Hfdst 30 Bestuurlijke boete Blz. 325-327. Bestuurlijke boete De bestuurlijke boete kan door een daartoe bevoegde overheidsdienst zonder tussenkomst van.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
-van controle naar loslaten-
Advertisements

1 © Boot Advocaten U heeft een risicovol bedrijf in uw gemeente; wat dan? Alexandra Boot Erik van der Steen Boot Advocaten 2 juli 2012.
Het Burgerarrest Het burgerarrest moet voldoen aan de volgende voorwaarden: - Er is sprake van een strafbaar feit - Er is sprake van een verdachte - Er.
Introductie Bestuurlijke boete Huisvestingswet
Bijeenkomst Vereniging voor Mededingingsrecht
Bestuursrecht Klas MED1 LES
GAS-beleid in Gent PersSalon Stad Gent – 28 maart
Nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro)
WHATS-APP Buurtpreventie
Hoe pak je handhaving aan?
Het auteursrecht van deze presentatie berust bij de uitgever: Brink Boa Services vof, KvK nr Deze presentatie is ter beschikking gesteld op:
Domein horeca De Drank- en Horecawet en lokaal alcoholbeleid; nu en straks Sandra van Ginneken, tijdelijk adviseur DHW.
Je kunt het sommige mensen af en toe naar de zin maken… Maar je kunt het niet iedereen altijd naar de zin maken. De burgemeester en zijn bevoegdheden.
Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA)
Betrouwbaarheidstypologie
2.3 De pet past ons allemaal Nakijken Intro HC Opdracht Opdracht bespreken Huiswerk.
1.1: in de naam der wet Nakijken Intro HC Opdracht Opdracht bespreken
De omgevingsvergunning onderzocht: anders werken, anders denken.
Handhavingsbeleid brandweer Industriële veiligheid
Hoofdstuk 7: Nederland een rechtsstaat Hoe worden rechten gegarandeerd?
Geschreven door Koen Van Heddeghem
De Wet Bibob en vastgoedtransacties
Les htv2 hfdst 38 APV Blz
Bibob en huisvesting in Amsterdam
Hfdst 21 Onderzoek aan lichaam of kleding
Hfdst. 27 opbouw en structuur PV
Hfdst 20 vrijheidsbenemende maatregelen
Recht Gemaakt door Christian grootscholten Peter leeuwestein
De praktijkles Htv 1 en 2.
2.2 Pak de boef dan, als je kan
Materieel Strafrecht Hfdst 8 blz
Hfdst. 26 Het Proces-Verbaal
Hfdst 30 De politiestrafbeschikking
Hfdst 15 strafprocesrecht
Hfdst. 9 De strafbepaling
1.2: geschiedenis van de rechtsstaat
Hfdst. 29 Wet Mulder Blz
Hfdst 18 Staandehouden Blz
Hfdst 31 optreden in bekeuringssituaties
Hfdst. 25 Burgerlijk recht Blz Identiteitsgegevens Voornaam/-namen: Ouders kiezen de voornaam/-namen van hun kind. De ambtenaar van de Burgerlijke.
Opdracht krantenartikelen
Les htv2 APV/Handhaving Oud blz Handhaving Handhaving = elke handeling die erop gericht is de naleving door anderen van rechtsregels te bevorderen.
Hoofdstuk 7 paragraaf 1: de regio
Hfdst. 19 Aanhouden Blz
Inspectie SZW en handhaving. DE INSPECTEUR Toezichthouder op basis van artikel 24 Arbowet. Buitengewoon opsporingsambtenaar op grond van artikel 142 Wetboek.
RUD Drenthe. Introductie RUD Drenthe heeft 13 bevoegde gezagen ( 12 gemeenten en de provincie Drenthe) Takenpakket van de RUD zijn alle uitvoerende milieu.
Rechtsstaat 4Havo Paragraaf 2 Wie kan de macht van de overheid controleren?
Bestuurlijke handhaving en aansprakelijkheid Prof.mr. G.T.J.M. Jurgens 18 april 2012.
Rotterdam, 00 januari 2007 Kijken naar kinderen Bijeenkomst 3 kwartaal 3.
Basisstof 1 Orgaandonatie Wat vind jij ervan?
Hoe werkt een gemeente? Welkom Opdracht vandaag Gemeente werkt met Bureaucratie Democratie Schema Beleid Maken Vaststellen Toepassen Conclusie.
Periode 3 Verzorgen van de winkel en/of opslagruimte Kerntaak: verzorgen ontvangst en verwerking van goederen Hoofdstuk: Verbeteringen en personeel Par:
Het ABC van de GAS-wet: een kort overzicht van de mogelijkheden van de GAS- wet #VVSGhandhaven 26 mei Mechelen.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Voor de rechter”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Voor de rechter”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over “Van politie naar officier”
Thema 2: De rechtsstaat.
Wetboek van Strafrecht in het algemeen
Lokaal afvalbeleid handhaven: durven en doen
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over “Van politie naar officier”
Herstelrecht in het kort
Paragraaf 4 en Halt.
BOA- DAG FUNCTIONEEL PARKET AMSTERDAM G.T.M. (Gerrie) de Boer
De bestuurlijke strafbeschikking milieu
Cursus 3.1 Wetten en Regels Klas 2 KGT Lesweek 3
Cursus 3.1 Wetten en Regels Klas 2 BK Lesweek 4
Milieu wet en regelgeving
Hfdst 31 optreden in bekeuringssituaties
SEL Les 2: normen en waarden.
Transcript van de presentatie:

