Vroegtijdige zorgplanning in de eerste lijn

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
VERTEGENWOORDIGER EN VERTROUWENSPERSOON
Advertisements

Palliatieve Sedatie Hot item?
Wat denkt men over euthanasie in Benelux?
Enkele knelpunten in de euthanasiewet Benelux Parlement Prof.dr.Herman Nys.
PATIENTENRECHTEN EN PLICHTEN
relevante wetgeving en achtergrondinformatie
advance care planning Wim Distelmans MD MPH PhD 25 januari 2014
Omstandigheidsverlof en verlof wegens overmacht
De juridische kant Hoe zit de uitwisseling van patiëntgegevens juridisch in elkaar; wat mag er wel en wat mag niet? Eric Schreuders Net2Legal Consultants.
Euthanasie als één van de mogelijke medische beslis-singen rond het levenseinde Ann Meyers – 21 oktober 2010.
Medico-legale status van richtlijnen
dr Reinier Hueting huisarts, LEIF-arts
Wilsverklaringen in de Benelux
Sociaal Recht Deel 5.
Euthanasie vanuit medisch standpunt
Platformbijeenkomst Netwerkbijeenkomst palliatieve zorg Eemland
Gebruikerscommissie Gaëlle Vanbutsele
WILSBESCHIKKING mr. J.J.C. Doe 29 mei 2008.
Frequent gestelde vragen
Euthanasie en dementie
Marianne Soomers Turlings
Vraag 1) juist/onjuist. De plichten van de patiënt:
Palliatieve sedatie Het opzettelijk verlagen van het bewustzijn
Palliatieve sedatie Het opzettelijk verlagen van het bewustzijn
Signalering in de palliatieve fase
Symposium Palliatief Netwerk
‘Rechten van de patiënt’ Gent, 28 januari 2003 Werkgroep Klinische Biologen West-Vlaanderen & Gentse Apothekers Biologen UITEENZETTING DOOR Prof. K. Schutyser.
Palliatieve sedatie en euthanasie transmuraal
Herman Nys Directeur CBMER KULeuven.  Wet 28 mei 2002 (BS 22 juni 2002)  Wet van 10 november 2005 tot aanvulling van W. 28 mei 2002 met bepalingen over.
Vroegtijdige zorgplanning
Chronische ziekte – dood (vervolg)
Inleiding.
Palliatieve sedatie in de Peilstations Christel van Dijk, onderzoeker Gé Donker, huisarts-epidemioloog Coördinator Peilstations NIVEL Zorgregistraties.
M/V/X/Y/…. Erkenning genderidentiteit Wat zegt de transwet vandaag? Hoe wil çavaria de regelgeving aanpassen? Waar moet nog op ingezet worden mbt transgender?
een waardig levenseinde voor iedereen
28/02/20162 Wet rond voorlopig bewindvoerder dateert van 17 maart 2013 Gepubliceerd in Belgisch staatsblad op 14 juni 2013 In werking getreden op 1 juni.
Palliatieve zorg voor mensen met een VB Stand van zaken Anke de Veer (NIVEL)
Een waardig levenseinde Wim Distelmans leerstoel Waardig Levenseinde deMens.nu aan de VUB 28 janu ari 2010 KULAK 28 februari 2013.
ACP-model Gert Ghijsebrechts Vroegtijdige zorgplanning in RVT Dr. Gert Ghijsebrechts.
- Filip Dewallens - Beslissingen op kritieke diensten door vertegenwoordigers van minderjarigen en feitelijk onbekwamen.
VROEGTIJDIGE ZORGPLANNING : WETTELIJK KADER september 2012 Myriam VANDERZEYPEN Licentiaat in de Rechten Directeur WZC St.-Jozef te Wiekevorst.
De rechten van de patiënt.. Herman Nys Centrum voor biomedische en recht KU Leuven.
Wilsverklaring-wilsbeschikking-levenstestament
Vroegtijdige zorgplanning in de thuissituatie Yolanda Hustings Kim Haesen.
Euthanasie Netwerk Palliatieve Zorg Waasland Dr. Johan Van den Eynde Medisch coördinator.
TIJDIG ZORGEN VOOR JE ZORG BIJ HET LEVENSEINDE Een goed idee? 1.
Palliatieve zorg en dementie
Mezelf voorstellen Bijeenkomst bedacht door werkgroep scholing
Delacroix: de stervende Turk
Het opstellen van wilsverklaringen
Euthanasie en Palliatieve sedatie
EUTHANASIE.
Palliatieve sedatie Franca Horstink-Wortel
LECTORAAT END OF LIFE CARE
Palliatieve sedatie Euthanasie De Rol Van De Zorg
STERILISATIE MENTAAL GEHANDICAPTEN
Palliatieve sedatie Geen momentopname maar mogelijke uitkomst in kaderpalliatief zorgtraject. Doel: Lijden verlichten en rust brengen met behulp van middelen.
Palliatieve zorg: jouw zorg?!
Scen-consultatie in de huisartsenpraktijk
BASISOPLEIDING PALLIATIEVE ZORG
EEN CASUS EUTHANASIE 24/06/2017 BASISCURSUS PALLIATIEVE ZORG
Panal vzw Vroegtijdige zorgplanning
Pijn, lijden en de vraag om euthanasie
Palliatieve zorg, dementie en levenseindebeslissingen
Dementie Wetgeving WGBO en BOPZ.
WILSBESCHIKKING mr. J.J.C. Doe 29 mei 2008.
Brugge-Heidehuis 18 november 2017
Het belang en de voordelen van het tijdig starten met het gesprek over de komende jaren en het levenseinde Netwerkcoördinatoren palliatieve zorg Noord.
Informatievaardigheden
Levenseindebeleid 12 september 2019 Boswijk.
Transcript van de presentatie:

