Met taal versta je elkaar

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Ervaringen in samenwerking
Advertisements

ESF Krachtlijnen van de komende programmering (Stand van zaken januari 2005)
De Horstgemeenschap Van passanten tot participanten.
Activiteiten afasie regio Utrecht
Bouwen aan een nieuwe sociale infrastructuur 27 maart 2014
Sport en WMO: Kwetsbare groepen
Een laagdrempelige inloop in de wijk
Financieringsmogelijkheden van de geestelijke verzorging
Visie op Meedoen Cliënten doen optimaal, vanuit hun eigen kracht mee in de samenleving. Hierdoor ontstaat een beter zelfbeeld en een betere kwaliteit van.
Meer dan Voetbal 17 november 2010 VSG Zuid De maatschappelijke rol van voetbal.
Rotterdammer voorop Geweldige stad: we werken er samen aan
Wijkgericht werken: zorg en welzijn verbinden
Kansen voor kinderen Carla Scheffer Rens van Kleij Startbijeenkomst Brede School Wassenaar 18 december 2012.
eCompetence Framework (e-CF)
Versnellen van innovatie in de zorg Januari 2013.
Nieuwe Wmo – Platform VO
Valorisatie Programma Rotterdam
Leeftijdsvriendelijke gemeente: een hefboom voor actief ouder worden
Onderwijs & Arbeidsmarkt Jaap Bond, gedeputeerde Provincie Noord-Holland.
Brede School Rotterdam
Proeftuin Populatiemanagement Pelgrim “op weg naar duurzame zorg”
Health literacy =wicked problem Wat is een wicked problem? Een probleem met economische, sociaal maatschappelijke, juridische en technologische aspecten.
 …. VOOR LOKAAL SOCIAAL BELEID
De transformatie van het sociaal domein in financieel perspectief VNG-congres gemeentefinanciën 18 november 2013.
Trainingsproject voor burgers met kwetsbaarheid. Samenwerking.
Gezond opgroeien in de 21 e eeuw. Passie van het Lonfonds  Longziekten de wereld uit  Gezonde longen gezond houden  Er zijn voor de longpatiënten van.
Resultaten werk wijkverpleegkundige NCVGZ 4 april 2013 Marjan Hoeijmakers.
Programma Zichtbare schakel De wijkverpleegkundige voor een gezonde buurt
Sociale Agenda 2020 Gesprek met de raad 3 en 4 april 2012.
Zorg nieuwe stijl.
De patiënt aan zet Lynn Rulkens Programmamanager zorginnovatie, CZ
Samen werken aan een gezonde regio!
Mankracht in de bijstand?
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
 Algemene informatie * Artikel * Auteurs  Inhoud artikel * Inhoudsopgave * Korte schets.
De start * 2010 * Initiatief: NIGZ (CBO),NHG, LHV, Pharos, AMC, NIVEL, Stichting Lezen & Schrijven *Intentieverklaring ondertekend door 30 organisaties.
Integratie en participatie
Transitie langdurige zorg
De rol van de zorgverzekeraar bij populatiebekostiging
Sturen op Zelfsturing Living Lab WMO-werkplaats 26 januari 2015
Maatschappelijke kosten-baten analyse
23 januari 2015 | Hans Elzenga, Anne Marieke Schwencke 1 Energiecoöperaties: ambities, handelingsperspectief en interactie met gemeenten De energieke samenleving.
Effectmeting met het SIT instrument. Hoe kan een effectmeting met het SIT instrument een bijdrage leveren bij de overgang naar 2015.
Buurtbewoners met een beperking doen gewoon mee!
MKBA in het Sociale Domein - Kosten en baten van integrale aanpakken -
Zorgbelang Gelderland & aanpak laaggeletterdheid
Taalakkoord: Zet in op Taal!.
Samenwerking Zorgverzekeraar - Gemeente
Hoe je een Spil wordt dr. Marleen Goumans MPH Programmadirecteur/lector Kenniscentrum Zorginnovatie HR
Van Zelfbeschikking tot Toekomstperspectief 8 oktober 2015.
Social work Week 2.
Onderzoek op basis van de Waarstaatjegemeente Burgerpeiling Waarom ‘meedoen’ niet voor iedereen vanzelf gaat Eric de Kruik.
Presentatie dorpsvereniging ‘t Leker gemeente St. Anthonis 27/03/2013, Saskia Berkhof Kees Hoogenboom Caroline Hoogeveen.
Huiskamers van de Buurt, Amsterdam. Huiskamer van de Buurt Een collectieve voorziening in de vorm van dag(deel)arrangementen voor mensen met een beperking.
Kwartiermakers(festival) Ondersteunt kwetsbare mensen, bevordert hun re- integratie en doorbreekt hun isolement. * Werken aan een meer positieve beeldvorming.
ESF Sociale Innovatie Regio Holland Rijnland – Hilde de Boer.
Maatschappelijke kosten en baten (MKBA) van re-integratie van mensen met grote afstand tot de arbeidsmarkt Prof Dr Alex Burdorf ism Dr Merel Schuring Afdeling.
Taalakkoord: Zet in op Taal!. Teksten begrijpen Hoeveel van een tekst moet je begrijpen om de inhoud te snappen? A. 70% B. 90% C. 100% Bron:
informatie over het project
ViaVia Info-presentatie
De praktijkgerichte leer- en ontwikkelgemeenschap voor het
Sport Werkt!.
Stapjefitter: Sportief en gezond (re-)integreren in de samenleving
Samen werken aan leefbaarheid
POSITIE VAN DE GGD - SPEERPUNTEN - Terugduwen en toeleiden. - Samenwerken in de wijk. - Coördinator in de ketens. - Informatie is je kracht.
EFMB April 2018 Hoe Europa bijdraagt aan de sociale inclusie van ouderen in Nederland.
MovingFuture Femke Schot, Thomas van Breemen-Schneider, Sanne Wolters, Sam Gilling & Eva Verduin.
Tel mee met Taal: Meer samenwerken voor minder laaggeletterdheid
Cliëntenraad als aanjager van cliëntenparticipatie
Transcript van de presentatie:

