De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Scen-consultatie in de huisartsenpraktijk

Verwante presentaties


Presentatie over: "Scen-consultatie in de huisartsenpraktijk"— Transcript van de presentatie:

1 Scen-consultatie in de huisartsenpraktijk

2 Zorgvuldigheidseisen WTL(Wet Toetsing Levensbeeindiging)

3 Vrijwillig en wel overwogen verzoek van de patiënt
Uitzichtloos en ondraaglijk lijden van de patiënt. Dat de patiënt is voorgelicht over de situatie waarin hij zich bevindt en over diens vooruitzichten. De huisarts met de patiënt tot overtuiging is gekomen dat er voor de patiënt geen redelijke andere oplossing is

4 Tenminste een andere,onafhankelijke arts heeft geraadpleegd,die de patiënt heeft gezien en schriftelijk zijn oordeel heeft gegeven over zorgvuldigheidseisen. De levensbeëindiging of hulp bij zelfdoding medisch zorgvuldig heeft uitgevoerd.

5 Casus Man ,58 jaar, gemetastaseerd longcarcinoom naar cerebro en WK. Euthanasie uitgevoerd met 500mg Pentothal en 50mg Atracurium(Tracrium) op advies van apotheker.Volgens de apotheker was de geleverde dosering altijd succesvol gebleken. Wat vindt U hier van?

6 Hulp bij Zelfdoding . Pentobarbitalnatrium 15 gram in propyleenglycol alcohol in anijsolie opgelost . Motilium supp een dag van te voren starten(60mg) 3d1 supp of Metoclopramide 20mg supp (12,6,1)

7 Euthanatica Thiopental(Nesdonal) 4 ampullen van 500mg
Propofol mg/ml 50ml = 1000 mg

8 Recuronium (Esmeron) 150mg 3 fl 50mg Atracurium(Tracrium) 100mg 2fl 50mg Cisatracurium(Nimbex)30mg 3fl 10mg SPIERRELAXANS (IV)

9

10

11 Bij de zorgvuldigheidseisen hoort een wilsverklaring van de patiënt en het liefst op een NVVE -formulier

12 Casus 2 Bij een vrouw van 55 jaar met gemetastaseerd mammacarcinoom was geen genezing meer mogelijk. Zij leed uitzichtloos en ondraaglijk en had haar huisarts om levensbeëindiging verzocht.De huisarts consulteerde een SCEN-arts.Voor de consulent was het invoelbaar dat lijden op korte termijn ondraaglijk zou worden.In zijn verslag concludeerde hij dat aan de zorgvuldigheidseisen was voldaan.

13 Vervolg Casus 2 Echter de patiënte knapte nadien toch weer iets op maar na 3 maanden vond de patiënte dat de situatie dermate verslechterd was dat nu toch wel van ondraaglijk en uitzichtloos leven kon worden gesproken. De huisarts was het daar mee eens en heeft dan ook de euthanasie uitgevoerd. Wat vindt U hier van?

14 Casus 3 Goede vriend,internist –oncoloog,melanoom in linker oog met meta’s in cerebro. Dochter is verpleegkundige. Heeft al een aantal malen aangegeven dat bij toekomstige problemen hij graag actieve levensbeëindiging wil. Hij krijgt epileptische insulten en meer hoofdpijnklachten. Wil zo niet meer verder. De SCEN-arts vindt dat aan de zorgvuldigheidseisen is voldaan. Er wordt afgesproken :hulp bij zelfdoding. De huisarts zal de drank aanleveren.Verder wil hij het graag in bijzijn van zijn familie innemen. Zijn dochter is tenslotte verpleegster. De huisarts zal in de auto wachten tot het achter de rug is. Wat vindt U hier van?

15 U heeft nog geen ervaring met het actief beëindigen van het leven
U heeft nog geen ervaring met het actief beëindigen van het leven.U vraagt de SCEN-arts of hij het misschien wil doen. Mag dit?

16 Casus 4 Mw,72 jaar ,longcarcinoom met meta’s in mediastinum.5 maanden lang regelmatig bij de huisarts langs geweest vanwege hoesten en benauwdheidsklachten. Roken ++.Allerlei medicatie gegeven zonder resultaat.Uiteindelijk X-thorax :longca met meta’s. Daarna met huisarts besproken dat ze niet wil lijden en dat ze denkt over euthanasie .Bij benauwdheid kon ze de huisarts altijd bellen .Afgelopen zondag de hele dag benauwd geweest .Huisarts proberen te bellen maar die was jarig en had zijn GSM uitgedaan. Mw vraagt na het weekend aan de huisarts dat ze zo niet langer verder wil en dat ze graag een SCEN-arts wil spreken.Huidige medicatie:fentanyl pleister 12 micrgr.,pantozol 20mg 1dd1 ,domperidom 3d1misselijkheid en amitryptiline 25mg 2d1 +prozac 20mg sinds 10 dagen hiermee gestart. Gaat U als huisarts hiermee akkoord?

17 Bij euthanasie is het soms beter om de morfine-mediacatie op te hogen want dit leidt uiteindelijk ook tot de dood

18 Euthanasie of palliatieve sedatie :Wat maakt het Uit?

19 Patient:72 jaar ,net van neuroloog gehoord dat hij aan Alzheimer lijdt
Patient:72 jaar ,net van neuroloog gehoord dat hij aan Alzheimer lijdt. Komt op het spreekuur bij de huis- arts en zegt dat hij na deze mededeling denkt aan euthanasie want hij wil niet zo lijden als zijn beide ouders die allebei aan dementie zijn overleden. Wat doet U met deze vraag?

20 Duitser is op vakantie in Nederland
Duitser is op vakantie in Nederland. Lijdt aan longca met meta’s en is terminaal. Vraagt aan de behandelende huisarts in Nederland om euthanasie vanwege uit- zichtloos en ondraaglijk lijden. Mag dit?

21 Een kind van 15 jaar wil in aanmerking komen voor euthanasie. Dat kan
Een kind van 15 jaar wil in aanmerking komen voor euthanasie.Dat kan Juist/Onjuist

22 Iemand met verlaagd bewustzijn komt niet in aanmerking voor euthanasie Ook al is er toestemming gegeven voor euthanasie. Juist/Onjuist

23 Iemand in het ziekenhuis wil euthanasie
Iemand in het ziekenhuis wil euthanasie. Het liefst door zijn/haar huisarts. De directeur van het WFG verbiedt dit. Juist/Onjuist


Download ppt "Scen-consultatie in de huisartsenpraktijk"

Verwante presentaties


Ads door Google