Vroegtijdige zorgplanning in de eerste lijn Praten over later Vroegtijdige zorgplanning in de eerste lijn

Levensverwachting bij de geboorte in België Snelle toename sinds begin 20ste eeuw – 1850: 42.25 – 1900: 46.59 – 1950: 66.36 – 2000: 77.92 – 2005: 79.21 -- 2013 : 80,74 ( man 77,94 vrouw 82,93) • in alle ontwikkelde landen

Leeftijdspyramiden Evolutie van 1881 naar 2010

Evolutie van manier van sterven mensen leven steeds langer maar hebben ook verlengd stervensproces

Ziektetrajecten

Vroegtijdige zorgplanning VZP Advanced Care Planning ACP http://www.pallialine.be/template.asp?f=rl_vroegtijdige_zorgplanning.htm Vroegtijdige zorgplanning (VZP) is een proces van reflectie en dialoog tussen de patiënt, zijn naasten en één of meerdere zorgverleners (waaronder een arts) waarbij toekomstige zorgdoelen besproken en gepland worden. Deze zorgdoelen zijn gebaseerd op wat de patiënt waardeert als kwaliteitsvolle zorg en ze kunnen steeds aangepast worden aan de veranderende situatie van de patiënt. Ze kunnen richting geven aan de beslissingen omtrent de zorg aan het levenseinde op het ogenblik dat de patiënt niet meer in staat is zijn wil te uiten.

Ethische overwegingen en wetgeving VZP ACP Ethische overwegingen en wetgeving Patient Zorgverstrekker Beslissing VZP Familie Medische gegevens

Definities en begrippenkader Wet betreffende de rechten van de patient (22/08/2002) Wet betreffende het recht op palliatieve zorg (14/07/2002) Euthanasiewetgeving (28/05/2002). Code van de geneeskundige plichtenleer van de Orde van Geneesheren ivm naderend levenseinde

