De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Derk Jan Poel Meppel 30 maart 2017

Verwante presentaties


Presentatie over: "Derk Jan Poel Meppel 30 maart 2017"— Transcript van de presentatie:

1 Derk Jan Poel Meppel 30 maart 2017
SAMEN STA JE STERKER Over diaconale platformen en diaconaal samenwerken Derk Jan Poel Meppel 30 maart 2017

2 Diaconale platformen Rondje kennismaken
Functie en meerwaarde Diaconaal Platform Hoe begin je? Gesprek en uitwisseling Welke functie en meerwaarde kan een platform hebben? Hoe zet je een (interkerkelijk) diaconaal platform op? Hoe kun je de functie van signaleren en pleitbezorging naar gemeente en instanties invulling geven? Naam, woonplaats Heb je een specifieke/concrete vraag?

3 Overzicht Eind 2016 waren er zo´n 120 platforms.
Diversiteit in reden van oprichting, doelstellingen en activiteiten 3 pijlers in doelstelling en activiteiten: Onderlinge steun Dienstbaarheid aan de samenleving Belangenbehartiging Hoe kunnen diaconieën met de beperkte tijd die er is naar buiten treden en zorg verlenen? Samenwerken kan het sleutelwoord zijn. Het grote voordeel van samenwerken met andere kerken is namelijk dat je projecten groter kunt oppakken. Daarnaast kun je gebruikmaken van elkaars diensten en professie. Reden voor oprichting divers: behoefte aan contact, wmo, concrete lokale nood De overheid wil maar één gesprekspartner hebben vanuit alle kerken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er één persoon vanuit de kerken in de lokale Wmo-raad mag plaatsnemen. Ook los van de Wmo-raad wil de overheid vaak wel in gesprek met afgevaardigden van de kerken. Er komt een hulpvraag vanuit de samenleving die de kerk niet alleen aankan. Er zijn hulpvragers die alle kerken benaderen om hulp/financiële bijdrage (shoppen). Afstemming tussen de kerken is dan noodzakelijk. Diakenen merken dat meerdere kerken en organisaties bezig zijn in de samenleving en vinden coördinatie belangrijk. Kerken willen aan de slag met SchuldHulpMaatje en moeten daarvoor met minimaal drie kerken samenwerken. Kerken merken dat zij veel sterker staan als ze gezamenlijk aan de slag gaan in hun dorp of stad. Overgrote deel bestaat alleen uit kerken en christelijke organisaties

4 Diaconaal Platform Dordrecht
“Diakenen kunnen van elkaar leren. Niet alleen binnen de eigen kerkmuren, maar ook binnen de eigen stad. Jouw ervaring in het diaconaal werk kan voor een ander erg belangrijk zijn. Netwerkende kerken, dit is het ondersteunen van elkaar bij het in praktijk brengen van christelijke naastenliefde.”

5 Functie en meerwaarde (Zeer) goed gerealiseerd:
Gesprekspartner voor burgerlijke gemeente Uitwisselen van kennis en ervaring Het gezamenlijk starten en organiseren van initiatieven/projecten Samenwerken met organisaties Niet of enigszins gerealiseerd: Vanuit de kerken één loket bieden voor mensen in nood Kritische spreekbuis zijn richting samenleving en/of gemeente Signaleren van knelpunten en/of nood in de lokale samenleving. Eigen kerkleden voorgaan in dienstbaarheid aan de samenleving Gemeente: Spreekbuis. Slechts 5% heeft geen contact met de gemeente. Organisaties: Veel platformen hebben contact met de Voedselbank, Schuldhulpmaatje en Stichting Present. Platformen zijn positief over die samenwerking. De effectieve combinatie van een Noodfonds, Voedselbank en Schuldhulpmaatje zien we terug bij een kwart van de platformen.

6 Positieve effecten: wederzijds inspireren en leren van elkaar. sterker staan in het bieden van diaconale hulp. het beter kunnen helpen van we de naaste in nood. Aandachtspunten: de beperkte betrokkenheid van aangesloten kerken en diaconieën. het ontbreken van kartrekkers en tijd de beperkte snelheid van handelen.

7 Armoede en platformen Delen van expertise en ervaringen
Vormen van één loket Samen volgen van het armoedebeleid en verbetervoorstellen doen Verzamelen van knelpunten en deze inbrengen Samenwerken met andere organisaties in hulpverlening en vroegsignalering, bijv: Kanskaartenactie Open spreekuren formulierenbrigade Noodfonds/maatjesprojecten opzetten

8 Het voorwerk Denk na over je visie op kerkzijn in de samenleving en de rol van het diaconaat daarin. Verken breder: benader enkele andere kerken in de woonplaats of regio en ga na of samenwerking mogelijk is. Organiseer een informatiebijeenkomst De praktijk wijst uit dat in meerdere kerkgenootschappen het punt van samenwerken op de agenda staat. Maar ook als er geen directe aanleiding is, is het goed om met elkaar in gesprek te gaan.

9 Informatiebijeenkomst
Nodig de gemeente of een organisatie uit Ga met elkaar in gesprek over de veranderingen in de zorg en rond werk en uitkering. Deel verwachtingen die er vanuit de kerken zijn met elkaar. Is er draagvlak voor samenwerken? Begin, niet iedereen hoeft direct mee te doen De praktijk wijst uit dat in meerdere kerkgenootschappen het punt van samenwerken op de agenda staat. Maar ook als er geen directe aanleiding is, is het goed om met elkaar in gesprek te gaan. Beleg een avond met elkaar. Nodig iemand van de burgerlijke gemeente uit Nodig een organisatie uit (SHM, Present, Hulp in Praktijk) Voedselbank, kledingbank, inloophuis? Laat medewerkers daarvan iets vertellen. Ga met elkaar in gesprek over de veranderingen in de zorg en rond werk en uitkering. Deel verwachtingen die er vanuit de kerken zijn met elkaar. Deel: is er draagvlak voor samenwerken?

10 Samen sta je sterk Meer weten? Download of bestel
op Een volgende stap kan zijn eens te inventariseren welke signalen de diakenen oppakken uit hun omgeving. Over welke nieuwe initiatieven wordt nagedacht, welke signalen worden uit de samenleving waargenomen, waar zijn noden. Je hebt als diaken voelsprieten in de samenleving, dus je weet wat er leeft. Maar het is ook goed je oor te luisteren te leggen bij de ombudsman en het Wmo- loket, bij gemeenteleden die vrijwilligerswerk doen in de samenleving, bij het wijkteam, enzovoort. Daar kun je vernemen waaraan in jouw gemeente specifiek behoefte is. Vergeet niet je eigen ‘zusterhulp’ hierbij te betrekken; zij zien vaak veel in de gemeente en eromheen.

11 Vragen en onderling gesprek en uitwisseling
Op welke manier zou samenwerken in een diaconaal platform jouw werk kunnen ondersteunen/versterken? Kunt u een concrete situatie noemen waarin u behoefte had aan ondersteuning en/of specifieke informatie vanuit andere diaconieën/organisaties? Hoe heeft u dat toen opgelost / aangepakt? Welke plek hebben de 3 pijlers in jouw werk: Onderlinge steun Dienstbaarheid aan de samenleving Belangenbehartiging Hoe versterkt of kan samenwerking dat versterken?

12 Meer informatie www.knooppuntkerkenenarmoede.nl


Download ppt "Derk Jan Poel Meppel 30 maart 2017"

Verwante presentaties


Ads door Google