WMO en DIACONAAT regionale avonden 2014

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Nederland participatieland?
Advertisements

Jezus vol liefde, U wilt ons leiden. Wij prijzen U als onze Heer
Welke kenmerken schrijven jij of anderen aan God toe? Roept u maar!
Zending vandaag Wat gaan we bespreken? Wat is mijn roeping?
De startende diaken 1 1.
Wat de Bijbel erover te zeggen heeft
De WMO, en maatschappelijke dienstverlening Naar een integrale aanpak.
Veranderingen in de zorg
Afscheid groep 8 Kindernevendienst en Bevestiging ambtsdragers 15 juni 2014 Thema:
Presentatie Kerken en de WMO Januari Uitgangspunten (1)  God is liefde.  Dubbelgebod: liefde tot God en tot de naaste vloeien ineen.  Dienst.
Jeugd en Diaconaat Federatie van Diaconieën 23 maart 2013.
Regeerakkoord en het sociale domein Commissie MZ, 8 april 2013.
Christen God Relaties Geloof Werk Bidden Tijd Bijbellezen Geld kerk
WMO en de kerken.
Diaconale bewustwording, een duurzaam proces.
Wat doet een diaken? Diaconia = dienen Dienen om te dienen.
Welkom in deze kerkdienst
Welkom.
Fragment Finkers ‘Gereformeerden’ OUTSIDE irritant oppervlakkig verbeten.
Derde adventszondag 12 december 2010 Micha 6: 1-8 Jullie denken door geschenken mij te dienen, maar mens, er is jou gezegd wat goed is! Je weet wat de.
Woord van Leven December 2009 “Zo moet jullie licht schijnen voor de mensen, opdat ze jullie goede werken zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de.
Christus centraal! “Ik had besloten u geen andere kennis te brengen dan die over Jezus Christus – de gekruisigde” Paulus in 1 Korintiërs 2 vers 2.
Zondag 15 oktober 2006 Vandaag is het Micha Zondag! Het is bijzonder om samen met vele christenen wereldwijd ons heel gericht bezig te houden met discipelschap.
Decentralisaties oftewel: de transformatie van het sociale domein
Goedheid! Thema van de dienst: De vrucht van de Geest is: goedheid
Op de Berg van God “Ik zal je in een kloof laten schuilen en mijn hand beschermend voor je houden tot ik voorbij ben. Als ik mijn hand weg haal,
De Wet maatschappelijke ondersteuning
Welkom Programma Korte terugblik Veranderingen in de wetgeving
Verbinden van zorg en onderwijs
Gewoon de Bijbel? 19 oktober 2014 Urk.
Woord van Leven Juni 2014.
Zorgzame Kerk Kerk zijn in een participatiesamenleving.
Kerkdienst: rustgevend. Ten eerste dat gezorgd wordt voor het in stand houden van de dienst des Woords en van de scholen, en dat ik vooral op de sabbat,
Liturgie 18 U hebt niet, zoals het volk destijds, voor een laaiend en allesverzengend vuur gestaan, of in dreigende duisternis en woeste wind, 19 noch.
Jeugd Pastoraat Westerkerk.
Ik ben christen In het Nederland van 2014 na Christus.
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Preek Jakobus 2:
LOKALE HUURDERSRAAD HATTEM 20 november GEWOON! Veranderingen in de regelgeving op het gebied van Welzijn en zorg vanaf 1 januari 2015 Afschaffing.
Regioavond Luisterend Dienen Wmo en de kerken Wat betekenen alle veranderingen in de Wmo voor de mensen om ons heen?
Betekenis zorgveranderingen voor vrijwilligers: kans én uitdaging 10 december 2014 Drs. Esmé Wiegman- van Meppelen Scheppink Directeur NPV.
Jij mag leven onder een open hemel
Hoe gaat het verder na Bethel?
Ik heb geen netwerk…. WMO en diaconaat Bethesda = huis van barmhartigheid Teken van het Koninkrijk.
Laatste advent - zondag 21 december
In de lichtkring van het Woord Johannes 1: Woord van het begin God sprak: “Er moet licht komen” God sprak: “Er moet licht komen” Woord van de Schepper.
De WMO…, toch nog beter dan verwacht? Hans kuijpers 24 mei 2007.
Stichting Torion, welzijn voor jong en oud Welke diensten levert Torion Informatie en advies Lokaal Loket Wijkteam Ouderenadvies Verkennend huisbezoek.
Hoe leidt God ons? Vragen daarbij: leidt God ons? willen we dat wel?
Welkom Zondag 30 augustus 2015
Evangelist : J. de Vries Ouderling : K. Muis. Organist : J
DE BERGREDE (4) WELKOM. Psalm 119: 1  Welzalig wie de rechte wegen gaan,  wie in de regels van Gods wijsheid treden.  Zalig wie zijn getuigenis verstaan,
& God verheugd Zich in ons en heeft ons zeer lief
Project oriëntatie op het beroep
DE ZEGEN VAN EVANGELISATIE Huh?? Zegen??. WELK BEELD HEEFT U?
Diaconale samenwerking
Wat betekent dit voor jou? Diaconie. Wat is jouw mening over de volgende keuzes: Diaconaat dichtbij of ver weg Diaconaat door inzet van tijd of geld Introductie.
Jeugdwerkactie 2014 Actiedoelen. Drie pijlers onder de actie Thema 1Sterk in je schoenen Weerbaarheid van jongeren Thema 2Schouder aan schouder Zorg voor.
Wat doet de diaconie? VOORBEELDPRESENTATIE (FICTIEF) Uitleg over het werk van de diaconie.
Micha Zondag Er is jou, mens, gezegd wat goed is, je weet wat de HEER van je wil: niets anders dan recht te doen, trouw te betrachten en nederig.
Micha Zondag
Derk Jan Poel Meppel 30 maart 2017
Soms kun je beter zwijgen!?
Christus’ project: de kerk
Les 15 Afgeschaft / vervuld
Dienen in de gemeente.
Aan het begin van een nieuw jaar
Voorganger: drs. B. Wiegman Organist: Erik Nijzink
[Voeg eigen informatie over uw gemeente en/of de collecte toe]
Een nieuw begin voor de kerk op Cuba
Transcript van de presentatie:

