Taalwerking Wereld-Delen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Vrijwilligers in de geestelijke verzorging?
Advertisements

Kleuterparticipatie: netoverstijgende CLB-ervaringen • Kleuters als prioritaire doelgroep • CLB-begeleiding: drie invalshoeken: • Schoolondersteuning •
Een katholieke school is geen school van gelovigen, maar een school door gelovigen gedragen. Een katholieke school herken je aan haar ‘open deuren’. Ieder.
vrije basisschool De Bloesem
Dienst Time Out Projecten
Werken met de BaSO-fiche
Warme overdracht naar het voortgezet onderwijs
CENTRUM GANSPOEL vzw 7 april Centrum Ganspoel Ganspoel wil zich profileren als gespecialiseerd centrum dat in deskundige en vraaggestuurde ondersteuning.
Voorstelling Bednet. Bednet : 5 jaar Bednet  Door de ziekte of het ongeval zelf  Lichamelijke of psychische problemen  Vaak zware.
wat zegt het decreet opvoedingsondersteuning?
Resultaten bevraging voorzieningen “participatie ouders”
Steunpunt opvoedingsondersteuning. 2 Opvoedingsondersteuning -Inleiding -Iedereen heeft wel eens opvoedingsvragen -Ouders -Werkveld -Opvoedingsondersteuning.
<Naam spreker en school/ gemeente
SES-Omkadering BaO Uitgangspunten Juni 2012.
Omgaan met kinderen en gezinnen 22 november 2013.
Pastoraal op school.
Mirjam Velting coördinator ledencontact (projectleider B-actief)
S AMENWERKING TUSSEN OUDERS EN SCHOOL Actiemogelijkheden voor ouders.
ZELFZORG EN LOKAAL SOCIAAL BELEID EEN HAALBARE KAART?
Brede school in Berkenbos
Anderstalige nieuwkomers in centrumsteden (basis- en secundair onderwijs) - resultaten bevraging centrumsteden en LOP’s -
BROM Brede School Molenbeek Infodag Brede School 16 mei 2008.
NATUUROUDERS Provincie West-Vlaanderen Dienst NME
VERENIGING VOOR ALCOHOL- EN ANDERE DRUGPROBLEMEN (VAD) Een alcohol- en drugbeleid voor het secundair onderwijs.
Workshop: Sociale Mix in het SO. Sociale Mix: Definitie.
OUDERS VOOR INCLUSIE. WIE ZIJN OUDERS VOOR INCLUSIE ? Vereniging van en voor ouders Voor alle ouders van kinderen, ongeacht hun handicap We zijn vooral.
Vrije-CLB-Koepel vzw Driemaal Taal Kansenbevordering in de hedendaagse CLB- praktijk taalstimulering
Taalbeleid in een notendop: essentie + materiaal
Bevorderen van de taalvaardigheid
Welkom op de 2 e algemene ouderavond van klas 3 Schooljaar
in de Vrije Basisschool ‘OLVI De Reuzenboom’ in Boom.
Project: Superfietsers. Superfietsers?  Kinderen verdienden gedurende de hele basisschool verkeersdiploma’s.  Superfietser is het laatste en moeilijkste.
Handelingsgericht samenwerken
ZELFZORG EN LOKAAL SOCIAAL BELEID HOE MAKEN WE DIT HAALBAAR?
Ondersteuningstoewijzing Studieochtend SWV PO RiBA 24 januari
Ontwikkelwerkplaats Jeugdzorg en Passend Onderwijs
Betere prestaties op het gebied van LEZEN & MEDIAWIJSHEID Samen sterk met.
Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o.
Ouderenraden en Actief ouder worden Colloquium GroenPlus
Perspresentatie Gemeenteraadsverkiezingen 14 oktober 2012.
Zelhem 2mei 2013 Hanneke Verweij Biedt u hulp aan de meest kwetsbaren?
Structuur in de brugklas Januari 2013 Welkom!. Plaatsing Plaatsing op basis van: Advies basisschool Onafhankelijke toets (bv. cito)
Betere prestaties op het gebied van LEZEN & MEDIAWIJSHEID Samen sterk met.
1. 2 Waarom Multimove in Damme ? 3 Nog geen activiteiten naar die doelgroep. Extra sportief aanbod na de schooluren. Meer kleuters aan het bewegen krijgen.
Werkwinkel LOP Aalst Basisonderwijs en Vierdewereldgroep Mensen voor Mensen.
LOP Geraardsbergen Basisonderwijs Beleidsintenties 2008 – 2011 Algemene vergadering 3 juni 2008.
School en samenleving kwartaal 1 schooljaar 2012/2013 docent: Pascal van Schajik medsite: schpa
GO! onderwijs voor anderstalige nieuwkomers Wat zijn in het kort de regels voor het organiseren van onthaalonderwijs in het basis- en secundair onderwijs.
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
Stichting Veteranen Actief Veteranen met een missie 2.0 augustus 2011 GEWAAGD DOEL Waarheen gaan wij? HOGER DOEL Waarom bestaan wij? KERNKWALITEITEN.
Geletterdheid in CVO 20 mei 2016.
LOP werking en anderstalige nieuwkomers N.a.v. opening van asielcentra aan de kust LOP Westkust basis LOP Oostende – Middelkerke Basis LOP Oostende – Middelkerke.
Meerwaarde van samenwerking LOP Diest Oa in detecteren en oplossen van gekende en onverwachte problemen van anderstalige nieuwkomers.
Kwalitatief onthaalonderwijs is durven over het muurtje kijken LOP Antwerpen Basisonderwijs & Secundair onderwijs.
Algemene vergadering LOP Basis Anderstalige Minderjarige Nieuwkomers
Brugfiguren onderwijs…. hulpverleners met een toverstokje?
Focus op “Ouder worden in je buurt” Feedback
Sint-Niklaas en Beveren
Waarom Multimove in Damme ?
Cursus Aanbod Gratis cursussen voor volwassenen Als je leert,
ONDER WIJS CENTRUM GENT
SOS Schulden Op School Voorstelling werking
Opvolging Rondetafel kinderarmoede
Flankerend onderwijsbeleid Stad Lokeren
Ouderenbeleidsparticipatie Bovenlokale structuren
Ouderenbeleidsparticipatie Bovenlokale structuren
Onderzoek ‘Loopbanen in het secundair onderwijs’: een stand van zaken
DIVERSITEITSSTAGE Foto’s in presentatie van studenten TKO en Hilde Braet in het kader van de diversiteitsstage en het project visuele vertellingen.
DIVERSITEITSSTAGE Foto’s in presentatie van studenten TKO en Hilde Braet in het kader van de diversiteitsstage en het project visuele vertellingen.
DIVERSITEITSSTAGE Foto’s in presentatie van studenten TKO en Hilde Braet in het kader van de diversiteitsstage en het project visuele vertellingen.
Transcript van de presentatie:

