Buitenschoolse kinderopvang in Gent en Mechelen. Behoefte aan buitenschoolse opvang MechelenGent Geen steekproef maar via verdeling van vragenlijsten.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
∩ CCR Amsterdam Center for Career Research Paul Jansen Amsterdam Center for Career Research ( Vrije Universiteit Amsterdam i.s.m.
Advertisements

Inclusieve Kinderopvang De Vlaamse Beleidsaanpak.
De samenstelling van de loonkloof
Overzicht Inkomen en armoede bij Belgische ouderen, vergeleken met hun leeftijdsgenoten in buurlanden Niet-monetaire indicatoren van de levensstandaard.
Bérénice Storms 13 december 2012 Beter samen leven : 10 jaar recht op maatschappelijke integratie- 10 jaar POD MI, werkgroep 9, De hoogte van het leefloon.
Vooraf: niet doemdenken!
De verdeling van zorg en arbeid in Nederlandse gezinnen.
Omgaan met kinderen en gezinnen 22 november 2013.
Onderwerpen: Veranderingen: Individuele verantwoordelijkheid en het individueel gedragen van Mensen Continuïteit: wat bleef hetzelfde bij groeps- en individueel.
Aantekening §1 B-nummers.
 Paragraaf 4. Sterke uitbreiding van het personeel in de dienstensector  Personeel in de dienstensector nam sterk toe. De mensen in de dienstensector.
Impact” van de buurt De buurt als leer- en leefomgeving naast de schoolmuren –Isabelle Pannecoucke – OASeS Universiteit Antwerpen Praktijkverhaal –Marc.
Naar evenredige toegankelijkheid Voorrangsregels – 5 juli 2013.
Tijd voor actie? Aanbevelingen voor meer toegankelijke diensten en kansen voor kinderen in Europa Françoise Pissart Directeur Koning Boudewijnstichting.
Paragraaf 4.4 De vrouwenbeweging.
H6 werken Paragraaf
1 De uitkeringstrekkers van de RVA toegelaten op basis van arbeidsprestaties voor de OCMW’s in toepassing van artikel 60 § 7 van de organieke wet betreffende.
Opvoeden binnen een eenoudergezin
VAN HOUTEN-VAN DEN BOSCH E.J., KUIPERS J., PETERS W.A.M.
Lokaal beleid kinderopvang Stuurgroep Brede School 11 februari 2008 Sylvia Walravens Stafmedewerker lokaal beleid kinderopvang.
INTEGRATIE van de OUDEREN in het BELEID. 1 De komende ouderengolf is een zeer groot maatschappelijk succes Lang leven, in goede gezondheid, met zijn tweeën,
0 Kinderen met bijzondere behoeften in Vlaanderen: gezinskenmerken en hun positie in het onderwijssysteem Leen Sebrechts PhD Student, Department of sociology,
Tweede Studiedag Brede School – Vlaams Parlement 16 mei 2008 Een brede Kinderopvang REFLECTIES door Jan Van Gils Onderzoekscentrum Kind en Samenleving.
Voorontwerp decreet Voorschoolse Kinderopvang 6 mei 2011.
Boekje: Kopen en Werken Hoofdstuk 1:
Behoefteonderzoek senioren 2008
Lokaal het verschil maken voor kinderen in armoede
Armoede treft 1 op 5 ouderen
Ouderen als zorgdragers Ouderenparlement 26 april 2010 Antwerpen Kinderopvang.
M AMA, BUURVROUW OF CRÈCHE ? Keuzen en knelpunten in de kinderopvang.
Even voorstellen Anja Hol
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
SOCIAAL HUREN IN VLAANDEREN Sien Winters. INLEIDING 1994: iedereen heeft recht op behoorlijke huisvesting 1997: recht opgenomen in Vlaamse Wooncode Sociale.
Internationale welvaartsverschillen
Voedselzekerheid en maatschappelijke factoren
Welzijnsoverleg Regio Gent Martelaarslaan 204 B, 9000 Gent tel. 09/ WELZIJN WELZIJNSBEHOEFTEN WELZIJNSINFRASTRUCTUUR WELZIJNSBELEID.
Welkom welkom.
Kinderopvang Kan dat beter en op maat? Enquête gehouden december 2005 Presentatie resultaten juni 2006.
Behoefteonderzoek senioren 2009
Hoofdstuk 1 Arme en rijke Nederlanders.
VVSG Inspiratiedag – 2 april 2015 Lokaal loket kinderopvang.
1. 2 Waarom Multimove in Damme ? 3 Nog geen activiteiten naar die doelgroep. Extra sportief aanbod na de schooluren. Meer kleuters aan het bewegen krijgen.
Inspiratiedag Kinderopvang Debat Toekomst BKO ICC Gent, 2 april 2015.
Evidence based onderzoek. Wat is evidence-based ?  Letterlijk betekent dit aanduiding of bewijs.  het gebruik van een bewijs dat de keuze voor een bepaalde.
Welzijnszorg? Sociaal-culturele beweging Met schaamte 45 jaar 5 pijlers: Projecten Fondsenwerving Jongeren en onderwijs Politiek Campagne
1 TH Hoofdstuk 1 Bevolking § 2 en 3
Emancipatiemonitor februari 2011 Emancipatie op stoom Jan Latten.
Vluchtelingen, de uitdagingen voor Hasselt
Departement Onderwijs en Opvoeding Stad Gent Departementshoofd Luc Heyerick.
Minder kinderen, minder scholen? Bijeenkomst gemeente Sluis dinsdag 28 juni 2011.
Perspectieven op een gezond en gelukkig leven
Freekids Kinderopvang
Dienst Kinderopvang Stad Gent
Voorstelling kansarmoedeatlas
Inspiratiedag Kinderopvang Debat Toekomst BKO
Cursus 2.1 Wat hebben mensen nodig? Klas 1 KGT Lesweek 1
Inspiratiedag Kinderopvang Debat Toekomst BKO
Visie ontwikkeling
Lokaal loket kinderopvang
Online tevredenheidsmeting
Doepakket "Kinderopvang voor iedereen"
Posters voor in het geschiedenislokaal
Onderzoeksstrategie: survey
Rookenquête 2018 Een onderzoek voor Stichting tegen Kanker, uitgevoerd door GfK Belgium Rapport 1.
Problemen m.b.t. landbouw en water: hoge verdampingsgraad
Je weet welke soorten gedrukte media er zijn
Lokaal loket kinderopvang
Rein Aantjes strategisch adviseur wonen en sociaal domein
Tervuren Participatieve wijkmonitor Mei 2018 Jo Steyaert Partner
Methodisch handelen Week 6 les 5. Methodisch handelen Week 6 les 5.
Transcript van de presentatie:

