De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Focus op “Ouder worden in je buurt” Feedback

Verwante presentaties


Presentatie over: "Focus op “Ouder worden in je buurt” Feedback"— Transcript van de presentatie:

1 Focus op “Ouder worden in je buurt” Feedback

2 Feedback Beste leden van de focusgroep,
Ter afsluiting van het project “Ouder worden in je buurt” brengen we jullie verslag uit van de bespreking van de door jullie aangehaalde knelpunten en suggesties. Hiermee ronden we het Zottegemse project af. Rest ons dan nog enkel verslag uit te brengen bij het provinciebestuur van Oost- Vlaanderen. Vanuit het provinciebestuur vertrekken de signalen naar de hoger overheden. We zullen verder werk maken van de lokale engagementen. Wij vonden het alvast een zeer leerrijke ervaring om met jullie te mogen samenwerken. Jeanine, Chantal, Saskia

3 Actief ouder worden, mensen blijven ontmoeten
Knelpunten, suggesties Zottegem heeft een rijk verenigingsleven maar men vindt niet altijd de weg . Opsporen waarom mensen afhaken. Pétanquers op zoek naar binnenruimte . MIA- korting is niet gekend Jaarlijks personen die pensioen aanvragen uitnodigen en informeren over actief ouder worden in Zottegem Feedback Nog te bespreken met de seniorenraad Binnen de stad is niet direct een ruimte beschikbaar. Mogelijk oplossing binnen LDC is onderzocht. Probleem gekend. Er wordt aan oplossing gewerkt. Suggestie wordt mee- genomen naar werkjaar 2017

4 Hoe zorg ik er voor dat het leven niet te duur wordt ?
Knelpunten/suggesties Er is nog te veel gene om te praten over financiële problemen . Mensen moeten nog zelf teveel op zoek naar informatie en missen zo soms sociale rechten. Sociaal Huis meer promoten als sociale toegangspoort. Nog meer inzetten op proactief handelen. In de computer lessen aandacht besteden aan e-bankieren De sociale dienst van het OCMW is uitgebreid met 2 maatschappelijk werkers. De Vlaamse overheid kiest niet langer voor 1 sociale poort/ gemeente maar voor 3. We werken met het Huis van het Kind aan vroegdetectie van kwetsbare gezinnen met kinderen. Bevraagd bij de lesgevers maar dit blijkt praktisch on- mogelijk.

5 Wat als ik dan toch zorg nodig heb?
Knelpunten /suggesties Groot aanbod van professionele hulp maar onvoldoende bekend. Nood aan: één lokaal infopunt rond zorg. infomo via diverse kanalen en activiteiten Betaalbaarheid van thuis- en residentiële zorg. Taboe rond zorgplanning, wilsverklaring doorbreken Breed onthaal: CAW, OCMW en mutualiteiten . Zorgwijzer (verjaardagsbezoekjes) ZoZo, Zottegem zorgt Zorg heeft een kostprijs die enkel individueel te bepalen is. Diensten kiezen altijd voor de voordeligste oplossing voor de cliënt. Studiedag 1/12/2016 Infomoment met Huis van de Mens, vzw Levenseinde, dienst burgerzaken.

6 Gezondheid Gemis aan wachtdienst apothekers in het weekend.
. Besproken op raad van bestuur Panacea. Probleem is gekend bij de artsen. Zij vinden weinig gehoor bij de apothekers. SOS Pharma ( Beveren). Voorstel wordt verder onderzocht . Medewerking van de wachtpost en het vinden van vrijwilligers zijn daarbij cruciaal. Preventieve gezondheids-acties is het kader van Zottegem Gezonde Stad gaan verder.

7 Wonen en leefomgeving, mobiliteit
Knelpunten en suggesties Betaalbaarheid van nieuwe woonvormen Meer banken in de publieke ruimte. Herplaatsen bank op de Meire Vervoersarmoede is oorzaak van vervoersarmoede. . Thema praatcafé ZoZo: nieuwe woonvormen voor senioren. Voorjaar 2017 Bank op de Meire is weggenomen in kader van de stadskern-renovatie. Zal niet meer teruggeplaatst worden. Er zijn een aantal bushaltes van de belbus verdwenen. De Lijn is al gecontacteerd zonder resultaat. Stadsbestuur werkt aan een nieuw parkeerbeleid.

8 Ouder worden in je buurt


Download ppt "Focus op “Ouder worden in je buurt” Feedback"

Verwante presentaties


Ads door Google