1. Decentralisatie van overheidstaken naar gemeenten Gemeenten worden in 2015 verantwoordelijk voor: - jeugdzorg, - werk en inkomen en - zorg aan langdurig.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Zorg voor Amstelveen 29 januari 2012.
Advertisements

Financieringsmogelijkheden clubs Kijk naar buiten! Ken de trends in de samenleving →Zelfredzaamheid, eigen kracht en meer verantwoordelijkheid bij burgers.
CNV Vakcentrale Wet Werken Naar Vermogen Sociale Alliantie 27 oktober 2011 Marijke Morsink.
Werken naar vermogen Bijdrage voor Sociale Alliantie 7 april 2011.
Voorbereiding stelselwijzigingen Transitiebureau en VNG
Veranderingen AWBZ en WMO Gevolgen voor cliënten
3D’s Gevolgen van decentralisaties voor gemeenten
Veranderingen binnen het Sociale Domein
Gerrie Abrahamse 18 november • Van harte welkom! • Vergadering • november 2009 Beleid verandert, verandert u mee? Inhoud presentatie: •Veranderingen.
Pilot Loondispensatie Oktober •Aanleiding aanmelding / deelname pilot •Doelgroep •Toegangstoets •Uitgangspunten - ontwikkelingen •Huidige status.
SYMPOSIUM POM SCHETS VAN DE SOCIALE ZEKERHEID IN BEWEGING
FNV SAMEN IN BEWEGING VOOR KOOPKRACHT EN ECHTE BANEN! 30 NOVEMBER IN DE JAARBEURS, UTRECHT 1.
De WMO, en maatschappelijke dienstverlening Naar een integrale aanpak.
Veranderingen in de zorg
Decentralisatie AWBZ april 2013
Gelukkig oud worden CDA GELDERLAND Janny Bakker 13 mei 2013.
Minisymposium ChristenUnie
Onderzoek kwetsbare gezinnen de noodzaak tot ontschotting
Decentraliseren, goed idee? kansen en risico’s voor Brummen 5 maart politiek café Yvonne Bieshaar (lid van het eerste uur)
Participatiewet WWB en de veranderingen WMO een stand van zaken
Regeerakkoord en het sociale domein Commissie MZ, 8 april 2013.
Blik op Capelle vanuit landelijk perspectief Over Kantelen en Eigen Kracht Martijn Schut, adviseur Stimulansz 19 november, Capelle aan den IJssel.
Nieuwe Wmo – Platform VO
Trends in de zorg; samen de kar trekken
 …. VOOR LOKAAL SOCIAAL BELEID
De transformatie van het sociaal domein in financieel perspectief VNG-congres gemeentefinanciën 18 november 2013.
Verbinden, stimuleren & ontwikkelen Wetsvoorstel Werken naar Vermogen informatie voor SW- medewerkers.
Sociale Agenda 2020 Gesprek met de raad 3 en 4 april 2012.
Gemeenten, Wmo en GGZ Bob van der Meijden VNG 9 februari 2006.
Zorg nieuwe stijl.
Decentralisaties oftewel: de transformatie van het sociale domein
januari en februari 2011 Linda Hazenkamp
TRANSITIEQUIZ onder leiding van Lucille Werner.
Welkom Programma Korte terugblik Veranderingen in de wetgeving
Bijpraten over de Wmo
Social Return.
Het Westerwoldse zorgmodel
Zorgzame Kerk Kerk zijn in een participatiesamenleving.
Landelijke Inspiratiedag 3D’s + HR
Gehandicaptenplatform Overbetuwe
VVD Heusden Gosia Bruins – raadslid commissie Samenleving Datum TRANSITIES IN HET SOCIALE DOMEIN, EEN RAMP OF ZEGEN?
Sturen op Zelfsturing Living Lab WMO-werkplaats 26 januari 2015
Participatiewet vanaf 2015
