De eerste boekingsbescheiden. Je koopt contant op de markt 15 kg paprika’s in a € 6,50 per kilo. Je koopt op rekening een krat courgettes voor 22 euro inclusief BTW. Je hebt een zakendiner waarvoor je een rekening schrijft van € 1800,-- euro excl. BTW. Dezelfde gasten verbruiken voor €2400,-- euro sterke drank. Daar schrijf je een aparte rekening voor.
Vervolg. De messenman slijpt al de messen en geeft bij aflevering een rekening groot € 356,--. Je betaald crediteur HANOS per bank € 760,--. Met internet bankieren zie je dat het zakendiner in zijn geheel betaald is.
Controleronde 1 Tel alle kolommen van de dagboeken een voor een op en schrijf ze met potlood in de verschillende kolommen.
Journaalposten en afsluiten 1 Financiële feiten worden eerst gesorteerd. 2 Boekingsdocumenten worden daarna in een dagboek geboekt. 3 Op basis van de dagboeken worden de journaalposten gemaakt. 4 De journaalposten worden naar de kolommenbalans overgebracht. 5 De eindbalans wordt opgesteld.
Journaalposten kasboek ontvangsten(debetzijde) Omschrijving Debet Credit Totaal kas ontvangen Kruisposten Omzet food Omzet Beverage Te betalen BTW Hoog Te betalen BTW Laag Diversen:
Journaalposten kasboek uitgaven(credit) Omschrijving Debet Credit Totaal kas uitgaven Kruisposten Inslag food Inslag Beverage Te vorderen BTW Diversen:
Journaalposten bankboek ontvangsten Omschrijving Debet Credit Totaal bank ontvangen Kruisposten Debiteuren Diversen:
Journaalposten bankboek uitgaven Omschrijving Debet Credit Totaal bank uitgaven Kruisposten Crediteuren Diversen :
Journaalposten Inkoopboek Omschrijving Debet Credit Voorraad food Voorraad beverage Inslag Food Inslag beverage Te vorderen BTW Diversen : Crediteuren
Journaalposten Verkoopboek Omschrijving Debet Credit Debiteuren Omzet food Omzet beverage Te betalen BTW Hoog Te betalen BTW Laag Diversen :
Orden de journaalposten Alle debet boekingen boven aan. Alle creditboekingen onderaan Volgorde mate van liquiditeit (van illiquide naar liquide)
Van journaalposten naar de kolommenbalans Grootboekrekening Proefbalans Saldibalans Resultaten rekening Eindbalans Debet Credit Bedrijfspand Inventaris Voorraad food Voorraad beverage Prive Debiteuren Kas Bank Te vorderen BTW Eigen vermogen Crediteuren Bedrijfskosten Te betalen BTW Hypotheek Omzet food Omzet beverage Inslag food Inslag Beverage Winst Totaal
Wat zijn privé opnames/stortingen ? CH PH KANO Privé onttrekkingen: Rente Gewaardeerd loon Pacht Winst
Berekenen nieuwe eigen vermogen. Oude eigen vermogen O-(I+K) Winst + Saldo Prive +/ - Nieuwe eigen vermogen
En weer naar de eindbalans activa passiva Bedrijfspand Eigen vermogen Inventaris Hypotheek Voorraad food Crediteuren Voorraad beverage Te betalen BTW Debiteuren Te vorderen BTW Bank Kas € 0,00 - € 0,00