De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

 Paragraaf 4. Sterke uitbreiding van het personeel in de dienstensector  Personeel in de dienstensector nam sterk toe. De mensen in de dienstensector.

Verwante presentaties


Presentatie over: " Paragraaf 4. Sterke uitbreiding van het personeel in de dienstensector  Personeel in de dienstensector nam sterk toe. De mensen in de dienstensector."— Transcript van de presentatie:

1  Paragraaf 4

2 Sterke uitbreiding van het personeel in de dienstensector  Personeel in de dienstensector nam sterk toe. De mensen in de dienstensector 'maken' niets. Zij verrichten diensten voor andere mensen. Het zijn mensen als doktoren, verpleegsters, leraren, ambtenaren. Sterke uitbreiding van de middelste laag van de bevolking  Er kwamen steeds meer arbeiders werken in de fabrieken die steeds groter werden. Fabrikanten konden het werk nu niet meer alleen af. Men nam toen mensen in dienst die meer verdienden dan de arbeiders, maar minder dan de rijke bovenlaag. Ook in de dienstensector nam het aantal beter betaalde werknemers toe.

3 Rond 1800 was de bevolking in West Europa in drie lagen verdeeld: Een kleine bovenlaag van zeer rijke mensen, de bourgeoisie en de adel. Een kleine middenlaag van mensen met enig bezit, de kleine burgerij. De onderste laag van arme boeren, landarbeiders en arbeiders in de steden. Opkomst van de fabrikanten Zij werden de belangrijkste groep van de bovenlaag. Minder landarbeiders, meer fabrieksarbeiders Door de opkomst van de industrie konden de landarbeiders en zij die afkomstig waren van de huisnijverheid naar de industrie.

4  Grotere mogelijkheden om van de ene laag in de andere laag terecht te komen Tijdens de Industriële revolutie kwamen er veel nieuwe beroepen bij. De indeling van de samenleving in bevolkingslagen werd minder duidelijk. Het ging nu niet meer om afkomst en bezit, maar ook om wat men presteerde. Men begon arbeiders en werknemers naar prestatie te belonen. Veel hardwerkende mensen uit de benedenlaag slaagden erin zich op te werken naar de middenlaag. Omgekeerd kon het nu ook. Men maakte veel meer kans dan vroeger om in een lagere bevolkingsgroep terecht te komen.


Download ppt " Paragraaf 4. Sterke uitbreiding van het personeel in de dienstensector  Personeel in de dienstensector nam sterk toe. De mensen in de dienstensector."

Verwante presentaties


Ads door Google