerhaus
Leerlingenraad Wat ging er aan vooraf.
Return to Sender.
Startbijeenkomst ptaak jaar 2
Februari 2015 Profielkeuze HAVO 3 T. Verhagen M. van Mens
Een online dagboek van en door de groep.
Het ontstaan van een visie? Er is een behoefte: – Van de ouders – Van het team Inspiratie door anderen (artikels, studiedagen, oproepen, nieuwsbrieven,…)
VIAVINCI Opbrengstgericht Engels in het basisonderwijs Dag 3.
Thema 1: Beelden van onderwijs Thema 1 Beelden van onderwijs Elk thema bestaat uit een onderzoeksdeel (taakgroep) en een theoriedeel (colleges)
SPH deeltijd jaar 2 onderzoeksvaardigheden.
KWALITEIT EN ORGANISATIE WEEK 2 Schpa 2.57.
Opdrachten en eindopdracht
Motivatie en Demotivatie Melany Mol. Wat bespreken we? De leerkracht De klas De school.
Talentgerichte en betekenisvolle gespreksvoering met leerlingen
De drie V’s Visie  De ontwikkeling van ieder kind afzonderlijk staat centraal. De leerling is eigenaar van zijn of haar eigen leren en kan zich in eigen.
TEAMTEACHING Hannah Wielenga Hogeschool Utrecht / Landelijk Ontwikkelpunt NLT 5 juni 2009 Met dank aan: Sjaak Luijtjes – Vader Rijn College.
Projecten van de Universitaire lerarenopleiding Rijksuniversiteit Groningen Omgaan met verschillen in de klas.
ECENT conferentie, Utrecht 12 mei 2011 Hoe lio’s voor te bereiden op omgaan met excellente leerlingen? Ton van der Valk, curriculumcoördinator JCU.
Hoe zet je een team van lectoren aan tot onderzoek?
28 maart 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
De genetwerkte docent Bieke Schreurs, Monique Korenhof & Maarten de Laat.
Schoolplan Een verdere uitwerking van onze visie op toekomstig leren.
Toelichting op het ontwikkelen van digitale content.
Wetenschap & Technologie en zaakvakonderwijs [naam trainer]
17 november 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit, unit onderbouw slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
Nieuwe opzet onderwijs. Huidige situatie onderwijs op Commanderij College: Methode bepaalt grotendeels: Welke onderwerpen worden behandeld Op welke wijze.
WELKOM Tweede jaars OGP6 Onderzoek Bijeenkomst
Begeleiding beginnende leraren: groep B doorlopende leerlijn initieel→ post- initieel Uitgangspunten bij begeleiding startende leraren Doorlopende leerlijn:
Observeren en begeleiden van kleine groepen
Hoezo creatief? Workshop Door: Maaike Zeilstra (De Werveling Soest),
Deskundigheid in Creatief vermogen Utrecht
Passend onderwijs.
Tool IF-1: Onderzoekend leren plannen bij wiskunde
Ouderavond De Borgh 11 oktober Ouderavond De Borgh 11 oktober 2017.
Hoe brengen opdrachten de beroepscontext het klaslokaal in?
Digi(bord)boek project <titel project>
PowerPoint Taal Bijeenkomst 5: Onderwijsaanbod uitvoeren/evalueren
PowerPoint Taal Bijeenkomst 4: Onderwijsaanbod formuleren
PowerPoint Taal Bijeenkomst 7: Evalueren op schoolniveau
Methodisch handelen Week 5 les 4. Methodisch handelen Week 5 les 4.
PowerPoint Taal Bijeenkomst 4: Onderwijsaanbod formuleren
Transcript van de presentatie:

. Reacties tot nu toe………………………….. Veenlab

. Waaruit bestaat de pilot? Veenlabproject: Veenlab kennisrotondeproject. Veenlabmethode: de methode waarmee leerlingen en leerkrachten werken.(zie didactisch model) Veenlabsite: De plek waarbinnen leerlingen en leerkrachten werken met de veenlabmethode. Veenlabcentrum: Hierin werken leerkrachten met de actieonderzoek methode en publiceren ze de resultaten ervan.

