Hfdst. 29 Wet Mulder Blz. 309-322.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het Burgerarrest Het burgerarrest moet voldoen aan de volgende voorwaarden: - Er is sprake van een strafbaar feit - Er is sprake van een verdachte - Er.
Advertisements

Handhaving van milieurecht in Nederland
Bijeenkomst Vereniging voor Mededingingsrecht
Inbeslagneming (IBSN)
Bestuursrecht Klas MED1 LES
Beroepsgeheim op de SEH
Hoofdstuk 17 Rechtsbescherming.
Verhoor door AIG Uw rechten en plichten
Misdrijven die tegen een BOA gepleegd kunnen worden
Rechtshandelingen van de Unie
Binnentreden Pagina’s 79 t/m 84
Nederlandse Politieacademie
Het auteursrecht van deze presentatie berust bij de uitgever: Brink Boa Services vof, KvK nr Deze presentatie is ter beschikking gesteld op:
ADMINISTRATIEVE SANCTIES
Arrest Hendrikx - Peters
Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA)
Dertig jaar na Uniser-affaire
Netwerkdag 15 april Implementatie Handhaving in de VR 2 Workshop Implementatie Handhaving in de VR Robert Luinge 15 april 2009.
Rechtsbronnen wet gewoonte jurisprudentie verdrag ©2006 mr. J. Keizer.
Aangifteplicht en schuldig verzuim F. Hutsebaut
BRZO dag 15 mei 2014 Marike Bakker.
R ACISME B ESTRIJDEN (E EN P RAKTISCHE G IDS ) Uitgave van de Liga voor Mensenrechten.
Wet- en regelgeving inzake stoken in Nederland
Seminar 23 april 2014: Uw rechten en plichten bij een inval
Les htv2 hfdst 38 APV Blz
Hfdst 21 Onderzoek aan lichaam of kleding
Hfdst. 27 opbouw en structuur PV
Hfdst 20 vrijheidsbenemende maatregelen
Hoofdstuk 3 Inleiding Recht
Materieel Strafrecht Hfdst 8 blz
Hfdst. 26 Het Proces-Verbaal
Hfdst 30 De politiestrafbeschikking
Hfdst 15 strafprocesrecht
Hfdst. 9 De strafbepaling
Rechtsstaat 22 april Rechtsstaat 22 april 2008.
Hfdst 18 Staandehouden Blz
Hfdst 31 optreden in bekeuringssituaties
Hfdst. 25 Burgerlijk recht Blz Identiteitsgegevens Voornaam/-namen: Ouders kiezen de voornaam/-namen van hun kind. De ambtenaar van de Burgerlijke.
De Richtlijn Drukapparatuur
Opdracht krantenartikelen
Les htv2 APV/Handhaving Oud blz Handhaving Handhaving = elke handeling die erop gericht is de naleving door anderen van rechtsregels te bevorderen.
Hfdst 30 Bestuurlijke boete Blz Bestuurlijke boete De bestuurlijke boete kan door een daartoe bevoegde overheidsdienst zonder tussenkomst van.
Hfdst. 19 Aanhouden Blz
Aansprakelijkheid en bewonersinitiatieven
INLEIDING ontwikkelingen Awb en attributie Luurt Wildeboer 15 april 2009.
Transactie wordt fiscale strafbeschikking Mr. J.H.(Hans) Peek Peek advocaten-belastingkundigen te Utrecht Specialisten in FIOD- en douanezaken 6 oktober.
Inspectie SZW en handhaving. DE INSPECTEUR Toezichthouder op basis van artikel 24 Arbowet. Buitengewoon opsporingsambtenaar op grond van artikel 142 Wetboek.
Handhaving onder de vierde tranche Awb
Het ABC van de GAS-wet: een kort overzicht van de mogelijkheden van de GAS- wet #VVSGhandhaven 26 mei Mechelen.
Recht in Gedwongen Kader WIGK Recht WIGK. 2 Regelgeving in het strafrecht geeft duidelijk aan welke handelingen van personen ontoelaatbaar of onrechtmatig.
Jeugdstrafrecht Wetboek van strafvordering: Regelt wat er gebeurt als er een strafbaar feit is gepleegd. Het beschrijft de rechten van de verdachten, de.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Voor de rechter”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Voor de rechter”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
Strafrechtketen Dit is Cesare L. Cesare L. is 68 jaar oud.
Inleiding recht Hoofdstuk 5.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over “Van politie naar officier”
Thema 2: De rechtsstaat.
Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA)
Hoofdstuk 15 paragraaf 15.6 en 15.7
Wetboek van Strafrecht in het algemeen
Binnentreden Pagina’s 79 t/m 84
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over “Van politie naar officier”
Grootste verschil Nederland & Turkije
Strafuitsluitingsgronden
BOA- DAG FUNCTIONEEL PARKET AMSTERDAM G.T.M. (Gerrie) de Boer
Misdrijven die tegen een BOA gepleegd kunnen worden
Overzicht Bezittingen (debet =links) en Schulden (credit=rechts)
Veranderopgave handhaving
Hfdst 31 optreden in bekeuringssituaties
Transcript van de presentatie:

Hfdst. 29 Wet Mulder Blz. 309-322

Wet Mulder Officiële naam van de Wet Mulder= Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften. Doel Wet Mulder= het sneller af kunnen handelen van bekeuringen De invoering van de Wet Mulder heeft ervoor gezorgd dat veel overtredingen overgeheveld zijn naar het Bestuursrecht. Inning van een boete gebeurd door het CJIB (Centraal Justitieel Incasso Bureau) Art. 1 Wet Mulder geeft de definities van de in de wet gebruikte termen.

