De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Paragraaf 2 Het cultuurstelsel.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Paragraaf 2 Het cultuurstelsel."— Transcript van de presentatie:

1 Paragraaf 2 Het cultuurstelsel

2 1602-1798 VOC werd steeds machtiger
Was eigenaar van alle handelsposten in Indonesië Maakte veel winst. Maar halverwege 18e eeuw werd het anders: VOC maakte minder winst, omdat: Engeland werd een grote concurrent. Eigen personeel ging handelen met VOC spullen op zwarte markt.

3 1798 Einde VOC Nederlandse regering nam nu Indonesië over.
Indonesië stond nu onder direct bestuur van de Nederlandse regering Officiële naam werd Nederlands-Indië. Indonesië was arm, met veel schulden. In 1830 kwam de hoogste Nederlandse bestuurder in Indonesië (Gouverneur-generaal van den Bosch) met een plan: het cultuurstelsel

4 Het cultuurstelsel Idee: Alle grond op Java was van Nederland
Alle boeren die daar op werkten, moesten huur betalen (=pacht) Dat betaalde hij dan niet met geld, maar in natura, met landbouwproducten. Alleen maar rijst is nutteloos, dus: Verplicht: 1/5 van je land gebruiken voor interessante producten zoals koffie, indigo, tabak en suiker.

5

6 Cultuurstelsel: Zo kwam Nederland aan gratis producten die ze in Europa verkochten. Zo verdienden ze veel geld. In 1831 hadden ze weer een batig slot: winst, nadat alle kosten betaald zijn. Om veel winst te kunnen maken, waren de lokale koningen belangrijk: zij gaven de opdrachten aan de onderdanen.

7 Dualistisch bestuursstelsel:
In Indonesië werkten er twee bestuursstelsels naast elkaar, het Nederlandse en het Indonesische bestuur. Nederland gaf opdracht aan de Indonesische vorst, en hij regelde het met zijn onderdanen.

8 Indeling: Nederlands bestuur: Gouverneur-Generaal
Residenten (ambtenaar voor 1 provincie) Indonesische bestuur: Vorsten/ Regenten: doen wat de Nederlandsers willen. Maar de bevolking denkt dat zij de macht hebben, dus ze luisteren!

9 Voordelen Indonesië: Meer grond omgezet naar landbouw
Kanalen aangelegd Spoorwegen aangelegd Stuwdammen aangelegd. Fabrieken Betere welvaart ( ooit)

10 Einde paragraaf 2


Download ppt "Paragraaf 2 Het cultuurstelsel."

Verwante presentaties


Ads door Google