. Werkwijze We richten ons in de scholen op Veenlab coaches. De werkwijze is ‘Train de trainer’ –PICTO en QLICT verzorgen workshops voor de Trainers (Veenlab coaches) –Zij begeleiden het gebruik van Veenlab in de klas –Zij begeleiden het actieonderzoek met de coaches of leerkrachten uit. We introduceren het thema vanuit een startopdracht: bv jullie werken bij een toeristisch bureau. We gaan dit opzetten…… werken vanuit de praktijk; toerisme stimuleren in het veengebied –Hoe pakken we dit aan? –Wat moeten we doen? –Wanneer gaan we dit doen –Wat maken we/leveren we op –Wanneer is het af

. Werkwijze vandaag De organisatie –Teams van samenwerkende scholen –Kan als start met een klein groepje in de klas, later de hele klas –Context toevoegen: reclamebureau; motivatie/model om tot structuur/werkzaamheden in de klas te komen –Ideeën: niet te snel kiezen voor het eindproduct; ervaringsgericht door kinderen laten werken; let op dat men niet te snel tevreden is; leerkracht moet zich ook voorbereiden op het thema (op weg naar veenexpert) –Uitwerken met een didactisch model –Zelf (leerkracht/veencoach) bij de voorbereiding leervragen stellen en met deze vragen bv. Het museum ingaan –In de klas verschillende onderwerpen binnen het thema Veen uitwerken/opzetten. Met die verwerkingen uitwisselen met andere scholen (communicatie) –Eventueel in een computerlokaal de verwerking met de kinderen opstarten –Het proces van leren veel aandacht geven; kant en klare zaken werken het beste –Belangstellingspunt, interesse wekken: van daaruit leervragen - nieuwsgierigheid oproepen; toewerken naar uitwerken en productie Keuze voor thema’s: –Welk thema wil de school (of samenwerkende scholen) uitwerken? Turftoerist, Turfschuit, Turfarbeid, ideeën Keuze voor typen leerling eindproducten –Binnen de schoolteams kiezen ‘themasite’, powerpointpresentatie, werkstuk, videoverslag, podcast Ideeën? Uitwerken leerlingopdrachten –In het team leerlingopdracht(en) ontwikkelen Zie voorbeeld didactisch model Zie formulier Resultaten laten zien op volgende bijeenkomst

. Organisatie Met de hele klas –Met startmomenten’bv startend in kleine groepjes –Met verschillende eindproducten –Met kennisuitwisseling tussen scholen –Met structuur door strak voor te bereiden; liefst aan de hand van een didactisch model waarin: Voorbereidingen van de lkr, de coach staat: bv bezoek aan museum; geformuleerde eigen leervragen Opzetten van de lesactiviteiten (van motivatie, belangstellingstellings punt, verkennen van bronnen en het vinden van bronnen; kiezen van het onderwerp, het deelthema; bepalen van instructie of leermomenten, werkvormen van en met kinderen; tijdstippen wanneer deze activiteiten plaatsvinden en de wijze waarop feedback plaatsvindt, eindpresentatie vorm vaststellen (kan in de klas leiden tot verschillende presentatievormen)en de manier van organiseren in de klas

. Informatie over actieonderzoek Leerkrachten stellen zichzelf een vraag: –Zijn mijn leerlingen gemotiveerd? –Hoe hebben ze eraan gewerkt zowel binnen als buiten de school? Ze stellen een praktisch uitvoerbare aanpak op Ze voeren het onderzoek uit Ze doen verslag van de resultaten en doen op basis ervan aanbevelingen

. WAT IS AF OVER TWEE WEKEN Inhoud geven aan de lesactiviteiten; zie vorige sheet met voorbeelden van een didactisch model