WMO en DIACONAAT regionale avonden 2014

WMO en Diaconaat Bijbelse signalen: Leviticus 23 22 Ga bij het binnenhalen van de oogst niet tot aan de rand van de akker en raap wat blijft liggen niet bijeen, maar laat het liggen voor de armen en de vreemdelingen. Ik ben de HEER, jullie God.”

WMO en Diaconaat Bijbelse signalen: Micha 6 8 Er is jou, mens, gezegd wat goed is, je weet wat de HEER van je wil: niets anders dan recht te doen, trouw te betrachten en nederig de weg te gaan van je God.

WMO en Diaconaat Bijbelse signalen: Dabar Stad op een berg Bergrede – Mattheus 5 16 Zo moet jullie licht schijnen voor de mensen, opdat ze jullie goede daden zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de hemel.

WMO en Diaconaat Gemeente met een geschiedenis Veel mensen hoorden bij de kerk Men was gewend zo nodig elkaar te helpen

WMO en Diaconaat Gemeente met een geschiedenis Begin vorige eeuw – overheid stelt sociale wetten in. Troelstra wilde dat er meer sociale wetgeving zou komen; de overheid diende het volk te beschermen. Voor een flink deel nam het toen taken van de kerk / diaconie over.

WMO en Diaconaat Een andere samenleving Kerk is (klein) deel van de samenleving Nog steeds met boodschap naar buiten… De samenleving verandert (sociale cohesie – individualisering - ..)

WMO en Diaconaat Woord en Daad in de gemeente In de gemeente / samenkomsten In het gemeentewerk In de christelijke gemeente In ons leven / in de samenleving

WMO en Diaconaat Veranderende samenleving – andere keuzes van de overheid. Financiën –mensen ouder en zorg kost meer Minder mensen van 65- - zorgenden Zorg te veel op afstand gestuurd Veel aanbod – veel regels Zorgvragers leunen te veel op de zorgenden

WMO en Diaconaat Decentralisaties

WMO en Diaconaat Nieuwe wetten: Nwe bijstandswet / Participatiewet Jeugdzorg – wordt lokaal (regionaal?) Thuiszorg – lokaal georganiseerd en met nieuwe (strengere) regels Deel AWBZ – voorziening – uit AWBZ en lokaal

WMO en Diaconaat De overheid treedt terug.

WMO en Diaconaat Wat weten we? Ingangsdatum 1 jan 2015 Zeker minder geld dan nu beschikbaar! Lokaal druk met voorbereiden bezig, maar gaat het vanaf 2015 echt lopen…. Op zoek naar nieuwe verbanden!

WMO en Diaconaat Wat merken we ervan: Wat kun je zelf doen? Wat kan je familie / netwerk doen? Welke algemene voorziening is inzetbaar Moet er individueel aanbod gedaan worden.

WMO en Diaconaat Wat merken we er van? Minder snel hulp beschikbaar Meer beroep op familie / mantelzorg of netwerk (waaronder kerk) Meer vraag naar vrijwillige hulp aan de naaste (dit ligt dicht bij christen-zijn)

WMO en Diaconaat Wat kunnen diakenen doen? Kerkelijk overleg Diac. Platform Overleg met overheid / adviesraad – via DPE Bewust worden van ontwikkeling (schakel kennis uit gemeente in!) Toerusten gemeenteleden

WMO en Diaconaat Wat kunnen gemeenteleden doen? Kleine diensten aan de naaste Concreet Woord en Daad dichtbij verbinden Als groep/kring dienstbaar zijn – samen/klus Vanuit de eigen kerk – open staan voor….

WMO en Diaconaat Wat kunnen gemeenteleden doen? Jongeren – jeugd-diaconale acties Steun-stimuleer dit werk als gemeente / diaconie Christenen – hoe kan ik ‘meer’/ anders dienstbaar voor de ander zijn. Als persoon / in de straat / groep….

WMO en Diaconaat Samenwerken! Tussen kerken Stichting Present Inloophuis Voedselbank Praktische Hulpdienst Mantelzorg ondersteuning

WMO en Diaconaat Barmhartigheid is een beweging Een beweging van: zien – bewogen worden – in beweging komen. Een drieslag die telkens weer gebeurt. De eerste stap is de ander echt zien In zijn kleinheid en naaktheid EN in zijn menselijke waardigheid en uniek-zijn

WMO en Diaconaat De tweede stap je door de ander laten raken. De ander doet je wet. Je laat hem of haar bij je binnen. De derde stap is in beweging komen. Oversteken naar de ander, je tot naaste maken

WMO en Diaconaat

WMO en Diaconaat

WMO en Diaconaat Diaconaat = meer dan geven! Barmhartigheid Gerechtigheid Wederkerigheid