Hfdst 30 Bestuurlijke boete Blz

Bestuurlijke boete De bestuurlijke boete kan door een daartoe bevoegde overheidsdienst zonder tussenkomst van het OM of een rechter worden opgelegd. Het CJIB int de boete. De gemeente hoeft voor dit soort zaken niet de politie in te schakelen. Ook overlastfeiten (aantal overtredingen in APV) kunnen op deze manier worden afgehandeld. De gemeente moet vastleggen welke verordeningen worden afgedaan via een bestuurlijke boete. De gemeente ontvangt zelf de inkomsten uit de boetes, maar is dan wel verantwoordelijk voor het innen en de bezwaarprocedure. De politie blijft wel bevoegd ook op te treden tegen deze overtredingen, al ligt de prioriteit voor handhaven bij de gemeente. De bestuurlijke boete wordt opgelegd door een bestuurlijk toezichthouder (tevens BOA)

De bestuurlijke boete De bestuurlijke boete verschilt op de volgende punten van andere bestuurlijke handhavingsinstrumenten: De bestuurlijke boete is een punitieve (bestraffende) sanctie. De andere bestuurlijke instrumenten zijn gericht op het opheffen of voorkomen van herhaling van een situatie Bij de bestuurlijke boete hoeft de overtreder niet eerst een waarschuwing te ontvangen Het voordeel van de bestuurlijke boete is dat deze wordt opgelegd en onmiddellijk uitgevoerd door een en dezelfde instantie. Het maken van beleid en de handhaving van de regels liggen dus bij 1 orgaan.

De bestuurlijke strafbeschikking De bestuurlijke strafbeschikking is een sanctie-instrument waarmee een boete kan worden opgelegd door bijv. een provincie, gemeente of waterschap. Het gaat om feiten vergelijkbaar met de bestuurlijke boete en kan door een BOA in dienst bij de gemeente worden toegepast. Formeel vaardigt niet de gemeente, maar de OvJ deze strafbeschikking uit. Het Rijk draagt zorg voor de inning van boetes (via CJIB). Deze strafbeschikking berust op schuldvaststelling van de verdachte (het moet duidelijk zijn dat de verdachte schuldig is aan het strafbare feit). De verdachte kan in verzet gaan bij het OM als hij het niet eens is met de boete.

Opdracht Werk in groepjes van 3. Iedereen in het groepje schrijft een combibon uit van een andere bestuurlijke strafbeschikking. Zodra iedereen dit heeft gedaan, laat je een ander uit het groepje de combibon controleren. Diegene schrijft op wat zijn/haar op-/aanmerkingen zijn en bespreekt dat met degene die de combibon heeft uitgeschreven. Iedereen in het groepje kijkt 2 combibonnen na. Neem de op-/aanmerkingen die je hebt gehad met je combibon de volgende les mee.