Dag voor de zorg Zaterdag 14 september 2013 Workshop Alfaconstructie.
Dag voor de zorg Zaterdag 14 september 2013 ‘Aanbesteden in de thuiszorg’
Informatiebijeenkomst 24 maart 2015 Participatiewet.
Inleiding dienstverlening SJM. Dienstverlening  materiele problemen, juridisch,  verkrijgen van rechten, uitkering, voorzieningen, geld  Doel dienstverlening:
Feroaringen yn’e soarch foar it individu en it doarp ledengearkomste feriening doarpsbelangen Garyp Doeke A. Fokkema / Wethâlder gemeente Tytsjerksteradiel.
Project oriëntatie op het beroep
MEEDOEN WERKT! PRESENTATIE participatiewet in opdracht van Min. SZW.
Decentralisatie gaat over mensen! Decentralisatie gaat over wetten en regels, maar moet gericht zijn op mensen. Dat vraagt om betrokkenheid en inzet.
Samenhang 3D Tijd om anders te gaan denken. Plan van aanpak Kwantitatief: landelijke initiatieven afwachten om omvang in kaart te krijgen Kwantitatief:
Informatie Stand van Zaken 3 decentralisaties Commissie CSWO
Samen leven, zorg voor elkaar. Waar gaat het over? Met de decentralisaties worden gemeenten verantwoordelijk voor de zorg voor en het welzijn van hun.
Bijeenkomst medewerkers 22 en 24 april Programma 1 e deel: Plenair informeren doel programma en werkwijze 2 e deel: Workshops werkgroepen 3 e deel:
IBN de basis voor groei Presentatie Commissie Inwonerszaken gemeente Boxmeer 29 augustus 2013 Ed de Leeuw - algemeen directeur IBN.
Basistarieven Hulp in de Huishouding 1 en 2 Basistarieven Hulp in de Huishouding 1 en 2 Presentatie 3 april 2013.
Decentralisatie AWBZ Gemeentelijke aanpak. College Zorg en Welzijn (CZW) Bestuurlijk overlegplatform Zeeuwse gemeenten (13) en Provincie (sinds 2005)
Sociale Dienst Drechtsteden Bijeenkomst voor informatie en opinie Alblasserdam 12 maart 2013.
Kwartiermakers(festival) Ondersteunt kwetsbare mensen, bevordert hun re- integratie en doorbreekt hun isolement. * Werken aan een meer positieve beeldvorming.
Re-integratieverordening Participatiewet 2015 Verfijning beleidsnota Re-integratie en Participatie.
VGN ledenbijeenkomst 8 december 2011 Korrie Louwes Vernieuwing Zorg Welzijn en Participatie in Rotterdam.
Overheveling begeleiding van AWBZ naar WMO Janny Bakker-Klein Wethouder gemeente Huizen Lid VNG commissie Gezondheid en Welzijn 24 maart 2011.
Overheveling AWBZ naar WMO. Wat omvat deze overheveling? Begeleiding Dagbesteding Inloop Logeren Kinderdagcentra zonder behandeling Vervoer.
Social Return Inzet van inkoop t.b.v. sociale doelstellingen Patrick de Lange Senior Adviseur RadarAdvies.
SAMENHANG NIEUWE WETGEVING EN DE GEVOLGEN. HOE WAS HET? AWBZ WMO1 ZVW Wajong WVGWVG welzijnswet WSWWSW Etc …. Fragmentatie en versnippering Ondoorzichtig.
“Gentleman we have run out of money,now we have to think” Voorbereidende vergadering d.d. 23 januari 2013: Visie Werk en Inkomen en Wsw.
Sturen op ambitie in het sociaal domein
Hoe doen we dat in de Drechtsteden?
Informatiebijeenkomst Buurtteams Amsterdam & Aanvullende ondersteuning Wmo 9 en 18 september 2019.
Transcript van de presentatie:

1. Decentralisatie van overheidstaken naar gemeenten Gemeenten worden in 2015 verantwoordelijk voor: - jeugdzorg, - werk en inkomen en - zorg aan langdurig zieken en ouderen.

1. Decentralisatie van overheidstaken naar gemeenten Gemeenten krijgen er de komende jaren belangrijke taken bij of de huidige taken worden uitgebreid. Het gaat om: - zorg bieden aan langdurig zieken of ouderen; - hulp bij het vinden van werk (of een uitkering verstrekken); - de jeugdzorg.

2. Samenhang 3 decentralisaties Wie als sociale dienst nog iets wil betekenen voor kwetsbare groepen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, moet op zoek naar de dwarsverbanden tussen de Participatiewet, de Wmo en de jeugdzorg.

3. Positieve gevolgen van de decentralisaties naar gemeenten 1.Er is winst te halen - in geld, maar ook in prestaties en menselijk geluk - als maatschappelijke professionals bij het uitvoeren van verschillende regelingen intensiever samenwerken voor klanten met meervoudige problematiek. Denk aan een gezamenlijke diagnose en aanpak. 2.Gemeenten moeten vaker een beroep doen op de eigen kracht van mensen.

3. Positieve gevolgen van de decentralisaties naar gemeenten 3.Er zit een overlap in de doelgroep van de arbeidsmatige Awbz-dagbesteding en de sw-beschut werk. De decentralisaties bieden gemeenten de ruimte om dit beter in te richten. 4.Gemeenten kunnen mensen met een uitkering als vrijwilliger inzetten voor het voorzieningenpakket van de Wmo. Zo betekenen ze iets voor anderen en leveren een tegenprestatie voor hun uitkering. 5.Gemeenten kunnen aanbieders van zorg- en welzijnsactiviteiten en andere diensten vragen om leerwerkplekken of banen voor mensen met een uitkering (social return on investment).

4. Vorm geven aan de samenhang Kernwoorden bij de samenhang tussen de drie decentralisaties zijn: eigen kracht, zelfredzaamheid, sociale samenhang, participatie en integraliteit. Ook veel gehoord: 1 mens, 1 plan, 1 hulp- verlener en: van indiceren naar vraaggericht werken.

5. Standpunten FNV m.b.t. de decentralisaties 5.1 Nullijn en loonsombenadering 5.2 Secundaire arbeidsvoorwaarden van ambtenaren 5.3 Ambtelijke rechtspositie: normaliseren? 5.4 Kwaliteit van dienstverlening 5.5 Decentralisatie van bestuurstaken gemeenten 5.6 Decentralisatie van bestuurstaken provincies 5.7 Decentralisatie van bestuurstaken waterschappen 5.8 Veiligheidsregio en regionalisering brandweer

6. Rapport bevestigt: kwaliteit en werkgelegenheid jeugdzorg op het spel Door de decentralisatie van en de bezuinigingen in de jeugdzorg staan de kwaliteit van de sector én de werkgelegenheid onder druk. Onderzoek in opdracht van Abvakabo FNV is uitgevoerd.: Gemeenten amper een idee hoe ze de jeugdzorg gaan inrichten. En hoe ze kwaliteit moeten waarborgen. Duizenden banen staan op het spel door de Rijksbezuiniging van 15 procent Door de enorme onzekerheid geen investeringen meer worden gedaan Tijdelijke contracten worden niet meer verlengd Risico op verlies van de kwaliteit, ervaring en expertise

7. FNV is tegen verkorten en het decentraliseren van de uitvoering WW- uitkering naar gemeenten De WW-uitkering niet bekort tot één jaar. En ook de uitvoering niet overhevelen naar de gemeenten: Voorstel van de vier grote steden (G-4): re- integratie van werkzoekenden door de gemeenten laten regelen. Niet wachten tot een werkzoekende in de bijstand belandt. Reactie FNV: beter centraal regelen vanwege de rechten van werknemers Anders gaan vierhonderd wethouders erover.

8. Landelijke actie op 30 november De FNV richt zich op zaterdag 30 november voor een landelijke actie. De thema’s zijn daarbij: 1. Investeren in economie: Geen 6 miljard bezuinigen: investeren, in plaats van kapot bezuinigen 2. Sociaal akkoord: Niet het sociaal akkoord onderuit halen: geen nullijn en aanpassing huidige pensioenplannen 3. Schrijnende effecten van de bezuinigingen: Te weinig geld voor gemeenten en dus voor (arbeids)gehandicapten en chronisch zieken