De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

2.3 De pet past ons allemaal Nakijken Intro HC Opdracht Opdracht bespreken Huiswerk.

Verwante presentaties


Presentatie over: "2.3 De pet past ons allemaal Nakijken Intro HC Opdracht Opdracht bespreken Huiswerk."— Transcript van de presentatie:

1 2.3 De pet past ons allemaal Nakijken Intro HC Opdracht Opdracht bespreken Huiswerk

2 Nakijken Ik controleer aantekeningen en huiswerk Steekproefsgewijs Als ik rondloop bespreken jullie samen de antwoorden op het huiswerk Als iets niet duidelijk is behandelen we dat samen

3 Intro Is het goed als burgers zelf achter criminelen aangaan als bijvoorbeeld hun winkel beroofd wordt? http://www.metropolistv.nl/nl/zoeken/het-recht-in- eigen-hand-in-zambia

4 HC: Die pet past ons allemaal Kern van de paragraaf: Hoe actief mogen burgers zijn in de strijd tegen criminaliteit? Alleen de rechter mag beslissen of iemand schuldig is, niet de bevolking of de pers. Als je slachtoffer bent doe je aangifte. De dader heeft geen ruzie met jou maar met de overheid (politie en openbaar ministerie)

5 HC: Die pet past ons allemaal (2) Eigenrichting : burgers spelen eigen rechter -> mag niet Actief burgerschap: burgers helpen bij het bewaken van de rechtsorde (door elkaar aan te spreken en verdachte zaken te melden aan de politie) –> mag wel Eigenrichting mag niet, maar actief burgerschap wel. Waar ligt de grens? – Jezelf verdedigen mag, maar je mag niet verder gaan! (noodweer) – Je mag met een burgerwacht de buurt beveiligen en mensen die een delict plegen in bedwang houden (burgerarrest), maar je mag jezelf niet bewapenen!

6 Opdracht: Debat over schema 1.Maak de tabel af met paragraaf 2.3 2.Debatteer over een stelling (volgende sheet) in groepen van 4 3.Één persoon leidt het debat 4.De leiders wisselen van groep 5.De leiders vertellen het verschil tussen beide debatten Type politiciconservatieveProgressieveMidden Is er klassenjustitie in Nederland en is dat erg? (paragraaf 2.1) Hoe moeten we de pak- en strafkans verhogen? (paragraaf 2.2) Moeten we in Nederland meer eigenrichting toestaan? (2.3)

7 Type politiciconservatieveProgressieveMidden Is er klassenjustitie in Nederland en is dat erg? (paragraaf 2.1) Nee, want blauweboordenc riminaliteit raakt de mensen meer Ja want verschil tussen mensen is niet goed. Politici en professionals moeten kijken of er minder klassejustitie plaats kan vinden Hoe moeten we de pak- en strafkans verhogen? (paragraaf 2.2) Prestatiecontract en en lik op stuk beleid verminderen de criminaliteit Moeten we in Nederland meer eigenrichting toestaan? (2.3)

8 Stelling 1: Eigenrichting bij fraude moet worden toestaan Stelling 2: prestatiecontracten geven burgers een veiliger gevoel en voorkomen eigenrichting

9 Huiswerk Opdracht: Huiswerk: 3 en 7 Digitaal lesmateriaal Iedereen die de Tekeningen niet gemaakt heeft moet zich melden!


Download ppt "2.3 De pet past ons allemaal Nakijken Intro HC Opdracht Opdracht bespreken Huiswerk."

Verwante presentaties


Ads door Google