Definities en begrippenkader Patiëntenrechtenwetgeving Deze wet preciseert de rechten van de patiënt in zijn relatie met de beroepsbeoefenaar. Ze stelt onder meer dat elke patiënt recht heeft op kwaliteitsvolle dienstverstrekking die beantwoordt aan zijn behoeften (art. 5). Bovendien heeft elke patiënt recht op alle hem betreffende informatie die nodig is om inzicht te krijgen in zijn ziektetoestand en de vermoedelijke evolutie ervan (art. 7§1). De patiënt heeft ook het recht om geïnformeerd, voorafgaandelijk en vrij in te stemmen met iedere tussenkomst van de beroepsbeoefenaar (art. 8§1). De patiënt mag de hiervoor bedoelde toestemming voor een tussenkomst echter weigeren of weer intrekken (art. 8§4). De patiënt kan echter geen medisch zinloze behandeling afdwingen. Daarentegen heeft de patiënt sowieso recht op goede zorg en meer specifiek ten aanzien van het levenseinde heeft de patiënt recht op goede palliatieve zorg (de wet van 14 juli 2002 betreffende het recht op palliatieve zorg).

Schriftelijk voorafgaande wilsverklaringen alle documenten waarmee iemand zijn wil te kennen geeft omtrent zijn toekomstige (gezondheids)zorg voor de situatie waarin hij zelf zijn wil niet meer kan uitdrukken. Ongeacht of deze wilsverklaringen negatief (behandeling weigeren) dan wel positief (bv. voorafgaande wilsverklaring euthanasie) geformuleerd zijn, gelden zij enkel vanaf het ogenblik dat de patiënt niet meer wilsbekwaam is (patiëntenrechtenwet art. 15§2), zolang deze toestand aanhoudt. Een wilsverklaring kan enkel worden opgesteld op het ogenblik dat de patiënt wilsbekwaam is. Ofwel is hij daar zelf toe in staat, en dan volstaat een gedagtekende en gehandtekende verklaring van zijn hand. Ofwel is hij daar fysiek niet toe in staat, dan kan deze verklaring door een meerderjarige derde (die geen materieel belang heeft bij het overlijden) opgesteld en ondertekend worden, met opgave van de reden (en bevestigd a.h.v. een medisch getuigschrift) waarom de patiënt daar niet zelf toe in staat is.

Positieve wilsverklaring In een positieve wilsverklaring kan een patiënt aangeven welk zorgdoel hij nastreeft. Geen enkele positieve wilsverklaring is wettelijk bindend. Positieve wilsverklaringen kunnen de arts wel helpen om beslissingen te nemen aan het levenseinde die overeenstemmen met de wil en de waarden van de patiënt. De voorafgaande wilsverklaring inzake euthanasie bij onomkeerbaar coma is een voorbeeld van een positieve wilsverklaring.

Negatieve wilsverklaring In een negatieve wilsverklaring kunnen specifieke behandelingen door de patiënt worden geweigerd. De negatieve wilsverklaring is wettelijk bindend als alle voorwaarden zijn vervuld.

Vertrouwenspersoon Dit is een persoon die de wilsbekwame patiënt aanwijst om hem bij te staan in het uitoefenen van zijn rechten als patiënt, zoals bij het verkrijgen van informatie of het inkijken van het medisch dossier. Een vertrouwenspersoon kan geen beslissingen nemen in de plaats van de patiënt.

Vertegenwoordiger Door de patient benoemde vertegenwoordiger Wettelijke vertegenwoordiger Cascade systeem Bewindvoerder

Door patiënt benoemde vertegenwoordiger

Fysieke onmogelijkheid…

Palliatieve Zorg benadering die de kwaliteit van het leven verbetert van patiënten (en hun naasten) die te maken hebben met een levensbedreigende aandoening, door het voorkomen en verlichten van lijden, door middel van vroegtijdige signalering en zorgvuldige beoordeling en behandeling van pijn en andere problemen van lichamelijke, psychosociale en spirituele aard.

Palliatieve zorg

Palliatieve Sedatie Palliatieve sedatie betekent het toedienen van sedativa in doseringen en combinaties die vereist zijn om het bewustzijn van een terminale patiënt zoveel als nodig te verlagen om één of meer refractaire symptomen (fysieke, psychische of spirituele) op adequate wijze te controleren. De meest frequente refractaire symptomen zijn terminale onrust/delier, dyspnoe en braken bij obstructie.

