De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Bedrijfsadministratie

Verwante presentaties


Presentatie over: "Bedrijfsadministratie"— Transcript van de presentatie:

1 Bedrijfsadministratie
Hoofdstuk 6 Subadministratie en dagboeken

2 1 De balans 2 Veranderingen in de balans
1 De balans 2 Veranderingen in de balans 3 Grootboekrekeningen en journaal 4 Rekeningschema en kolommenbalans 5 De boekhoudcyclus 6 Subadministratie en dagboeken 7 Omzetbelasting 8 Afschrijven en kruisposten 9 Administratie van een onderneming

3 Wat heb ik de vorige les geleerd?
Wat ga ik nu leren?

4 Boekhoudcyclus met subadministratie
Hoofdstuk 6 Subadministratie en dagboeken Boekhoudcyclus met subadministratie

5 Saldibalans en subadministratie
Hoofdstuk 6 Subadministratie en dagboeken Saldibalans en subadministratie Op het moment dat een ondernemer de saldibalans heeft gemaakt, gaat hij de bedragen van de saldibalans controleren, bijvoorbeeld: Het saldo van de bank door het bankoverzicht te bekijken. Het saldo van de kas door de kas te tellen. Het saldo van de debiteuren door alle openstaande bedragen op de verkoopfacturen op te tellen. Het saldo van de crediteuren door alle openstaande bedragen op de inkoopfacturen op te tellen. Het saldo van de voorraad door de voorraad te tellen.

6 Hoofdstuk 6 Subadministratie en dagboeken

7 Hoofdstuk 6 Subadministratie en dagboeken
Een subadministratie geeft een specificatie van een grootboekrekening. Subadministratie Debiteuren is een specificatie van de grootboekrekening Debiteuren. Subadministratie Crediteuren is een specificatie van de grootboekrekening Crediteuren. Subadministratie Voorraad is een specificatie van de grootboekrekening Voorraad.

8 Subadministratie debiteuren
Hoofdstuk 6 Subadministratie en dagboeken Subadministratie debiteuren Voor elke klant is er subgrootboekrekening waarop het verloop van de vordering wordt bijgehouden.

9 Subadministratie crediteuren
Hoofdstuk 6 Subadministratie en dagboeken Subadministratie crediteuren Voor elke leverancier is er subgrootboekrekening waarop het verloop van de schuld wordt bijgehouden. Voor het bijwerken van de subgrootboekrekening van een crediteur gelden dezelfde regels als voor het bijwerken van de grootboekrekening Crediteuren, dus: Een subgrootboekrekening Crediteuren moet je crediteren bij toename van de schuld aan de crediteur. Een subgrootboekrekening Crediteuren moet je debiteren bij afname van de schuld aan de crediteur.

10 Subadministratie voorraad
Hoofdstuk 6 Subadministratie en dagboeken Subadministratie voorraad In de voorraadadministratie wordt voor elke soort goederen een subgrootboekrekening gemaakt.

11 Hoofdstuk 6 Subadministratie en dagboeken
Bijboek voorraad De voorraadadministratie wordt vaak alleen in hoeveelheden bijgehouden. We noemen de subadministratie Voorraad dan een bijboek. Een bijboek is dus een subgrootboek dat je bijhoudt in aantallen.

12 Hoofdstuk 6 Subadministratie en dagboeken
In een dagboek noteert de ondernemer alle financiële feiten van dezelfde soort: Factuurdagboeken financiële dagboeken memoriaal

13 Hoofdstuk 6 Subadministratie en dagboeken
Factuurdagboeken De dagboeken die je bijwerkt aan de hand van een factuur zijn: Inkoopboek Verkoopboek

14 Financiële dagboeken De financiële dagboeken zijn:
Hoofdstuk 6 Subadministratie en dagboeken Financiële dagboeken De financiële dagboeken zijn: bankboek kasboek De financiële dagboeken worden geopend met het beginsaldo. Een financieel dagboek sluit je af door het eindsaldo te vermelden. Vanuit een financieel dagboek maak je twee journaalposten: een journaalpost van de ontvangsten een journaalpost van de uitgaven

15 Financiële dagboeken, vervolg
Hoofdstuk 6 Subadministratie en dagboeken Financiële dagboeken, vervolg In een financieel dagboek wordt ook meteen aangegeven op welke grootboekrekening de mutatie geboekt moet worden. Deze grootboekrekening wordt de tegenrekening genoemd. Het beginsaldo en eindsaldo neem je niet mee in de collectieve journaalpost. Je noteert dan bij grootboekrekening PM. PM betekent pro memorie, ofwel ter herinnering.

16 Hoofdstuk 6 Subadministratie en dagboeken

17 Hoofdstuk 6 Subadministratie en dagboeken
Memoriaal In het memoriaal komen alle financiële feiten die niet in een ander dagboek passen In het memoriaal staan allemaal verschillende soorten financiële feiten Je kunt geen collectieve journaalpost maken vanuit het memoriaal Omdat alle posten verschillend zijn, moet je elke post apart journaliseren


Download ppt "Bedrijfsadministratie"

Verwante presentaties


Ads door Google