De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het socialisme Paragraaf 7..

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het socialisme Paragraaf 7.."— Transcript van de presentatie:

1 Het socialisme Paragraaf 7.

2 Wat is socialisme Een stroming die vooral gelijkheid belangrijk vond. Ze wilde dat productiemiddelen in handen van alle mensen waren zodat de opbrengst gelijk verdeeld zou kunnen worden. Onder productiemiddelen hoort bijna alles wat met landbouw of industrie te maken heeft.

3 Marxisme en de geschiedenis
Genoemd naar bedenker: Karl Marx. Hij vond dat er altijd hetzelfde aan de hand was in de geschiedenis: -Een bevolkingsgroep had de productiemiddelen en dus de macht. -Dit was de heersende klasse. -Zij liet de rest van de bevolking voor zich werken: de onderdrukte klasse. Dit leidde vaak tot strijd: de klassenstrijd.

4 Wanneer kwam er volgens Marx een klassenstrijd?
Als er nieuwe productiemiddelen opkwamen, Dus als de economische verhoudingen veranderen ontstaat er een klassenstrijd en komt er een nieuwe samenleving. Marx leefde tijdens de Industriële revolutie, de bourgeoisie had de productiemiddelen in handen en de arbeiders waren de onderdrukte klasse.

5 Het Marxisme en de toekomst
Marx voorspelde een strijd tussen de bourgeoisie en het proletariaat(arbeiders). Doordat er steeds minder rijken komen en de armen het steeds slechter krijgen zal er een revolutie komen. Dan komen de productiemiddelen in handen van alle mensen. Gevolg = een communistische staat. Eerst zal er een dictatuur komen van het proletariaat en daarna een klasseloze samenleving.

6 Het communistisch manifest
Marx schreef dit in 1848 met Friedrich Engels. Hier beschrijft hij zijn theorie en roept de arbeider op zich te verenigen en op te komen tegen de bourgeoisie.

7 De marxisten vallen uiteen in socialisten en communisten
In 2de helft 19de eeuw veel marxistische partijen in Europese landen. Maar de voorspellingen van Marx kwamen niet uit. Arbeiders kregen het iets beter dus niet steeds slechter zoals Marx gezegd had. De meesten leider van marxistische partijen dat het geen zin had te wachten op de ineenstorting van het kapitalisme.

8 De marxisten zagen 2 mogelijkheden:
1.Gebruik maken van de democratie. Via het kiesrecht de macht krijgen in de regering en zo het socialisme kunnen invoeren. Deze verandering in de leer van Marx wordt revisionisme genoemd. Deze partijen noemde zich sociaal-democratisch. 2. Een revolutie organiseren. Als de gelegenheid zich voordeed zouden de marxisten de regering afzetten. Dit gebeurde in Rusland. Zij gingen hun partij communistisch noemen.

9 De invloed van het Marxisme
Invloed van de leer van Marx toch groot: Rusland werd communistisch en veel andere landen ook. Maar steeds minder. In veel Europese landen kregen socialistische partijen en vakbonden. Hierdoor veranderde ook het denken van niet socialisten. Steeds meer mensen vonden dat iedereen gelijke kansen moest krijgen.

10 Begrippen Marxisme, marxisme-leninisme, revisionisme, socialisme, heersende klasse. Huiswerk woensdag de uur: Samenvatting par5. blz 60 werkboek.

11 Verboden te zeggen Een leerling krijgt een kaartje met het woord dat hij moet uitleggen. Maar hierbij mag hij een aantal woorden niet zeggen. De rest van de klas moet het woord raden. Wie het eerste het goede woord raad is als volgende aan de beurt.


Download ppt "Het socialisme Paragraaf 7.."

Verwante presentaties


Ads door Google