Buitenschoolse kinderopvang in Gent en Mechelen

Behoefte aan buitenschoolse opvang MechelenGent Geen steekproef maar via verdeling van vragenlijsten via scholen. Postenquête die rond ging via de dienst bevolking. Behoefteonderzoeken In Mechelen en Gent. -Een representatief behoefteonderzoek buitenschoolse opvang -Gebeurde beiden door het Sociaal Economisch Instituut (SEIN)

Het Mattheuseffect is de sociologische vakterm voor het rijker worden van de rijken en het armer worden van de armen. Kinderopvangen: gezinnen uit de lagere sociale klasse maken er minder gebruik van. Nader toezien wijst echter uit dat dit verschil voor het grootste deel verklaard wordt door het verschil tussen twee- en niet-tweeverdienersgezinnen. Het gebruik wordt dus niet bepaald door het inkomen, maar door de (graad van de) beroepsactiviteit van de ouders.

Kinderopvang:een basisvoorziening Kinderen hebben een lange werkdag.  Kinderen zijn lang weg van huis. Dit wijst tevens op de noodzaak om kinderopvang op te vatten als een maatschappelijke basisvoorziening waar gezinnen met kinderen recht op hebben en die absoluut kwaliteitsvol moet zijn. Werken aan (meer) kwaliteit.  In Vlaanderen gaat heel wat aandacht naar de organisatorische en pedagogische kwaliteit van opvang. Naast specifieke criteria voor de erkende voorzieningen is er het kwaliteitscharter, dat kan beschouwd worden als een minimale kwaliteitsnorm die in elke opvangsituatie dient nagestreefd te worden.

Arbeid en buitenschoolse opvang Geen verschil  Gezinnen waarin beide partners of de alleenstaande voltijds werken zijn proportioneel geen grotere groep gebruikers dan deze met andere werkregimes. Wel verschil  We vonden wel een verschil in gebruik tussen gezinnen waarin beide partners of de alleenstaande als werknemer in de private sector aan de slag zijn en de andere.

Diverse zoekwegen Ouders gebruiken ook andere strategieën om de behoefte aan opvang op te lossen of te vermijden. In de Gentse steekproef werd bevraagd of en in welke mate de loopbaan van de ouders in het verleden gewijzigd werd omwille van opvangmotieven. -4% mannen passen hun werk aan. -1/3 vrouwelijke passen hun werk aan. -1/5 gaat de vrouw deeltijds gaan werken - 1/3 gezinnen zowel man/vrouw passen hun werk aan voor de behoefte van opvang.

Zijn ouders tevreden?  Naast grootouders, nemen scholen globaal gezien het grootste deel van de buitenschoolse opvang op zich. Vraagt men de ouders waarover zij inzake schoolopvang het meest tevreden zijn, zijn het niet de kwaliteitscriteria maar de beschikbaarheid en de openingsuren zie zij aangeven als bepalend voor hun keuze.

Analyse uit Mechelen en Gent  Toch is het belangrijk dat een aantal minder zichtbare problemen van naderbij bekeken wordt: bijvoorbeeld de opvangbehoeften en- problemen van kinderen met speciale zorgbehoeften.  De resultaten inzake gebruik en behoefte komen in Mechelen en Gent sterk overeen, maar het is niet duidelijk of en in welke mate de stedelijke context meespeelt. Daarvoor zijn vergelijkbare onderzoeksgegevens nodig uit andere sub- regio’s van Vlaanderen.

Besluit Kinderen brengen vaak tien tot twaalf uur door op school in alles behalve stimulerende omstandigheden. Deze kinderen hebben een lange werkdag…

Bron Nielandt, B. (1999). Buitenschoolse kinderopvang in Gent en Mechelen. De gids op maatschappelijk gebied : blad met mening (m/v). - jrg. 90, nr. 9 (1999) ; p Geraadpleegd via en_Mechelen_-_Bie_Nielandt_november_99.pdf