De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Onderwerpen: Veranderingen: Individuele verantwoordelijkheid en het individueel gedragen van Mensen Continuïteit: wat bleef hetzelfde bij groeps- en individueel.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Onderwerpen: Veranderingen: Individuele verantwoordelijkheid en het individueel gedragen van Mensen Continuïteit: wat bleef hetzelfde bij groeps- en individueel."— Transcript van de presentatie:

1 Verandering ,continuïteit en oorzaken Van groepsbelang naar individueel belang?

2 Onderwerpen: Veranderingen: Individuele verantwoordelijkheid en het individueel gedragen van Mensen Continuïteit: wat bleef hetzelfde bij groeps- en individueel belang in de 20ste eeuw? Oorzaken: Welke factoren hebben bijgedragen aan de individualisering van de samenleving en welke hebben bijgedragen dat sommige zaken min of meer onveranderd bleven? Diamantsleperij die door de welvaart mogelijk werd gemaakt.

3 Individualisatie op het gebied van Godsdienst
Rond 1900: De geestelijken besloten zo ongeveer alles voor de gelovige mensen, op het gebied van o.a. scholen. Rond 1950: Ouders en ook de jongeren verzetten zich en kozen voor de vrijheid. Na 1970: Er komen grote veranderingen in de godsdiensten. Mensen die voorheen bij de ene godsdienst hoorde, voelde zich nu tot de andere aangetrokken. Een katholieke schoolvilla

4 Individualisatie op sociaal-economisch gebied.
Begin van de 20e eeuw: Men leefde veel meer in groepen dan nu. Er waren bepaalde rangen, zoals: boeren, kantoorpersoneel e.d. Na 1950: Het individu was niet langer ondergeschikt aan de groep. Mensen willen doen en laten steeds meer baseren op het eigen belang en eigen opvattingen.

5 Individualisatie op sociaal-economisch gebied.
Na 1950: De samenleving werd meer individualistisch nadat de welvaart ging stijgen. (Bijvoorbeeld toen de televisie zijn intrede deed in 1951). Na 1984: Abortus word mogelijk en euthanasie werd na 1994 vrijgesteld van straf.

6 Individualisatie op politiek gebied
Na 1900: Algemeen kiesrecht werd geaccepteerd :Mensen zijn lid van een partij en stemden er ook trouw op. Na 1960: Het is niet meer nodig lid van een partij te zijn en te stemmen door de welvaart. Eind 20ste eeuw: Kiezers tonen minder interesse in de hedendaagse politiek. Een van de 1e stembussen

7 Individualisatie op cultureel mentaal gebied
Na 1960: Mensen vulden voortaan zelf dingen in en dat werd ook aan de kinderen overgedragen,dat ze vrij waren zelf te kiezen. In de jaren ’70 waren het scheiden van de man/vrouw een ernstige zonde, tegenwoordig is het erg populair Jongeren kunnen zelf kiezen waar ze naartoe gaan, zoals hier een popfestival

8 Continuïteit qua godsdienst
Binnen deze sector is nog vrijwel alles hetzelfde gebleven. De kerk is ouderwets gebleven en niet met zijn tijd mee gegaan. Mede door dat en de toenemende welvaart is de ontkerkelijking begonnen.

9 Continuïteit sociaal-economisch gezien
In deze sector is vrijwel niets hetzelfde gebleven. Iedereen heeft meer rechten gekregen en van de oude rechten word beter gebruik gemaakt. Ook kunnen vrouwen bijna elke baan uitvoeren zonder dat dat “vreemd” is.

10 Continuïteit politiek gezien
Binnen de politiek is veel hetzelfde gebleven. De verschillen tussen partijen zijn in het begin van de 20ste eeuw ontstaan. Toch worden deze nu minder goed zichtbaar.

11 Continuïteit cultureel en mentaal gezien
Ook op dit gebied is vrijwel niets hetzelfde gebleven. Iedereen is vrijer in denken en doen,het motto van veel mensen is dan ook : “Alles mag ,niets moet.

12 Welke factoren hebben bijgedragen tot de individualisering?
De toenemende welvaart. Technologische ontwikkelen Meer rechten o.a. betere rechten voor de vrouwen. Betere positie van de vrouw in de maatschappij 2 bejaarde vrouwen stemmen voor het eerst in hun leven.

13 Factoren die ervoor gezorgd hebben dat sommige dingen min of meer hetzelfde bleven
Dankzij de WOII zijn mensen hechter gaan samenwerken en er komen nationalistische gevoelens Je ziet dat als er oorlog komt dat mensen “bij elkaar gaan kruipen”.Mensen zochten steun bij elkaar , om verandering in de problemen te brengen. Tanks klaar om ingezet te worden

14 Stakingen Stakingen tegen werkloosheid

15 VERKEERSDRUKTE Toenemend verkeer door welvaart

16 De WOII in Nederland Het zoeken van velen naar overlevenden.

17

18

19 Eerste vliegtuig, meer verkeer, veldkeukens


Download ppt "Onderwerpen: Veranderingen: Individuele verantwoordelijkheid en het individueel gedragen van Mensen Continuïteit: wat bleef hetzelfde bij groeps- en individueel."

Verwante presentaties


Ads door Google