De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

EUTHANASIE.

Verwante presentaties


Presentatie over: "EUTHANASIE."— Transcript van de presentatie:

1 EUTHANASIE

2 Wat is euthanasie en hulp bij zelfdoding.
Onderwerpen Wat is euthanasie en hulp bij zelfdoding. Andere beslissingen rondom levenseinde. De rol van de arts. De zorgvuldigheidseisen. De uitvoering. De toetsingscommissie. 4 differentiaal diagnose (astma,hartfalen)

3 Wat is euthanasie Oud Grieks: eu=goede, thanatos=dood
“handelen dat het leven van een ander op diens uitdrukkelijk verzoek beeindigt. Hulp bij zelfdoding: “door een ander verschaffen van middelen voor zelfdoding”. Wet toetsing levensbeeindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding, 2002

4 Andere beslissingen rondom levenseinde
1 de behandelweigering. 2 staken of nalaten van een medisch zinloze behandeling 3 symptoombestrijding in zodanige dosering dat overlijden neveneffect is.

5 De rol van de arts Euthanasie en hulp bij zelfdoding behoren niet tot het gewone hulpverleningspakket van de arts. “conflict van plichten”. Geen recht van de patient, geen plicht voor de arts. Gezamenlijk besluit. Bezwaren van de kant van de arts: - principiele bezwaren. - situatiegebonden bezwaren.

6 De Wet toetsing levensbeeindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding
Zorgvuldigheidseisen die de arts in acht moet nemen bij uitvoering van euthanasie en hulp bij zelfdoding. Meldingsplicht. Arts kan beroep doen op bijzondere strafuitsluitingsgrond. De zorgvuldigheidseisen: 1 een vrijwillig en weloverwogen verzoek van de patient. 2 uitzichtloos en ondraaglijk lijden van de patient. 3 patient is voorgelicht over de situatie en over diens vooruitzichten. 4 geen redelijke andere oplossing. 5 arts heeft tenminste een andere, onafhankelijke arts geraadpleegd. 6 levensbeeindiging of hulp bij zelfdoding medisch zorgvuldig uitgevoerd.

7 1 Vrijwillig en weloverwogen verzoek
Verzoek van patient zelf afkomstig en vrijwillig geuit. Arts moet zich ervan overtuigen dat patient wilsbekwaam is. Weloverwogenheid vereist goed beeld van ziekte, medische situatie, prognose en eventuele alternatieve mogelijkheden. Verzoek al in een vroeg stadium bespreken. Schriftelijke vastlegging geen wettelijke eis, verdient wel de voorkeur.

8 2 Ondraaglijk en uitzichtloos lijden
De taxatie van de uitzichtloosheid van het lijden van de patient berust op: 1 Professionele oordeel van de arts. Is het waarschijnlijk dat de toestand van de patient nog wezenlijk kan verbeteren of ligt er slechts voortgaande verslechtering in het verschiet? 2 Subjectieve ervaring van de patient. Moet voor arts “invoelbaar” zijn.

9 3 Geinformeerd over vooruitzichten
De arts dient de patient volledig te informeren over de diagnose, de prognose en de (nog) aanwezige behandelingsmogelijkheden en -alternatieven. Noodzakelijk voor weloverwogenheid van het verzoek.

10 4 Geen redelijke andere oplossing
Geen behandelingsopties meer aanwezig om lijden van patient te verlichten. Patient niet verplicht om elke behandelingsmogelijkheid nog te ondergaan. Het recht om behandeling te weigeren blijft bestaan.

11 5 Onafhankelijk arts geconsulteerd
Arts moet deskundig en onafhankelijk collega consulteren voorafgaande de daadwerkelijke uitvoering. Wettelijk verplicht. Voldoet verzoek aan de zorgvuligheidseisen. SCEN-arts: onafhankelijkheid, deskundigheid. bezoekt de patient zelf. schriftelijke verslaglegging met een conclusie.

12 6 Medisch zorgvuldige uitvoering
De uitvoering van euthanasie en hulp bij zelfdoding moet medisch zorgvuldig gebeuren. De behandelend arts moet euthanasie zelf uitvoeren dan wel de middelen bij een hulp bij zelfdoding aanreiken. De uiteindelijke uitvoering.

13 De melding als noodzakelijke voorwaarde
- Melding niet-natuurlijke doodsoorzaak bij de gemeentelijk lijkschouwer. - Voorwaarde voor arts om beroep te kunnen doen op strafuitsluitingsgrond. - Afleggen van verantwoording over het handelen door de arts. - Besluitvorming van artsen daardoor transparant en toetsbaar. Gemeentelijk lijkschouwer: - uitvoeren van de schouw. - controle benodigde stukken. - contact met Officier van Justitie. - stukken naar regionale toetsingscommissie.

14 Toetsingscommissie Vijf regionale toetsingscommissies.
Samenstelling: jurist, arts en ethicus. Benoemt door ministers van Justitie en VWS. Werkwijze van de toetsingscommisie: 1 ontvangst verslagen, formulieren en eventuele bijlagen. 2 secretaris stuurt meldend arts ontvangstbevestiging. 3 commissie bespreken de zaak en gaan alle zorgvuldigheidseisen na. 4 commissie stelt oordeel vast bij meerderheid van stemmen. 5 commissie kan besluiten om nadere gegevens te vragen aan arts, SCEN arts of gemeentelijk lijkschouwer. 6 niet aan zorgvuldigheidseisen voldaan of euthanasie niet correct gemeld: OM en Inspectie voor de Gezondheidszorg.

15 Dank voor uw aandacht


Download ppt "EUTHANASIE."

Verwante presentaties


Ads door Google