Euthanasie het opzettelijk levensbeëindigend handelen door een andere dan de betrokkene, op diens verzoek. De arts pleegt bij de uitvoering van euthanasie geen misdrijf wanneer voldaan is aan bepaalde voorwaarden, substantiële en procedurele, zoals vastgelegd bij wet. In het algemeen moet het gaan om een verzoek of een voorafgaande wilsverklaring die uitgaat van een persoon die handelingsbekwaam is en bewust op het ogenblik van zijn verzoek, en niet tot stand gekomen als gevolg van enige externe druk. Er moet in beide gevallen sprake zijn van een medisch uitzichtloze toestand die het gevolg is van een ernstige en ongeneeslijke, door ongeval of ziekte veroorzaakte aandoening. De (uitvoerende) arts blijft aanwezig tot het overlijden van de patiënt en rapporteert nadien aan de Federale Evaluatie- en Controlecommissie Euthanasie volgens de in de wet bepaalde modaliteiten.

Actueel verzoek tot euthanasie Wanneer iemand zich in een uitzichtloze toestand bevindt van aanhoudend en ondraaglijk fysiek of psychisch lijden (ten gevolge van een ernstige en ongeneeslijke, door ongeval of ziekte veroorzaakte aandoening) kan deze persoon een (actueel) verzoek tot euthanasie formuleren. Naast de hierboven opgesomde voorwaarden moet dit verzoek vrijwillig, overwogen en herhaald zijn. Het verzoek moet schriftelijk opgesteld worden en een tweede arts (onafhankelijk ten opzichte van patiënt en eerste arts en deskundig in de aandoening) dient zich ervan te vergewissen dat de patiënt en zijn verzoek beantwoorden aan de wettelijke criteria voor euthanasie. Een derde arts, psychiater of specialist in de aandoening in kwestie, dient te worden geraadpleegd indien de patiënt niet binnen afzienbare tijd zal overlijden. In dat laatste geval moet bovendien één maand verlopen tussen het schriftelijk verzoek en de euthanasie

Voorafgaande wilsverklaring inzake euthanasie Een handelingsbekwame persoon kan, met het oog op een toekomstige situatie waarin hij niet meer in staat is zijn wil te uiten, in een schriftelijke wilsverklaring zijn wil aangeven, nl. dat een arts euthanasie toepast indien deze arts er zich van verzekerd heeft dat hij lijdt aan een ernstige, ongeneeslijke, door ongeval of ziekte veroorzaakte aandoening; hij niet meer bij bewustzijn is; en deze toestand volgens de stand van de wetenschap onomkeerbaar is. Deze wilsverklaring dient mede ondertekend te zijn door twee meerderjarige getuigen (waarvan er minstens één geen materieel belang heeft bij het overlijden). Wil ze haar geldigheid behouden, dient deze wilsverklaring om de vijf jaar te worden hernieuwd, althans zolang de betrokkene wilsbekwaam is.

Wilsverklaring inzake euthanasie

VZP werkmodel Doelstellingen Hospitalisatie Comfortzorgen (C) Behouden van de functies (B) Verlengen van het leven (A) Hospitalisatie Is dit nog gewenst ?

VZP Werkmodel JA : max zorg ziekenhuis A JA : Beperkte zorg ziekenhuis Hospitalisatie B Nee : max zorg RVT C Nee : comfortzorg RVT

Werkmodel Doelstelling Behandeling Onderzoek Verpleging kine ergo voeding A voluit B H max herstel beperkte H mogelijk min belasting B W ambulant C palliatief geen of uitzonderlijk comfort

Nadelen VZP werkmodel Te weinig dwingend aanvullen met DNR code DNR 0 geen beperking van therapie DNR 1 niet reanimeren DNR 2 therapie niet uitbreiden DNR 3 therapie afbouwen

werkmodel Informatie noteren bij verwijzen naar het ziekenhuis Communicatiefiche VZP : doelstelling en DNR code noteren indien besproken VZP DNR A 0 0 B H 0 1 B W 0 2 C 0 3

VZP communicatiefiche