Taalwerking Wereld-Delen Kansarmen recht geven op ondersteuning als het reguliere aanbod ontoereikend is Vzw Recht en Welzijn ON 459 814 147

Situering binnen Recht en Welzijn vzw Februari 2013

Wat? De taalwerking Wereld-Delen behoort tot de (120 vrijw.) vrijwilligerswerking Wereld-Delen, die op haar beurt een onderdeel is van de armoedevereniging Recht en Welzijn, vzw, gevestigd te Ranst, Nierlenderstraat 16. Het secretariaat is gelegen te Broechem, Kapelstraat 19. Daar is ook een materialenbank en kan een taallabo worden ingericht. Het is haar bedoeling om Nederlands aan te bieden aan anderstaligen en anderstalige nieuwkomers daar waar het reguliere aanbod te kort komt, of waar bepaalde personen niet aan hun trekken kunnen komen.

Historiek Start: eind 1995 Beginpunt: een paar vrijwilligers die zich bekommerden om de taalopvoeding van kinderen uit één, later meer vluchtelingengezinnen in Broechem. Al snel werden zij gevraagd in de Vrije Basisschool te Broechem en om datzelfde werk te doen voor kinderen uit verschillende scholen in Lier. Ondersteuning kwam er vanuit Prisma vzw en het Vrije CLB te Lier. Al doende werd het vak geleerd. Spoedig sloten scholen uit verschillende netten en gemeenten aan en kwam er ondersteuning vanuit het Fonds Deprince en lokale overheden. Het aanbod breidde uit met vakantiekampen, vakantieles, taallessen voor volwassenen enz. Wij waren professioneel actief te Lier in een project Taal en participatie in het onderwijs (relatie ouders-school bevorderen - 3 jaar met eigen schoolopbouwwerkster), Vertel- en speelgoedtassen en gaven de aanzet tot de Babbelier… Op dit ogenblik zijn we actief in de regio ten Oosten en Zuiden van de stad Antwerpen en groeit het aantal vrijwilligers en cursisten nog steeds.

