Het begint bij het jonge kind

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
Advertisements

Samen over de drempel van 3de kleuterklas naar 1ste leerjaar
Praten met kinderen over de wereld !
De rol van ouders in de ontwikkeling van alcoholgebruik onder adolescenten Door Elisa De Jonghe Engels, R. & van der Vorst, H. (2008). De rol van de ouders.
De historie & de toekomst
Kennis maken met Opbrengstgericht werken
Handelingsgericht werken in het ZBO Workshop VIA Amsterdam.
De school wil meer dan de inspectie vraagt ?! Ronde tafel bijeenkomst Vrijdag, 9 april 2010.
samenhang Resultaten Processen Persoon Wat het oplevert Wat je doet:
Een lessenserie van drie lessen
Acceptatie en Commitment Therapie Ouderen
LOT OP REIS.
Thema 2 Deel 1 Ontwikkelingspsychologie en pedagogiek
Best practice Doel: deskundigheidsbevordering collega’s
3 terugkomende trends en hoe worden deze toegepast?
DIGITALE COLLAGE ESTHER
LES 2 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID
Stappenplan Samenvatten
Naam workshopbegeleider
Presentatie Bijeenkomst 1
Samen mechanica onderwijs vernieuwen Verkennen van mogelijkheden Frank Lacroix Peter Dekkers Workshop Woudschoten 2009.
Iedereen gebruikt social media.
Wat is geschiedenis en wat heb je eraan?
Communicatie 2 Docent: Johan v.d. Sloot Kwartaal: 1 Les: 3 – week 4 Kamer: L
De domeinen & Niveau bij ABB.
Week 7 Jacqueline Koopmans Docentenkamer PH 01.12
Ontwikkeling van het jonge kind
Week 2 : Ontwikkelingspsychologie, Liesbeth van Beemen:
Ontwikkeling van het kind (0-12 jaar)
ONTWIKKELING VAN HET JONGE KIND College 1 Inleiding module.
Week 3: Systeemtheorie versus biologische psychologie
Levenslooppsychologie werkcollege 6
Thema 2 PLANTEN Basisstof 1 -De levenscyclus van een plant
Slc. Hoe gaat het ?? 4.5 Opdracht: Mijn studievaardigheden Planning: kwartaal 2 Inleveren via: Inleverknop van module SLC via Voor deze opdracht.
TRENDS 2014 Hafida
Opvoeding en ontwikkeling van het jonge kind
Plancyclus, les 4  Actualiteit  Vragen naar aanleiding van vorige les  Vragen over hoofdstuk 4 en 5  Observeren met een plan; het verschil tussen observeren.
Methodiek: Plancyclus
Opdrachten en eindopdracht
Welkom ik maak me sterk.
Verschillende rollen en stijlen
Sowebatraining bovenbouw. Doel van de Sowebalessen! Het aanleren van sociaal competent gedrag en de daarbij behorende vaardigheden Het aanleren van sociale.
Waarom? Iedereen heeft sterke en zwakke punten. Met je sterke punten kun je heel ver komen en het is dan ook van belang om deze in te zetten.
Wijs met media: Deze workshop geeft ouders de gelegenheid ideeën en ervaringen uit te wisselen over het onderwerp “Wijs met media”. De drie kernthema’s.
Bijeenkomst 5. Terugblik  Wat hebben we vorige bijeenkomst besproken?  Alles gelukt met het persoonlijk profiel?  Liepen jullie nog tegen dingen aan?
Thema. Start activiteit Wat heb je nodig? Stopwatch Kennis van de lente Doel: Woordenschat vergroten over de lente.
, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.
Ouderavond Schoolontwikkeling Woensdag 12 juni – uur Locatie Voorstraat.
Toelichting en uitleg bij deze tool  Hoe is deze tool tot stand gekomen? Tijdens het MT van verschillen (V)SO scholen in het midden van het land. Naast.
Een werkvorm om actief en concreet tot participatie te komen
Het OBIT-model Oppervlakkig leren en leren met diepgang
ADV Pedagogische en educatieve dienstverlening De blik van de leerkracht kijk, luister, ontdek en zie de talenten! ADV.
Talentontwikkeling “Zoek en vind het talent van ieder kind”
Handelingsgericht werken OGP Bk03 Hans van Doremalen Marion Steegh.
Je spreekbeurt Leuk dat je jouw spreekbeurt over handicaps gaat houden! Veel mensen weten namelijk niet zo goed wat het is om met zo’n beperking te.
Ontwikkelingspsychologie 16september
Les 1 zgk kwaliteitszorg.
Welkom op school! WELKOM OP SCHOOL de 4e ouderbijeenkomst PP1
Pictionary 1 Korintiërs 12:19-20 Opdracht:
Sociaal Maatschappelijke Dimensie – 1.1 Jezelf zijn
Welkom op de informatieavond groep 1-2
RÜYA Bijeenkomst 1 Meiden.
ontwikkelingspsychologie
Workshop – Opdracht, speelveld en verwachtingen
Doelen Aan het einde van de les weten jullie:
Kenniskring OPP Brenda Roepert en Amber Pompe Onderwijsadviseurs
Ontwikkelingspsychologie
ontwikkelingspsychologie
Transcript van de presentatie:

Het begint bij het jonge kind

Het begint bij het jonge kind Doel workshop: Helder krijgen welke jonge (risico)kinderen jouw school kan bedienen

Het begint bij het jonge kind Wat gaan we doen? -casus n.a.v. de KIJK in tweetallen -theorie: mijlpalen jonge kind -uitwerken casus in groepjes van 6: hoe ga jij te werk? -discussie: leer van elkaar -samenvatten/ conclusies trekken -terugblik: doel behaald?