Met taal versta je elkaar Taalaanpak gemeente Rotterdam 2015-2019 8-4-2017

Laaggeletterdheid een groot maatschappelijk probleem WAAROM?

Kosten en baten laaggeletterdheid: kosten € 560 mln per jaar (PWC: Maatschappelijke kosten laaggeletterdheid, 2013) Gezondheidszorg: € 127 mln per jaar; Productiviteit: € 353 mln per jaar; Sociale zekerheid: € 76 mln per jaar; Criminaliteit: € 0,4 mln per jaar. Niet financieel: Kwaliteit van leven: slechte gezondheid, lagere inkomsten, lagere sociale cohesie, minder sociale contacten; Maatschappelijke participatie: o.a. minder uren vrijwilligerswerk Achtergrondinformatie: verdere bevindingen PIAAC-onderzoek Onder de Nederlandse beroepsbevolking bevinden zich, in vergelijking met andere landen, relatief weinig laaggeletterden (11,9%) en relatief veel excellenten (18,6%); Internationale positie van Nederland is niet slecht: derde plaats t.o.v. 21 andere landen; Ondanks het stabiele taalniveau dat veroorzaakt is door toename van zowel de laaggeletterden als de excellenten een aantal negatieve ontwikkelingen/bevindingen omdat grotere verschillen tussen groepen mogelijk grote gevolgen hebben voor sociale ongelijkheid: Het verschil tussen hoog en middelbaar opgeleiden is in de loop der jaren in Nederland significant gegroeid; Het verschil tussen laag en middelbaar opgeleiden is ook significant gegroeid; Het verschil tussen mannen en vrouwen is significant gegroeid; Naar leeftijd is een significant grotere kloof in taalvaardigheden tussen de 45-65-jarigen en 25-44-jarigen; Een vergelijkbare ontwikkeling is aanwezig voor inactieven ten opzichte van werkenden; Nederland is een van de landen waar de verschillen in taalvaardigheid tussen migranten en autochtonen het grootst is. 8-4-2017 2014-01-21 Presentatie taal MT MO

Kosten en baten laaggeletterdheid: baten (Feiten en cijfers laaggeletterdheid, Maurice de Greef, 2013) Arbeidsmarkt en economie: € 700 mln als alle laaggeletterden in Nederland een taalcursus zouden volgen; Gezondheid: € 395 mln vermindering zorgkosten en € 1.501 stijging van de gezondheidswinst per deelnemer; Welzijn: 40% tot 60% van de deelnemers aan taalcursussen heeft een betere plek in de samenleving (sociale inclusie);

Taal een gezondheid Laaggeletterdheid kan je leven kosten: jaarlijks 2.500 doden door laaggeletterdheid (NRC Next)

Taal en Gezondheid Rotterdam Werkgroep: CJG, St. Lezen en Schrijven, KNMP, VGZ (IZA Cura), Kenniscentrum Diversiteit, Gemeente Rotterdam Doelen: Kennisuitwisseling en instrument- en projectwikkeling gericht op: het bevorderen van kennis van het Nederlands zorgsysteem; het vergroten van gezondheidswinst door het bevorderen van therapietrouw en juiste medicijngebruik; het bevorderen van “health literacy skills”; het verlagen van de kosten van de zorgconsumptie.

Activiteiten en producten Social marketing: t.b.v. de doelgroep laaggeletterden waar de meeste gezondheidswinst te behalen is. De uitkomsten kunnen de verschillende partners helpen om gerichte acties op te zetten voor deze doelgroepen (bv. zorgverzekeraars). Toolkit: inventarisatie van bestaande & kansrijke projecten, methodieken. Groeidocument. Pilots: o.a. gericht op verbinden van taal en gezondheid in de aanwezige wijknetwerkstructuren. Door deze verbinding wordt door professionals in de wijk aan kennisdeling gedaan en kan gerichter worden gesignaleerd en doorverwezen naar de verschillende initiatieven op het gebied van taal en zorg.

Relatie met eigen werkveld?