Huidige actieve locaties 355 cursisten 91 kleuters 205 lagere school 16 secundair 43 volwassenen 5 regio’s 4 contactpersonen (1 vacant) 58 (actieve) taalvrijwilligers

Structuur Voor elke deeltak beschikt de vzw Recht en Welzijn over een stuurgroep, met afgevaardigden verzameld in de vrijwilligerskern Wereld-Delen In de stuurgroep taal zitten: de algemeen coördinator 4 regionale contactpersonen een vormingsmedewerker (aan te werven: nieuwe projectleider taal en een contactpersoon) Zij stippelen samen het beleid en de aanpak uit van de taalwerking.

Werking De taalwerking is actief voor Zij biedt voornamelijk Kleuters leerlingen uit lagere school en secundair onderwijs en bij volwassenen. Zij biedt voornamelijk taalondersteuning in scholen taalondersteuning aan taalgroepen volwassenen (conversatie – les – schooltaal…) taalondersteuning aan huis (individueel). huiswerkklassen voor anderstaligen mits geïntegreerde werking Omdat de ervaring leert dat veel losse initiatieven bij schoolkinderen een beperkt resultaten bieden, staat de taalwerking achter een stevig taalbeleid op scholen en een geïntegreerde aanpak, waarbij ook aan ouders een aanbod wordt gedaan. In geïntegreerde projecten zijn kinderen de toegangspoort voor ouders tot de school. Er wordt werk gemaakt van taalondersteuning huiswerkklas huiswerkondersteuning thuis schooltaakbegeleiding aan huis schooltaalgroep voor moeders

Aanvragen Komen vanuit Via e-mail of aanvraagformulier op de website. scholen CLB’s overheden individuele gezinnen of personen Via e-mail of aanvraagformulier op de website. Scholen hernemen jaarlijks hun aanvraag Samen met de aanvragers wordt bekeken hoe de taalwerking in praktijk kan worden uitgewerkt met vrijwilligers, niet als vervanging van de schoolse opdracht maar als aanvullende taak. Zowel de uitwerking als begeleiding gebeurt door vrijwilligers. (Geen betaalde krachten in dienst,)

Introductie Wanneer aanvragen toekomen worden passende vrijwilligers gezocht, bij voorkeur uit de directe omgeving. Na screening op mogelijkheden, houding en motivatie worden vrijwilligers aan een opdracht toegewezen en geïntroduceerd door een contactpersoon. Bij de introductie worden naast de directie ook de zorgcoördinator / SES medewerker van de school gevraagd op het “taalteam”. Ter plaatse worden praktische afspraken gemaakt en worden de noden van de leerlingen grondig besproken. Minstens twee keer in het schooljaar gebeurt een opvolging op school met het taalteam.

Vorming Onze taalwerking voorziet in een vorming voor alle startende vrijwilligers uitwisseling tussen vrijwilligers themagerichte vorming voor alle vrijwilligers (Daarnaast is er vorming binnen R&W vzw rond algemene items.) Introductie in onze visie op taalbeleid (die verder evolueert met de noden die de vrijwilligers vaststellen) Geleidelijk aan (en doorheen de jaren) krijgen de vrijwilligers door deze uitwisseling een stevige gespecialiseerde kennis op hun werkterrein. Onze vormingsvrijwilliger gaat aan de slag zowel met vrijwilligers als met schoolteams (op vraag) Bij nieuwe projecten is er permanente vorming voor en met vrijwilligers

Kosten Vrijwilligers krijgen effectieve kostenvergoeding (geen forfaitaire) “Schooleigen” kosten dienen door scholen zelf genomen worden. Buiten schoolverband zijn ze ten laste van de aanvrager, Kosten van vorming, vrijwilligersverzekering, schoolverzekering, vorming, administratie, algemeen lesmateriaal en vrijwilligersondersteuning worden gedeeld a rato het aantal vrijwilligers waarop dit van toepassing is. Vervoerskosten worden per gemeente herverdeeld a rato van de hoeveelheid aan prestaties van vrijwilligers per locatie. Derde betalersregelingen bestaan in de meeste gemeenten, waar de scholen een aanvraag deden bij gemeente of OCMW. Deze overheden betalen de kosten. Slechts een paar uitzonderingen.

Contact Taalwerking Wereld-Delen Kapelstraat 19 2520 Broechem (secretariaat) taal.wd@gmail.com www.wereld-delen.be