De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

SOCIAAL HUREN IN VLAANDEREN Sien Winters. INLEIDING 1994: iedereen heeft recht op behoorlijke huisvesting 1997: recht opgenomen in Vlaamse Wooncode Sociale.

Verwante presentaties


Presentatie over: "SOCIAAL HUREN IN VLAANDEREN Sien Winters. INLEIDING 1994: iedereen heeft recht op behoorlijke huisvesting 1997: recht opgenomen in Vlaamse Wooncode Sociale."— Transcript van de presentatie:

1 SOCIAAL HUREN IN VLAANDEREN Sien Winters

2 INLEIDING 1994: iedereen heeft recht op behoorlijke huisvesting 1997: recht opgenomen in Vlaamse Wooncode Sociale huisvesting: 1. eigendomssector (sociale koopwoningen, sociale kavels en sociale leningen) 2. huursector (onderdak bieden aan 160,000 gezinnen en alleenstaanden)

3 WAT IS SOCIALE HUISVESTING? De woningtoewijzing verloopt niet via de vrije markt maar ze is gebaseerd op sociale overwegingen Sociale woningen kunnen eigendom zijn van overheden en van non-profitorganisaties, maar ook van winstgevende organisaties en van bewoners-eigenaars. De woningen worden verhuurd beneden de marktprijs (geen noodzakelijk kenmerk) Sociale huisvesting is gericht op gezinnen met een laag of middelhoog inkomen

4 WAT IS SOCIALE HUISVESTING? Sociaal huurpatrimonium: Sociale huisvestingsmaatschappijen  private non-profitorganisaties Vlaams woningfonds, van gemeenten en van OCMW’s Sociaal verhuurkantoren Welzijnsorganisaties (bv beschut wonen)

5 DE VLAAMSE SOCIALE HUISVESTING: ORGANISATIE EN FINANCIERING Niet altijd subsidies van de Overheid! SHM’s zijn autonome vennootschappen huurprijs wordt bepaald in functie van het inkomen en de gezinslast, en houdt rekening met de marktwaarde van de woning.

6 PROFIEL VAN DE SOCIALE HUURSECTOR Beperkt van omvang maar goed van kwaliteit Sociale huur is sterker aanwezig in stedelijk gebied (+sociale hoogbouw komt enkel in steden voor, en dan nog beperkt) Kwaliteit woning beoordelen adhv – uitwendige staat van de woning oordeel van de bewoners over inwendige (subjectief) oordeel van de bewoners over het comfort van de woning + herstellingswerken

7 SOCIAAL HUREN: PROFIEL Goedkoop wonen voor wie over minder middelen beschikt Zwak profiel van de huurders Meestal oudere bevolking Veel alleenstaanden Laaggeschoolden Zieken, arbeidsongeschikten

8 BESLUIT In Vlaanderen zijn er ongeveer 160,000 sociale woningen. Betaalbaarheid en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers. Gemiddelde huurder is tevreden. Het Vlaamse model is vooral een sociaal vangnetmodel.


Download ppt "SOCIAAL HUREN IN VLAANDEREN Sien Winters. INLEIDING 1994: iedereen heeft recht op behoorlijke huisvesting 1997: recht opgenomen in Vlaamse Wooncode Sociale."

Verwante presentaties


Ads door Google