De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Levenseindebeleid 12 september 2019 Boswijk.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Levenseindebeleid 12 september 2019 Boswijk."— Transcript van de presentatie:

1 Levenseindebeleid 12 september 2019 Boswijk

2 Levenseindebeleid Visie : persoonsgerichte zorg bij leven en sterven
Bieden van (handvatten) goede palliatieve en terminale zorg en behandeling Methodisch werken (van informatie voor inhuizing tot en met evaluatie na overlijden) Ethische vraagstukken oppakken Netwerk en ketenzorg “Kapstok” Doelgroepenbeleid benoemen Richting aan ethische vraagstukken vooral in onderliggende documenten Advies oprichten commissie ethiek Het leven en welbevinden staat voor Van Neynsel centraal. Wij bieden daarin goede palliatieve zorg. Wij spreken van palliatieve zorg wanneer het leven overgaat in lijden en de cliënt niet meer geneesbaar is. Het levenseindebeleid geeft richting aan ethische vraagstukken die zich voordoen in de palliatieve, terminale fase. Het geeft duidelijkheid over de visie van Neynsel op palliatieve zorg en faciliteert medewerkers in hun rol en taken. Daar waar in dit beleid wordt gesproken over “cliënt” kan, afhankelijk van omstandigheden en vermogens van de cliënt, ook worden gelezen “cliënt en/of vertegenwoordiger ( eerder was dit: Palliatieve zorg is een benadering die de kwaliteit van leven verbetert van patiënten en hun naasten die te maken hebben met een levensbedreigende aandoening, door het voorkomen en verlichten van lijden door middel van vroegtijdige signalering en zorgvuldige beoordeling van pijn en andere problemen van lichamelijke, psychosociale en spirituele aard.” echter niet makkelijk leesbar Verantwoordelijkheden worden in het document benoemd.

3 Visie Van Neynsel - bevorderen van welbevinden (kwaliteit van leven/ comfort) - handelen met instemming van de cliënt (informed consent/ eigen regie) - vermijden van onnodig medisch handelen (niet schaden/ professionele standaard) - verlichten van lijden als gevolg van ongemak, pijn en onrust. - nadrukkelijke ruimte en zorg voor mantelzorgers. Bij Van Neynsel staat niet alleen de zorgbehoefte centraal, maar vooral ook het welbevinden. De cliënt heeft de regie. Bijdragen aan de kwaliteit van leven impliceert als vanzelf inzet en betrokkenheid op een waardig levenseinde. Hierbij laat Van Neynsel zich leiden door de drie kernwaarden professioneel, persoonlijk en betrokken. Om deze waarden concreet gestalte te geven in palliatieve terminale zorg is het van belang voortdurend in gesprek te blijven met de cliënt over diens wensen rond kwaliteit van leven en het levenseinde. Hierbij hanteert Van Neynsel als uitgangspunten:

4 Kwaliteit van Leven Bevorderen van welbevinden (kwaliteit van leven) is een kernbegrip Persoonsgerichte zorg is levensloopbestendig : dus ook persoonsgerichte palliatieve en terminale zorg ‘Thuis sterven’ Bij Van Neynsel staat niet alleen de zorgbehoefte centraal, maar vooral ook het welbevinden. De cliënt heeft de regie. Bijdragen aan de kwaliteit van leven impliceert als vanzelf inzet en betrokkenheid op een waardig levenseinde. Hierbij laat Van Neynsel zich leiden door de drie kernwaarden professioneel, persoonlijk en betrokken. Om deze waarden concreet gestalte te geven in palliatieve terminale zorg is het van belang voortdurend in gesprek te blijven met de cliënt over diens wensen rond kwaliteit van leven en het levenseinde. Hierbij hanteert Van Neynsel als uitgangspunten:

5 Advanced care planning
Onderdeel van de dagelijkse multidisciplinaire zorg Continu en dynamisch proces : Bepreken wensen en mogelijkheden actief Wandelgangeninformatie gebruiken Zorgmedewerkers equiperen Zorg- en behandeldoelen worden hierop aangepast Actief gepland (gesprekken en MDO’s) Ad Hoc wanneer zich iets voordoet Medische beslissingen rondom het levenseinde Staken of niet starten behandeling Reanimatie en Euthanasie Palliatieve sedatie Advance care planning stelt mensen in staat om doelen en voorkeuren te formuleren voor toekomstige medische behandelingen en zorg, deze doelen en voorkeuren te bespreken met familie en zorgverleners, en om eventuele voorkeuren vast te leggen en indien nodig te herzien.

6 Advanced care planning bij dementie
Shared decision making : regie ondersteunend samen met vertegenwoordiger passend bij de persoon Levenseinde bij dementie : ‘morgen niet meer wakker worden’ dementie zelf of intercurrente ziekten veel besluitvorming rond het levenseinde nauwelijks/geen actieve levensbeëindiging Advance care planning stelt mensen in staat om doelen en voorkeuren te formuleren voor toekomstige medische behandelingen en zorg, deze doelen en voorkeuren te bespreken met familie en zorgverleners, en om eventuele voorkeuren vast te leggen en indien nodig te herzien.

7 Vragen?

8

9 Wat hoort daar zoal bij? 1: aanvraag palliatief terminale zorg
2: zorg na overlijden 3: protocol nazorg 4: wilsverklaringen 5: reanimatiebeleid 6: begripsbepalingen (actualisering begrippenlijst) 7: praten over levenseinde 8: euthanasie 9: zorgpad stervensfase 10: schouwprotocol 11: folder voor client/vertegenwoordiger Het beleid wordt gesteund en verdiept door de verdere ontwikkeling en actualisering van deze documenten Er is een tijdspad hiervoor uitgezet Betrokken partijen worden hiervoor benaderd, daar waar dit van toepassing is wordt het beleid in volledige breedte van de organisatie getrokken. Zo is reanimatiebeleid binnen de thuiszorgsetting een onderwerp wat prioriteit heeft Bij de begripsbepalingen zal zoveel mogelijk worden uitgegaan van het de begrippen zoals die in het kwaliteitskader palliatieve zorg worden gebruikt, en zo nodig zal beargumenteerd worden afgeweken.

10 Scholing en ondersteuning
Geestelijke verzorging Omgaan met levensvragen Reanimatie Academie Evaluatie na overlijden Ketensamenwerking VPTZ Van Neynsel biedt ondersteuning aan zowel cliënten als medewerkers om invulling te geven aan zingeving, om te gaan met dilemma’s door het beschikbaar hebben en indien nodig actief aanbieden van geestelijke zorg.


Download ppt "Levenseindebeleid 12 september 2019 Boswijk."

Verwante presentaties


Ads door Google