Het begint bij het jonge kind Casus KIJK (in tweetallen): -Wat valt je op? -Wat zijn de onderwijsbehoeften van dit kind?

Het begint bij het jonge kind Citaat: “De eerste twintig jaar in het leven staan in het teken van groei en ontwikkeling. Hoewel ontwikkeling vanaf de conceptie tot aan de dood een rol speelt, zijn ontwikkelingsprocessen nooit meer zo uitgesproken als in de kindertijd en adolescentie. De snelheid waarmee veranderingen in de eerste jaren plaatsvinden en de aard van deze veranderingen worden later in het leven niet meer geëvenaard.” Uit: De Ontwikkeling van het jonge kind, F.C. Verhulst

Het begint bij het jonge kind Centraal bij het bestuderen van de ontwikkeling van kinderen staan de volgende vragen: -Welke veranderingen vinden er plaats gedurende de ontwikkeling? -Welke factoren beïnvloeden deze veranderingen? -Welke individuele verschillen zijn er in groei en ontwikkeling van het jonge kind?

Het begint bij het jonge kind Waarom de ontwikkeling van het jonge kind bestuderen? Kennis van ontwikkelingsprocessen is nodig om abnormaal functioneren te begrijpen (vb. gevolgen alcohol tijdens zwangerschap) Kennis kan toegepast worden in het onderwijs en opvoeding (vb. ideale klassengrootte) Kennis is nodig om kinderen die sterk afwijken van de norm te identificeren (aansluiten bij onderwijsbehoeften)

Het begint bij het jonge kind Drie basisprincipes van ontwikkeling: Ontwikkeling is een proces dat in een vaste volgorde verloopt Ontwikkeling is cumulatief Ontwikkeling gaat altijd in de richting van grotere complexiteit

Het begint bij het jonge kind Ontwikkeling kan zowel in kwantitatieve zin als in kwalitatieve zin verlopen (vb. kwantitatief: uitbreiding woordenschat vb. kwalitatief: overgang van krassen naar tekenen)

Het begint bij het jonge kind Ontwikkeling kan worden gezien als het product van drie factoren: Het ontwikkelingspotentieel zoals vastgelegd in de genen De ontwikkelingsgeschiedenis van het kind De actuele omgevingsfactoren

Het begint bij het jonge kind Bij ontwikkeling kijken we naar de normatieve en de individuele ontwikkeling. Normatief: -iedereen moet dit leren (denk aan: zitten, lopen, praten) Individueel: -niet ieder kind bereikt hetzelfde op dezelfde tijd -ieder individu heeft andere kenmerkende eigenschappen

Het begint bij het jonge kind Mijlpalen die een vierjarige gemiddeld genomen behaald zou moeten hebben (zie handout): Motorische ontwikkeling Taal-spraakontwikkeling Spelontwikkeling Sociaal-emotionele ontwikkeling Sociale redzaamheid Gedrags-/ persoonlijkheidsontwikkeling

Het begint bij het jonge kind Kinderen ontwikkelen in hun eigen tempo. Niet alle kinderen behalen (tegelijkertijd) dezelfde mijlpalen. Hier komt Passend Onderwijs om de hoek kijken….

Het begint bij het jonge kind

Het begint bij het jonge kind Opdracht: terug naar de casus (groepjes van 6) -Wat zou jij doen als je dit kind binnen krijgt? -Wat kan wel/ niet op jouw school? Richtinggevende vragen: -Hoe ziet jouw intake er uit? -Welke doelen kun je stellen? (sterke basis) -Wat heb je daar voor nodig? (steun waar nodig) -Wat zijn belemmeringen? (speciaal als het moet)

Het begint bij het jonge kind Centrale discussie: Bekijken blauwe, groene en rode flap. Kunnen we conclusies trekken?

Het begint bij het jonge kind De intake is heel belangrijk! Bij binnenkomst basisschool is er al ontzettend veel bekend over de vierjarige -Informatie ouders -Consultatiebureau: Van Wiechenschema -Voorschool/ peuterspeelzaal: KIJK -Kinderdagverblijf: observaties -Verslagen van specialisten (logo, fysio etc.)

Het begint bij het jonge kind Doel: Helder krijgen welke jonge (risico)kinderen jouw school kan bedienen

Het begint bij het jonge kind Vraag: Heb je voor jezelf helder gekregen waar jullie grens als school ligt en op welke gebied jullie je nog verder kunnen ontwikkelen met het oog op passend onderwijs?

Het begint bij het jonge kind