De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Politieke partijen en populisme

Verwante presentaties


Presentatie over: "Politieke partijen en populisme"— Transcript van de presentatie:

1

2 Politieke partijen en populisme
Nakijken Intro HC Opdracht politieke partijen Opdracht standpunten Deze les omdat de paragrafen hierna en het bezoek aan Den Haag niet te begrijpen is als jullie niks weten van de politieke partijen in Nederland. Je boek besteed daar in iedere paragraaf beetje aandacht aan maar legt het nergens goed uit. 5 min Begin: Absenten. Wat gaan we doen deze les. 5 nakijken: Wees duidelijk over aantekeningen en controle daarvan! – vraag in dit geval terug over vorige les! 10 intro: goed nabespreken 15: HC 20: opdr leggen memorie 15: opdr standpunten + nabespreken

3 Nakijken Ik controleer aantekeningen en huiswerk Steekproefsgewijs
Als ik rondloop bespreken jullie samen de antwoorden op het huiswerk Als iets niet duidelijk is behandelen we dat samen 4.3: 4, 11 5.1: 2

4 Intro: wat is populisme?
Berlusconi Nigel Farage Populisme is tegen de zittende elite. Tegen zakkenvullers in Den Haag en Brussel verhaal. Weinig inhoudelijke ideeen maar vooral een gevoel oproepen en op het gevoel van mensen inspelen. Zoals bij veiligheid. Niet op de cijfers maar op de angst. Nigel Paul Farage (Farnborough, 3 april 1964) is een Britse politicus en leider van deUnited Kingdom Independence Party (UKIP). Hij is ook lid van het Europees Parlement voor Zuidoost-Engeland. Hij is mede-voorzitter van de eurosceptische fractie Europa van Vrijheid en Democratie in het Europarlement.

5 populisme De populisten zeggen dat ze namens
het ‘gewone’ / ‘hardwerkende’ volk spreken Populisten zetten zich af tegen de gevestigde macht (elite / ‘die zakkenvullers in Den Haag’) Verheerlijking van het eigen volk en de eigen cultuur (‘De’ Nederlander bestaat) Vaak één sterke leider Populisme is tegen de zittende elite. Tegen zakkenvullers in Den Haag en Brussel verhaal. Weinig inhoudelijke ideeen maar vooral een gevoel oproepen en op het gevoel van mensen inspelen. Zoals bij veiligheid. Niet op de cijfers maar op de angst.

6 Kort de vier begrippen uitleggen
Kort de vier begrippen uitleggen. Dan via kieskompas pas met de thema’s spelen. Ik leg vervolgens uit dat progressief/conservatief meer om immateriële zaken gaat en links/recht om sociaaleconomische thema’s. Ik ga naar de website van het kieskompas en laat het assenstelsel zien. Bij het kieskompas is het mogelijk om een thema (thema’s zijn genoemd bij de leerdoelen) niet mee te laten rekenen. Door dat te doen schuiven de partijen. Wanneer Europa niet meetelt is de PVV bijvoorbeeld minder conservatief dan wanneer dit wel meetelt, D66 wordt juist iets conservatiever. Zo laat ik de leerlingen visueel de standpunten van partijen op een thema zien en wordt het assenstelsel langzaam duidelijk. Ik doe hetzelfde met milieu (VVD wordt progressiever) en met werk (VVD wordt linkser en PvdA rechtser). Alleen nu vraag ik de leerlingen te voorspellen wat er gaat gebeuren. Vingers opsteken wie denkt dat de VVD conservatiever wordt en vingers opsteken wie denkt dat ze progressiever worden, zonder milieu.

7 Opdracht politieke partijen
Deze opdracht laten maken met knippen en leggen. Geef ze om de zoveel minuten een nieuw vel. Laat ze op het laatste een foto maken. Na deze sheet snel terug op assenstelsel.

8 Opdracht: standpunten
Kies één van de onderstaande opdrachten en lever die in Ga op je mobiel naar de website van één van de politieke partijen en zoek daar een standpunt van hun op. Past dit standpunt bij hun positie in het assenstelsel? Leg uit. Voorspel twee concrete standpunten van één partij aan de hand van hun positie in het assenstelsel. De leerlingen moeten op hun mobiel naar de websites van drie politieke partijen gaan en van iedere partij een actueel nieuwsbericht vinden. Vervolgens moeten ze beantwoorden of deze nieuwsberichten passen bij de positie van die partij op het assenstelsel. Vervolgens vraag ik leerlingen een aantal standpunten van de SP en van het CDA te voorspellen aan de hand van hun positie binnen het assenstelsel.


Download ppt "Politieke partijen en populisme"

Verwante presentaties


Ads door Google