Verschil Strafrecht en Wet Mulder Strafrecht Wet Mulder Overtreding Gedraging Beschikking Proces-Verbaal Verdachte Betrokkene Sanctie Transactie Opsporingsambtenaar Toezichthouder Beroep bij Rechtbank Beroep bij OvJ Cassatie bij de Hoge Raad Zekerheidsstelling betaling boete Beroep bij Kantonrechter Hierna evt. innen boete Hoger beroep gerechtshof indien boete meer 70 euro

Mulderfeiten Opdracht: Noteer 6 verschillende Wet Mulder feiten. Mulderfeiten staan o.a. in: Wegenverkeerswet Het RVV 1990 Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM) In het feitenboekje wordt de Wet Mulder vooraf gegaan door de letter M. Opdracht: Noteer 6 verschillende Wet Mulder feiten.

Wet Mulder en Strafrecht/strafvordering Op grond van art. 2 Wet Mulder is het NIET toegestaan om bij Mulderfeiten gebruik te maken van bevoegdheden uit Sv, Sr en overige strafrechtelijke wetten. Er mag dus bijv. niet worden aangehouden of inbeslaggenomen. Bij schade of letsel in de Wet Mulder, moet er proces-verbaal opgemaakt worden en moet je terug naar Sr.

Geldboetes Binnen de Wet Mulder mag maximaal een geldboete van de categorie 1 worden opgelegd (art. 23 Sr) Geldboetes aan jongeren onder de 16 jaar, moeten worden gehalveerd. Jongeren onder de 12 jaar kunnen geen geldboete krijgen opgelegd. Art. 2 van het Besluit Administratiefrechtelijke Handhaving Verkeersvoorschriften geeft aan welke ambtenaren een de Wet Mulder mogen toepassen: Dit zijn o.a. politieambtenaren ( en studenten PA) , ambtenaren Kmar, aangewezen BOA

Toezichthouder Binnen de Wet Mulder is er geen sprake van een opsporingsambtenaar, maar van een toezichthouder. Definitie toezichthouder (art. 51 Algemene wet bestuursrecht): Toezichthouder is een ieder die in een wettelijk voorschrift (wet, verordening, AMvB) is genoemd en belast is met toezicht. De toezichthouder is wel ondergeschikt aan het Openbaar Ministerie. De OvJ houdt toezicht op het opleggen van administratieve sancties. Als de toezichthouder ook proces-verbaal opmaakt tegen de betrokkene, moet dit op de Aankondiging van Beschikking worden vermeld en op het proces-verbaal.

Art. 4 Wet Mulder Opdracht: Art. 4 Wet Mulder schrijft voor aan welke eisen de Beschikking en de Aankondiging van beschikking moet voldoen. Opdracht: Noteer aan welke eisen de Beschikking en Aankondiging van beschikking moet voldoen.

Aansprakelijkheid kentekenhouder/bestuurder Art. 5 Wet Mulder: De betrokkene moet zoveel mogelijk staande gehouden worden, zodat de beschikking in persoon kan worden uitgereikt. Als de betrokkene niet ter plaatse is, dan wordt de sanctie op kenteken opgelegd (de kentekenhouder is altijd aansprakelijk). De toezichthouder moet dan wel vermelden (bij opmerkingen) waarom de sanctie op kenteken wordt opgelegd. Als de bestuurder zich meldt, als er al op kenteken wordt geschreven, dan vermeld je de personalia van de bestuurder bij bijzonderheden. Je hebt namelijk niet gezien of diegene daadwerkelijk de strafbare gedraging heeft gepleegd.

Vernietigen beschikking Art. 8 Wet Mulder schrijft voor dat de beschikking wordt vernietigd als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Het vernietigen gebeurd door de OvJ. Opdracht: Noteer aan welke voorwaarden moet worden voldaan voor vernietiging.

Beroep De beroepsprocedure staat op de achterzijde van de (Aankondiging van) Beschikking. Hier dien je de betrokkene op te wijzen. Beroep instellen kan alleen schriftelijk en moet binnen 6 weken bij de OvJ ingediend worden. (art. 6 Wet Mulder) Eventueel is beroep bij de kantonrechter mogelijk. De sanctie dient dan wel eerst te zijn voldaan. Dit noem je zekerheidsstelling. Als je het niet eens bent met de uitspraak van de kantonrechter, dan kun je in Hoger Beroep bij het Gerechtshof. Dit kan alleen als de sanctie hoger is dan 70 euro.

Contante betaling In principe mag door de toezichthouder geen contante betaling worden geaccepteerd. In art. 31 Wet Mulder staan de uitzonderingen: Een kentekengedraging met een buitenlands voertuig waarbij de aankondiging van Beschikking op het voertuig werd achtergelaten, mits binnen 3 weken betaald Voertuigen die in het kader van de wegsleepregeling zijn overgebracht naar een bewaarplaats. De sleep- en bewaarkosten en de Mulderbeschikking kunnen in 1 keer worden betaald. Directe betaling bij betaalplaatsen die, in overleg met het OM zijn vastgesteld.